frankrike
frankrike
frankrike
frankrike Foto: Helena Höjenberg

Fantastiska favoriter du inte får missa i Frankrike

Frankrike är fantastiskt!

Här finns allt - hav, stränder, medeltida byar, slott, trädgårdar, vinodlingar och inte minst världens mest romantiska stad - Paris!

Härliga platser som Normandie, Loire, Franska rivieran, Champagne och Bordeaux.

Här är våra tolv franska favoriter.

Helena Höjenberg
Paris är världens mest besökta stad Foto: Colourbox

1. Paris

Frankrike är världens största turistland med nära 85 miljoner besökare varje år, och det är ingen slump. Naturen är vacker och omväxlande, historien gör sig påmind nästan överallt och kulturen är högst levande. Huvudstaden Paris är dessuton världens mest besökta stad.

Var och en av de olika regionerna är som ett eget litet land med sin egen speciella karaktär, med sitt eget kök, ostsort och smak på vinet. Sättet att njuta av bordets läckerheter är en fransk konst som vi svenskar kan bli lite avundsjuka på.

Hela 37 franska platser är inskrivna på listan över världsarven. Du hittar gamla väl bevarade städer och byar, stränder, parker och förhistoriska grottor. Den så kallade « gröna turismen » är väl utvecklad, med många bondgårdar som tar emot besökare i all enkelhet. Samtidigt finns här mängder av nästan galet flotta badorter, starkt koncentrerade till Riviäran.

Många anser ändå att körsbäret på denna härliga tårta är huvudstaden Paris, ljusets stad och de älskandes stad. Allt beror förstås på vad man gillar, men det finns ett Frankrike för alla smaker.

Här är våra tolv franska favoriter. Vilken väljer du i sommar?

 

1. PARIS

Paris som är världens mest besökta stad är romantisk, vacker, rik på kultur och allmänt spännande, ja nästan magisk.

Somliga anser att detta är den perfekta platsen - om det inte vore för invånarna.

Sant är att parisaren är känd för att klaga på det mesta. Om du inte talar franska eller känner till kulturen kan du känna dig mindre välkommen. Men säg bara « Bonjour madame/monsieur » och « Merci beaucoup » så blir allt mycket trevligare i bageriet, kaféet och affären. 

 

Parisaren

Så här är det nämligen: parisaren avskyr att bli tagen för en obildad lurk. Om du hoppar över inledande fraser eller klämmer i med ett « du » visar du otillräcklig respekt. Och börjar du utan vidare tala engelska är risken att vederbörande känner sig trängd, och tvingas erkänna att kunskaperna i detta främmande språk är nära noll. Pinsamt, tycker hen, som gärna vill framstå som kultiverad och spränglärd. Så i stället för att tappa ansiktet, ve och fasa, blir hen lätt arrogant.

 

Paris i augusti

Låter detta bara jobbigt? Då ska du åka hit i augusti månad, när parisarna åkt bort på semester. Stadsbilden ändras direkt – kostymklädda portföljbärare på språng mellan viktiga möten ersätts av kartläsande turister i shorts från världens alla hörn. Trafiken förlorar sin hetsighet, tutandet upphör nästan helt och en speciell, loj stämning infinner sig. En del mindre butiker och bistroer bommar igen, men utbudet räcker och blir över ändå. Lido är öppet, och revyn där är värd en egen resa.

Resa hit: Flyg direkt, till Charles de Gaulle (45 min transfer) eller Orly (25 minuter).

 

Champagne är känt för sin bubbliga dryck med samma namn Foto: Helena Höjenberg

2. Champagne

Champagne är världens mest glamorösa jordbruksbygd, tack vare den festliga drycken med samma namn.

Länge ansågs bubblorna vara en defekt, som vinbönderna försökte undvika. Det var munken Dom Pierre Périognon tog till vara på dem i stället, och snart hittade hans sprudlande vin ända fram till Solkungens bord. Och eftersom Ludvig XIV satte trenderna i hela den civiliserade världen under 1700-talet, blev champagne högsta mode i europeiska hov. Även svenske kungen Adolf Fredrik importerade bubbelvin, från champagnehuset Ruinart, innan han gick till historien för att ha ätit ihjäl sig på semlor. Få vet att han därtill smaskat i sig både surkål, rovor, hummer, kaviar och böckling – nersköljt med så kallat champagnevin. 

