Storslagna vyer under uteritterna.
1 av 4: Storslagna vyer under uteritterna.
Ritterna går genom byar, ängar, olivlundar och snårig skog.
2 av 4: Ritterna går genom byar, ängar, olivlundar och snårig skog.
Il Paretaio är omgivet av en vinodling.
3 av 4: Il Paretaio är omgivet av en vinodling.
I stallet finns ett 30-tal hästar.
4 av 4: I stallet finns ett 30-tal hästar.

Fantastiska ridturer i storslagna Toscana

Chianti är inte bara känt för sitt vin utan även för sin storslagna  natur - en perfekt omgivning för dig som vill ut på häftiga ridturer!

Att Toscanas natur är slående har man alltid fått verifierat genom filmer och artiklar, men att uppleva den själv är något speciellt. Bara att gå igenom grusgången till ridcentret Il Paretaio är en fröjd för ögon och näsa. Vägen är kantad av cypresser och olivträd och den vilda myntan och rosmarinen doftar i en ljuvlig blandning. Ridcentret ligger lugnt och fridfullt i en dal i hjärtat av Toscana och Chiantidistriktet, omgivet av oliv- och vinodlingar. Gården har anor från 1800-talet är charmig med sitt ursprungliga terrakottagolv och stora bjälkar i taket.
Vi befinner ungefär en timmes bilfärd bort från Florens, i orten Barberino Val d'Elsa (med cirka 2400 invånare), i den berömda Chiantiregionen, främst känd för sitt vin.
Här, på en vacker liten plats höjd över vinrankor och olivodlingar, har Cristina och Giovanni De Marchi byggt upp ett av Italiens bästa dressyrcenter. De har en bakgrund främst från den portugisiska skolan med den store mästaren Nuno Olivera som förebild. 1987 bestämde sig paret för att byta Milanos storstadsliv mot landet och deras största intresse: hästarna.
- Jag är en riktig samlare, och man kan väl säga att jag samlar på hästar. Alla är som mina barn och varje häst får sin speciella kost och behandling, säger Cristina med kärlek i rösten. Cristinas och Giovannis träningsfilosofi går ut på att lösgöra hästen för att uppnå ökad elasticitet och känslighet.

Genom byar, ängar och olivlundar

Och de är inte rädda för att kritisera folks ridtekniker, de vill verkligen lära ut tekniken av samspelet med hästen.
En tysk man använder piskan fel, vilket direkt besvärar en häst. Det får han så klart veta: "Det är inte hästen som gör fel, det är du!". Och visst är det givande och utmanande att få en lektion av dessa erfarna ridlärare i dressyr. Ridningen baseras så klart på hur erfaren du är - här samlas såväl nybörjare som erfarna ryttare - alla ivriga att få rida ut i Toscanas vackra omgivning.
Ritterna går genom byar, ängar, olivlundar och snårig skog med porlande bäckar. Det märks att hästarna kan sin väg, som oftast leds av farbror Alfonso med sällskap av familjens mycket självsäkra hund Alan - som till och med lärt dig att stanna upp trafiken när hästarna ska passera en bilväg.
När solen står som högst vilar både hästar och gäster för att inte drabbas av värmeslag. En siesta som uppskattas av de flesta, men som svensk är man ju inte direkt bortskämd med solen och man kan då passa på att bara slappa vid den härliga poolen - med magnifik utsikt över den vackra dalen. Och efter dagens ridning då? Ja, då samlas alla gäster för en gemensam fyrarättersmåltid som sker utomhus i den ljumma kvällen på sommaren och inomhus om vädret är sämre. Och här flödar chiantivinet tillsammans med pastan. Just denna vecka delar vi bord med tyskar, britter, australier, spanjorer och Hongkong-bor - som alla valt att komma hit till denna "speciella plats", som så många just uttrycker det.

Fakta

Il Paretaio, Barberino val d'Elsa, Toscana, Italien.
Kontakt: Tel 0039-055 8059218, www.ilparetaio.it.
Att resa dit: Du flyger till Florens. Därifrån finns det olika sätt ta sig till ridcentret (taxi, hyrbil, buss, transfer). Hela resan kan bokas genom www.hastsportresor.se.
Boende och mat: Det finns tio rum möblerade i typisk toskansk stil, alla med dusch och wc.
Hästar: Det finns ett trettiotal välutbildade hästar. Det är lusitanos, angloaraber, arabiska fullblod och holländska halvblod. Du rider i engelsk sadel.
För vem: Från nybörjare. Lektionerna och ritterna anpassas efter din erfarenhet.
Priser: Lågsäsong: 9 300 kronor, högsäsong 9 900 kronor genom Häst & Sport Resor. I ridsemestern ingår 7 nätter, 6 dagars ridning (12 lektioner eller 8 lektioner och 2 uteritter), halvpension (frukost och middag inklusive måltidsdryck). Lunch beställs separat.
Omgivning: Det tar cirka 20 minuter att promenera till byn. Där finns ett par restauranger och caféer.
Utrustning: Du tar själv med dig ridhjälm, stövlar eller ridskor med klack, ridbyxor, vindjacka och långärmade skjorta (då det är lätt att bränna sig i den heta solen).
Säsong: Olika datum hela året, se www.hastsportresor.se eller www.www.ilparetaio.it

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande