Det mytomspunna torget Djema el-Fna i Marrakech.
I olika kvarter i souken dominerar olika hantverk.
Fynda i souken. Gå runt och jämför priser - det hör till att pruta.
Livet i soukens trånga gränder.
1 AV 4
Det mytomspunna torget Djema el-Fna i Marrakech.
Foto: Shutterstock
2 AV 4
I olika kvarter i souken dominerar olika hantverk.
Foto: Anna Wahlgren
3 AV 4
Fynda i souken. Gå runt och jämför priser - det hör till att pruta.
Foto: Anna Wahlgren
4 AV 4
Livet i soukens trånga gränder.
Foto: Anna Wahlgren

Färgstarka Marrakech - kontrasternas stad

Trendigt och traditionellt. Jetset och charter.

En mix av arabiskt, franskt och afrikanskt.

Och de lyxigaste riader mitt i den uråldriga medinan. ­Nordafrikas smältdegel – färgstarka Marrakech – är fylld av ­kontraster.

GUIDE: MARRAKECH, MAROCKO

Bo bra

1. Riad Saba

En lugn oas med porlande fontän, vackra växter, och hemtrevlig atmosfär. Mysig ­takterrass och omsorgsfullt, hemlagad mat. Ägs av svenska Maria Sebnat Martin och hennes marockanske man Jabrane. De kan staden utan och innan och delar ­generöst med sig av tips.

Pris: ­Dubbelrum från cirka 900 kronor.

Adress: Derb Cherkaoui 2.

www.riadsaba.com

2. El Fenn

Lyxriad med 20 ­individuellt inredda rum, med modern, ­brittisk konst och antika, marockanska möbler i en elegant mix. El Fenn består av flera riader som sitter ihop, som restaurerats från ruiner till boutique­hotell. Pris: ­Dubbelrum från cirka 2 000 kronor.

Adress: Moullay Abdullah Ben ­Hezzian 2.

http://el-fenn.com

Äta gott

3. Djemaa el-Fna

Krångla inte till det. Ibland äter man godast på de enklaste ställena - som vid något av matstånden på torget Djemaa el-Fna. En rejäl portion grillat kött kostar någon tia. Få lite distans till det livliga gycklartorget från takserveringen på Café de Paris. Här rekommenderas grillspett av alla de slag.

 

4. Café des Épices

Ett av få matställen i souken. Fungerar också som en oas att dra sig tillbaka i när myllret i souken blir övermäktigt. Härlig utsikt över torget och Atlasbergen från ­takterrassen. Nästan bara turister äter här.

Adress: Rahba Lakdima 75.

www.cafedesepices.net

Uppleva mer

 

5. Jardin Majorelle

Marrakech mest berömda trädgård, som anlades av franske målaren Jacques Majorelle. Köptes på 70-talet av modeskaparen Yves Saint Laurent, vars aska numera är spridd i bambuskogen. Missa inte ­berbermuseet.

Adress: Rue Yves Saint Laurent.

www.jardinmajorelle.com

Shoppa smart

6. Soukerna

Mattor, skinnvaror, tyger, kryddor, argan­oljor - souken är en kakafoni av färger, ljud, varor och intryck. Här är lätt att bli köpgalen. Ofta kan du pruta ner ursprungspriset till minst hälften. Missa inte statligt ägda Ensemble artisanal, ­utanför souken, med fint hantverk, och fasta, rimliga priser ­(ligger på Avenue ­Mohammed V).

 

7. Guéliz

I nya, franska delen av Marrakech, ­Guéliz, ligger de lyxigare butikerna. Rue de la Liberté har klassiska L'Orientaliste och ­Scènes de Lin, som säljer antikviteter och vackert hantverk. Här ligger också restaurangen Kechmara, perfekt för ­lunch.

Adress: Rue de la Liberté.

 

Festa loss

8. Café Arabe

Bara några få krogar i medinan serverar alkohol - Café Arabe är en av dem. Här är sittpuffarna sköna, inredningen mysig och drinkarna välblandade. Njut av utsikten på takterrassen. För den som vill vidare till nattklubb rekommenderas Jad Mahal.

Adress: Rue Mouassine 184.

www.cafearabe.com

 

Ta dig runt

Buss är billigt, kostar cirka 70 kronor från Marrakech till Agadir och ­Essaouira. Inom Marrakech kostar en taxiresa cirka 20 ­kronor (gör upp om priset i förväg eller be chauffören sätta på ­taxametern). Att hyra bil kostar cirka 500 kronor per dag.

Resfakta Marrakech

Resa hit: Norwegian flyger direkt till Marrakech från Stockholm. Pris från cirka 2 000 kronor tur och retur. Apollo och Ving säljer paketresor till Marocko. Apollo kör till Marrakech, Agadir och Essaouira, och Ving till de två förstnämnda.

Bästa tiden: Vår och höst är behagligast ur klimatsynpunkt. Marrakech har mycket varma somrar och kyligare vintrar - cirka 20 grader på dagen, med ned mot 5 grader på natten.

Restid: 5 timmar och 30 minuter från Stockholm.

Tidsskillnad: Vintertid: en timme efter svensk tid. Sommartid: två timmar efter svensk tid.

Språk: Arabiska och franska.

Valuta: Dirham. 100 dirham = cirka 80 kronor. Det går också att betala med euro på vissa ställen. Uttagsautomater finns på större orter och större hotell.