 

Besök Ruinart

Ruinart finns kvar än och tar emot besökare. Företagets lagerlokaler är 2000 år gamla, från tiden för romarnas invasion. När inkräktarna byggde staden Reims med bad, triumfbågar och arenor uppkom underjordiska kalkbrott, som visade sig vara perfekta att lagra vin i. Det är en mäktig upplevelse att gå ner i den historiska underjorden och se miljontals flaskor staplade högt och lågt. Visiten avslutas med provsmakning, förstås. 

 

Större än Notre Dame

Vill du se hur det går till hos en mindre producent? Åk då till Thierry Perrion i Verzenay, vars fru Jessica gärna tar emot och förklarar allt på svenska. 

I Reims får du inte missa den magnifika katedralen, större än Notre Dame i Paris. Ett alldeles underbart brasseri i 1920-talsstil kallas Boulingrin. Annars finns flera gastronomiska restauranger, och här sägs att maten ska matcha vinet och inte tvärtom. Lokala specialiteter är osten Chaource, som smälter i munnen, och Biscuit Rose de Reims, en rosa kaka som förr doppades i champagne.   

Resa hit: Flyg till Charles de Gaulle, hyr bil och kör österut till Reims, utan att passera Paris. Alternativt ta snabbtåget TGV Paris - Reims på 43 minuter.

 

Normandie är ett måste i Frankrike Foto: Petter Oftedal

3. Normandie

Normandie är oändliga stränder framför öppet hav. Slingrande vägar mellan gulliga bondgårdar, vissa med hemmasnickrade skyltar om försäljning av cider och calvados. Härligt rinnig camembert på ostbrickan i varje bistro. Präktiga kor under äppelträd och vackra rashästar runt stiliga gårdar.

 Det ser ut som om inget ont någonsin kunde hända här. Det är förstås helt fel. 

Här fick vikingahövdingen Rolf bli hertig, bara han lovade att lämna Paris i fred. Så fick regionen sitt namn, Normandie, av männen från norr. Men på bara några få generationer blev vikingarna fransmän, och Rolfs ättling Wilhelm, med tillnamnet Erövraren, tog sina män till England år 1066. 

 

Bayeux

Vad som hände där kan man se i staden Bayeux. Ett 70 meter långt, livfullt broderi visar scener från överfärden och striderna, som en tecknad serie. Att «tapeten » ännu är i fint skick är ett mirakel. Bayeux var också den första stad som befriades av de allierade sommaren 1944, under invasionen av Normandie. Landstigningen på Omaha Beach var den blodigaste, och kyrkogården US Cemetry talar sitt hjärtskärande språk med 4 648 vita kors i långa rader. Mer om andra världskriget, både ur mänsklig och politisk synvinkel, får du veta i Mémorial i Caen. Detta fantastiska museum tar uppåt tre timmar att se.

 

Cabourg

Lite avkoppling efter allt krigiskt? Åk till Cabourg, där Marcel Proust satt på Grand Hotel och skrev « På spaning efter den tid som flytt ». Du kan bo i Proust-rummet, inrett som på hans tid. Annars hos Francois på värdshuset La Champagne-Ardenn intill marknaden (onsdag och söndag förmiddag). Ungefär en halvtimme bort ligger mondäna Deauville, den flotta ort dit många parisare åker över helgen, för att få en nypa frisk luft, fräsa runt i sportbilen och kanske shoppa i de stora modehusens filialer. Föredrar du begagnade böcker och antikviteter? Fortsätt då till tvillingstaden Trouville, de intellektuellas tillhåll. Beställ en skaldjursplatå med kylt vitt vin i hamnen och njut medan solen går ner. Mest känt är Les Vapeurs men Le Central är också bra. La vie est belle!

Resa hit: Flyg till Paris sedan tåg och/eller hyrbil. Annars flyg via Lyon till Caen Carpiquet.

 

 

Vinvänner från hela världen kommer till Bordeaux Foto: Helena Höjenberg

4. Bordeaux

I centrum för världens största vindistrikt finns en lång historia av blomstrande handel och stolta traditioner. I Bordeaux finns medeltida byggnader, eleganta 1700-talspalats och stiliga gamla broar över floden Garonne. 

Men plötsligt susar en futuristisk spårvagn ljudlöst runt kröken. Nu byggs också ett nytt SF-aktigt vinets hus. Detta är också studenternas stad, där var tredje invånare är under 25 år. Så vid sidan av flotta terrasser och restauranger finns många enkla ställen med hålligång. 

Vinvänner från hela världen kommer hit, för att med nästan febrig iver ratta sina hyrbilar mellan vingårdarna och se slotten på flaskornas etiketter i verkligheten. Du kan ägna mycket tid åt att fördjupa dig i smaker och appellationer, lära dig para ihop ost med vin och mycket mer. Turistbyrån erbjuder paket, med logi och stort utbud av kurser och utflykter som du själv sätter ihop. 

 

Allt är inte vin i Bordeaux

Men allt är inte vin i Bordeaux. Staden har många mysiga kvarter och en 2,5 km lång gågata, Europas längsta, kantad med små affärer och barer. En specialitet är canelé, gjord på pannkakssmet smaksatt med rom och vanilj, som gräddas i cylindriska formar. Finessen ligger i konsistensen; karamelliserad utanpå, luftig och lite elastisk inuti. 

Söndagens folknöje är att promenera längs kajen, och kanske äta några nyskördade ostron till brunch. 

Resa hit: Flyg direkt till Bordeaux. Eller flyg till Paris, sedan snabbtåget TGV till Bordeaux Saint Jean.

 

 

Paloma Beach i Saint-Jean-Cap-Ferrat Foto: Helena Höjenberg

5. Franska rivieran

Säg Franska rivieran och du tänker automatiskt på höga priser och fullsmockade stränder? Så behöver det inte vara, om du undviker fransmännens semestermånad augusti.

Du kan bo billigt med havsutsikt på lilla hotellet La Frégate i San-Jean-Cap-Ferrats hamn. Dagarna tillbringar du på den bästa stranden, Paloma Beach. I en solpaus ska du titta in i två av Frankrikes mest märkvärdiga villor, båda från början av 1900-talet. Den ena byggdes av baronessan Béatrice Ephrussi de Rothschild, en stenrik arvtagerska som älskade konst, arkitektur, Marie Antoinette, papegojor och exotiska föremål. Hennes rosa drömhus är en storslagen stilblandning, men mest italiensk nyrenässans, och rymmer allmänt makalösa ting. Du kan strosa runt i hennes nio olika trädgårdar, en är fransk, en annan japansk, en spansk, en provensalsk, en helt i sten och ett zoo. På baronessans tid hölls här makalösa fester. 

 

Hav på tre sidor

Inom synhåll men på andra sidan viken, ligger villa nummer två. Här ägnade man sig snarare åt lärda diskussioner. Byggherren hette Théodore Reinach, en man som var galen i grekiska antiken. Med frun Fannys pengar byggde han Villa Kérylos, för att kunna leva som en gammal grek med hela familjen. Både arkitekturen och möblerna är spännande att se, du förflyttas två tusen år tillbaka i tiden. Framför villan, med hav på tre sidor, kan du alltid filosofera en stund på någon av bänkarna. 

Resa hit: Flyg till Nice, tåg, buss eller bil till Beaulieu-sur-Mer och Saint-Jean-Cap-Ferrat.  

 

Även med franska mått mätt är Lyon en matgalen stad Foto: Beatrice Preve

6. Lyon

Även med franska mått mätt är Lyon matgalen. Traktens superkock Paul Bocuse är en geniförklarad hjälte. Han har en restaurang, givetvis trestjärnig, och även en skola dit de unga och ambitiösa från hela världen söker sig. 

Men inte bara den höga gastronomin hyllas här, Lyon är framför allt känd för sina « bouchons». Det betyder egentligen « korkar », men här även ungefär « gemytliga, trånga ställen med stor matglädje ». I stan finns ungefär 2000 restauranger, och den perfekta adressen serverar autentisk mat, gjord på färska och fina råvaror, lagad med enormt mycket kärlek.

 

Franska fläskpaj-mästerskapen

Ett sådant ställe är Café Comptoir Abel som langat ut queneller sedan 1726 och verkligen kan sina saker. Daniel och Denise finns inne i gamla delen av staden, och att de vunnit franska fläskpaj-mästerskapen känns ju pålitligt. Att gå på marknad är en upplevelse, antingen på Quai St Antoine eller den större hallen som fått namn efter Paul Bocuse. På den sistnämnda är Mor Sibilias charkuterier och Mor Richards ostar vida berömda. Dina tajta jeans kan du lämna hemma.

Resa hit: Flyg direkt till Lyon.

 

Konjak blev en jättebusiness, nu med 300 producenter i varierande storlek Foto: Helena Höjenberg

7. Cognac

I Cognac finns ett speciellt ord - « la beunaise » - för den här livet-är-härligt-känslan som infinner sig efter en god måltid, då man sitter med en liten kopp starkt kaffe, en gammal konjak och några utsökta chokladpraliner. Och kanske en fin cigarr.

Här gäller kvalitet och inte kvantitet sedan århundraden. Hellre ett litet glas 40-årig konjak i stället för en hel flaska nydestillerad, och bättre med en enda riktigt god cigarr än en hel limpa cigaretter.

 

Så blev konjak en jättebusiness

Floden Charente flyter stilla genom den urgamla staden. Först bedrevs här handel med salt. Traktens vin ansågs rätt uselt, tills några snåla holländska köpmän på 1450-talet kom på att destillera det, för « brandwijn » tog bara en sjättedel så stor plats på båtarna. Det hälldes i tunnor av ek, som gav ifrån sig smak – och gjorde innehållet riktigt behagligt att dricka! Så blev konjak en jättebusiness, nu med 300 producenter i varierande storlek som nästan alla visar sina puttrande apparater för besökare. Gulliga värdshus erbjuder ostron, krabba och färsk fisk, liksom den lilla goda snigeln « cagouille ». Lokalt odlad Charentaise-melon serveras rätt upp och ner i halvor, med en skvätt « Pinot de Charente » i mitten bara. Sistnämnda är en underbar blandning mellan konjak och vin, perfekt för den som tycker att 45-procentigt är väl starkt.

Resa hit: Flyg till Bordeaux sedan tåg. Eller flyg till Paris, ta snabbtåg TGV till Angoulême och vanligt tåg till Cognac.

 

 

Många vackra slott i Loire

8. Loire

En gång var dalen Loire kring floden Frankrikes kulturella och politiska centrum. Kungarna flyttade runt med sina hov mellan slotten i Amboise, Blois och Chambord. Också hertigar och grevar skulle ha slott, liksom de ofrälse som under vissa epoker lyckades avancera på den sociala stegen.

Det första stora bygget är från 900-talet och det sista i den klassiska stilen från slutet av 1800-talet. Ibland rådde rena byggfebern, särskilt under 1500-talets renässans, då Frans I lät bygga det makalösa Chambord efter ritningar av Leonardo da Vinci. Dessvärre dog geniet redan innan bygget satte i gång.

Loire är också Paris trädgårdsland, med odlingar av grönsaker, frukt och vin. Vinerna härifrån är härliga, särskilt de vita, och inte så dyra att köpa.       

Resa hit: Flyg till Paris och hyr en bil. Att ta sig runt till de olika slotten är annars komplicerat. Bussar finns. 

 

Meribel passar den som gillar mountainbike Foto: facebook.com/meribelvallee

9. Meribel

Meribel är en känd skidort på vintern. Hur kul är världens största sammanhängande skidsystem utan snö? Dum fråga, tycker många fransmän, som faktiskt föredrar Alperna på sommaren. 

Att gå på vackra vandringsleder och bo över i små isolerade hyddor liknar inte alls vintersemestern. Detta är en tyst och lugn naturupplevelse. Från Méribel utgår ett 30-tal markerade leder, sammanlagt 500 kilometer, med varierande naturtyp och lutningsgrad. Vare sig du går i skogar, alpängar, byar eller vid sjöar, förr eller senare kommer du att se Europas högsta berg Mont Blanc. Gratisbussar går mellan de olika dalarna.

 

Mountainbike i Meribel

En stor anläggning, 20 banor med olika svårighetsgrad, har byggts i Méribel för alla som gillar mountainbike. Här avgörs Världscupsfinalen 21-24 augusti. Annars gick OS här 1992, då Pernilla Wiberg tog guld i branten ner mot byn, nära stora idrottshallen med bassäng, squashbanor och klätterväggar. En golfbana med 18 hål finns också. Alla hotell är inte öppna sommartid men du kan ta in på engelska kungafamiljens favorit, femstjärniga La Kaïla. Eller ta ett glas i baren där. Jämfört med vintern är publiken lugnare, inte alls lika mycket fart på de engelska diskoteken. Däremot är barnfamiljerna många.

Resa hit: Flyg till Lyon eller Genève, därifrån tåg och/eller buss. 

 

Flera medeltida slott kan besökas i Dordogne Foto: Helena Höjenberg

10. Dordogne

Till Dordogne åker många engelsmän på semestern för att bo i egna hus de håller på och renoverar. I vissa byar talas mer engelska än franska. 

Naturen är lummig och fridfull, och medeltida, pittoreska byar och småstäder ligger utspridda på lagom avstånd, mellan fält med solrosor, kohagar och vingårdar. Det lokala köket är alldeles underbart, med basvaror som vin, gås, tryffel, valnötter och jordgubbar. Femton förhistoriska grottor finns på listan över världsarven, den mest kända i Lascaux. Flera medeltida slott kan besökas. Tänk dig allt detta, försatt i en historisk stämning, som om den moderna tiden inte riktigt slagit igenom.

