Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Fantastiska favoriter du inte får missa i Frankrike

Champagne är känt för sin bubbliga dryck med samma namn

Foto: Helena Höjenberg

2 av 12

2. Champagne

Champagne är världens mest glamorösa jordbruksbygd, tack vare den festliga drycken med samma namn.

Länge ansågs bubblorna vara en defekt, som vinbönderna försökte undvika. Det var munken Dom Pierre Périognon tog till vara på dem i stället, och snart hittade hans sprudlande vin ända fram till Solkungens bord. Och eftersom Ludvig XIV satte trenderna i hela den civiliserade världen under 1700-talet, blev champagne högsta mode i europeiska hov. Även svenske kungen Adolf Fredrik importerade bubbelvin, från champagnehuset Ruinart, innan han gick till historien för att ha ätit ihjäl sig på semlor. Få vet att han därtill smaskat i sig både surkål, rovor, hummer, kaviar och böckling – nersköljt med så kallat champagnevin. 


Besök Ruinart

Ruinart finns kvar än och tar emot besökare. Företagets lagerlokaler är 2000 år gamla, från tiden för romarnas invasion. När inkräktarna byggde staden Reims med bad, triumfbågar och arenor uppkom underjordiska kalkbrott, som visade sig vara perfekta att lagra vin i. Det är en mäktig upplevelse att gå ner i den historiska underjorden och se miljontals flaskor staplade högt och lågt. Visiten avslutas med provsmakning, förstås.


Större än Notre Dame

Vill du se hur det går till hos en mindre producent? Åk då till Thierry Perrion i Verzenay, vars fru Jessica gärna tar emot och förklarar allt på svenska.

I Reims får du inte missa den magnifika katedralen, större än Notre Dame i Paris. Ett alldeles underbart brasseri i 1920-talsstil kallas Boulingrin. Annars finns flera gastronomiska restauranger, och här sägs att maten ska matcha vinet och inte tvärtom. Lokala specialiteter är osten Chaource, som smälter i munnen, och Biscuit Rose de Reims, en rosa kaka som förr doppades i champagne.

Resa hit: Flyg till Charles de Gaulle, hyr bil och kör österut till Reims, utan att passera Paris. Alternativt ta snabbtåget TGV Paris - Reims på 43 minuter.

2 av 12