Prisnivå: Betydligt lägre jämfört med Sverige. Huvudrätter från 50 kronor, trerättersmenyer från 90 kronor. Ännu billigare på Djemaa el-Fna, och betydligt dyrare på finkrogarna.

Läs mer: www.lonelyplanet.com/morocco/marrakesh

Lilla arabiska ordlistan

Medina

Stad på arabiska, ­omfattar allt innanför ringmuren.

Souk

Marknad, i stil med de gamla basarerna.

Riad

Traditionellt marockanskt hus med innergård. Många ­riader är numera vackert ­renoverade till hotell.

Guide: Marrakechs topp 5

1. Checka in på en riad

En riad är ett traditionellt, marockanskt hus, byggt kring en innergård. Ett unikt boende för Marrakech. I medinan finns 1 500 riader, många har bara ett par rum.

2. Gör en utflykt till ­Atlasbergen

Har man tagit sig så här långt från Sverige är Atlasbergen ett måste. Bara en timme från Marrakech kan man uppleva ett helt annat Marocko.

3. Skrubba på hammam

I Marrakech finns både lyx- och budget­hammam. Hammam Ziani och Hammam de la Rose är två bra, och lyxigare, ­hammam i södra delen av medinan. Tidsbokning är nödvändig.

4. Utsikten från Kosybar

Ta en drink på Kosybars takterrass - helst vid solnedgången. En minimal riad med dekadent inredning. Asiatisk-marockansk meny och oftast god mat.

5. Showa loss

Showerna på nattklubbarna Jad Mahal och Lotus är bra. Men undvik att äta på Lotus, nöj dig med ett bord i baren. Jad Mahal har en indisk-marockansk meny, som nästan alltid är bra.

Marrakech är ett ­smörgåsbord av intryck, vackra material och originella detaljer. Man behöver liksom inte ­anstränga sig för att hitta särpräglade och livfulla miljöer - varenda takterrass och mosaikvägg är som gjord för att vara med i ett glossigt ­modemagasin.

Det är till myllret och kommersen i souken som turisterna allra först brukar styra sina steg. I de trånga gränderna har hantverkarna och säljarna brett ut sina varor. Här trängs färgglada ballerinaskor med broderade sjalar, och Fatimas hand-berlocker med plånböcker. Det är i princip omöjligt att gå in i detta shoppingmecka utan att komma ut med en påse eller två, och det är prutning som gäller.

Det hör till att gå vilse i souken. De smala gränderna ringlar sig hit och dit, och det är hopplöst att försöka följa en karta. Vi får hjälp av en man iklädd ­djellaba, den traditionella, marockanska kappan som liknar en badrock, att hitta rätt. Vi kryssar mellan åsnekärror och vespor, och plötsligt står vi framför dörren vi letat efter. På utsidan - en ganska oansenlig port. Men på insidan - en porlande fontän, färgglada ­mosaikbord, fåtöljer med broderade kuddar, och lyktor i taket. Längst in brinner en brasa.

- Lite myntate? undrar en kvinna och häller upp den varma drycken i ­dekorerade glas.

Alla talar med låga röster - ­kontrasten mot sorlet på gatan är överväldigande. ­Riaden, ett gammalt, marockanskt hus som restaurerats till hotell, är en sann oas. Många riader drivs av européer som har bosatt sig i Marrakech, och som har ägnat flera år åt att renovera och göra omsorgsfulla inköp av "rätt" interiörer. Vi sätter oss på takterrassen och njuter av grönsakstajine - tajine, som ­tillsammans med couscous, är ­Marockos ­nationalrätt.

Mytomspunna Djema el-Fna

Efter några timmars paus längtar vi dock ut i verkligheten igen. Vid Djemaa el-Fna, det mytomspunna torget, är det som vanligt kaotiskt och stimmigt. Ormtjusare, aptämjare, hennamålare och spågummor - alla slåss om allas uppmärksamhet. När solen sänker sig över torget skruvas tempot upp ytterligare. Många turister sätter fart mot takterrassen på Café Glacier, med bästa utsikten över kvällsskådespelet på torget och Koutoubiamoskén i ­solnedgångsskrud. Böneutropen ­blandas med de entoniga trumslagen från ­musikerna.

Att äta grillat från något av ­matstånden på Djemaa el-Fna är ett Marrakech-måste. Stekoset ligger tätt över torget, och det är bara att slå sig ner vid något av borden och ta för sig av ­grillmenyn. Och aldrig är den färskpressade apelsinjuicen, för några ynka kronor, så söt som på Djemaa el-Fna.

Checka in på hamam

Efter några dagars överdos av intryck och prutande känns det rätt att checka in på ett hammam. Bada ångbastu, skrubbas av en hårdhänt kvinna och smörjas in med välgörande arganolja. Vi går därifrån lena i både kropp och sinne.

Soukens raka motsats är ­Guéliz, den nya staden, som anlades av ­fransmännen i början av 1900-talet, och som är fylld av lyxiga butiker och trendiga restauranger. Här klär sig många kvinnor mer västerländskt, och här prutas det inte lika livligt.

Marrakechs ytterligheter märks också på måltiderna. Till lunch äter vi ett grillspett för en tjuga på en enkel sylta. På kvällen har vi bokat bord på Le Bon Marché, en fransk finkrog med gåslever, hummer och champagne på menyn. Vilken måltid som egentligen var godast råder det delade meningar om runt bordet.

Som sagt - kontrasternas Marrakech.