 

Isseyac

En sådan by är Isseyac, där du kan äta gott och titta in i galleriet intill torget. En annan ort att besöka är Beaumont-du-Périgord, grundad av en engelske kungen Arthur år 1272. Den medeltida stadsplanen sätter stark prägel på staden. Här ska du inte missa legendariska diversehandeln Bariat. I Lalinde finns trivsamma serveringar under träden på stora torget.

 

Eyrignac

Vill du se en spännande trädgård, åk till Eyrignac och häpna över vad man kan göra av buxbom och en häcksax. Det finns gott om B&B att ta in på, och för lyxigare logi rekommenderas Le Vieux Logis i Le Trémolat.

Resa hit: Flyg till Bordeaux eller Bergerac, sedan hyrbil eller cykel.

 

Till Belle Ile kom Claude Monet för att måla Foto: belleileenmer.co.uk

11. Belle Ile

Till Belle Ile kom Claude Monet för att måla i två veckor, men blev så fascinerad att han stannade i åtta. Mest satt han på Pont Coton, en udde med vassa klippor och dånande vatten.

Men på denna två mil långa och nio kilometer breda ö finns också snälla sandstränder (Plage de Donnant) och idylliska små fiskehamnar (Sauzon, Locmaria). Fyren i Pointe des Poulains är värt ett besök, och där kan du också besöka den borg som 1800-talets franska megakändis Sarah Bernard hade som sommarhus. Här ligger också en golfbana av extrem kusttyp.

 

Största orten är Le Palais

Husen på ön har en egen stil, vita med blå knutar, och många ägs av parisare som bor här på sommaren. Största orten är Le Palais med charmiga gator och gränder. Här finns roliga affärer och mysiga serveringar. Algbad och massage kan du få på Castel Clara i Goulphar. Oavsett var du är och vad du gör, ständigt denna dramatiska, vykortvackra natur.

Resa hit: Flyg till Paris, tåg eller hyrbil till Quiberon (50 mil). Båt 45 min till Le Palais, Belle Île. April – september även från Vannes, Port Navalo, Le Croisic och La Turballe. Ön utforskas bäst per bil eller cykel.

 

 

Bassin d'Arcachon ligger på Atlantkusten och är som en värld för sig Foto: Helena Höjenberg

12. Bassin d'Arcachon

Bassin d'Arcachon ligger på Atlantkusten och är som en värld för sig. En märkvärdigt trivsam sådan. Här växer höga tallar på sandiga stränder, intill Europas största sanddyn Dune de Pilat, en mindre öken framför öppna havet.

På fastlandet ligger en enda lång rad badorter – finast är Archachon, Abatille, Perèire, Moulleau och Pyla – som tillsammans med halvön Cap Ferrat bildar en lagun. Därinne är det vindskyddat och fint, medan det utanför « bassängen » kan bli höga vågor. En vacker dag ska du packa picnickorgen och ta båten till Banc d'Arguin, en liten paradisisk sandö som ändrar kontur varje år. Värmen kan bli tropiskt dallrande. Stranden L'Ocean är också mycket fin, och ännu lite längre söderut ligger surfarnas Biscarrosse.

 

Ostronodlingar

Ute i vattnet ser du svarta pinnar sticka upp. På dem sitter ostron och växer till sig. På halvön Cap Ferrat har odlarna fått tillstånd att servera på sina bryggor, mellan bodar, nät och gamla traktorer. I lilla byn Le Canon är flera sådana små charmiga hak inklämda. Ute på udden ligger annars legendariska Chez Hortense, där franska kändisar med hus i närheten äter. Men trots hippa gäster är stämningen avspänd.

För en kopp kaffe, lunch eller middag har Club Plage Péreire bäst läge, direkt på stranden. Trevligt och avslappnat är också det också. Samma ägare har gjort om gamla vattenverket i Arcachon till Hôtel de la Ville d'Hiver, nu surfarhotell med fin restaurang.

 

Glasskioskerna i Moullot

Ett kvällsnöje kan vara att undersöka vilken av de tre glasskioskerna i Moullot du föredrar. Eller ta ett glas på torgets berömda bar L'Oubli. Vill du gå på disko är Le Bal à Papa ett ställe för olika åldrar, och gillar du design är Philippe Starck-inredda La Co(o)rniche i Pylas utkant ett givet mål.

Resa hit: Flyg till Bordeaux eller Bergerac, sedan hyrbil eller cykel.