Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Fantastiska favoriter du inte får missa i Frankrike

Frankrike är fantastiskt!

Här finns allt - hav, stränder, medeltida byar, slott, trädgårdar, vinodlingar och inte minst världens mest romantiska stad - Paris!

Härliga platser som Normandie, Loire, Franska rivieran, Champagne och Bordeaux.

Här är våra tolv franska favoriter.

Paris är världens mest besökta stad

Foto: Colourbox

1 av 12

1. Paris

Frankrike är världens största turistland med nära 85 miljoner besökare varje år, och det är ingen slump. Naturen är vacker och omväxlande, historien gör sig påmind nästan överallt och kulturen är högst levande. Huvudstaden Paris är dessuton världens mest besökta stad.

Var och en av de olika regionerna är som ett eget litet land med sin egen speciella karaktär, med sitt eget kök, ostsort och smak på vinet. Sättet att njuta av bordets läckerheter är en fransk konst som vi svenskar kan bli lite avundsjuka på.

Hela 37 franska platser är inskrivna på listan över världsarven. Du hittar gamla väl bevarade städer och byar, stränder, parker och förhistoriska grottor. Den så kallade « gröna turismen » är väl utvecklad, med många bondgårdar som tar emot besökare i all enkelhet. Samtidigt finns här mängder av nästan galet flotta badorter, starkt koncentrerade till Riviäran.

Många anser ändå att körsbäret på denna härliga tårta är huvudstaden Paris, ljusets stad och de älskandes stad. Allt beror förstås på vad man gillar, men det finns ett Frankrike för alla smaker.

Här är våra tolv franska favoriter. Vilken väljer du i sommar?


1. PARIS

Paris som är världens mest besökta stad är romantisk, vacker, rik på kultur och allmänt spännande, ja nästan magisk.

Somliga anser att detta är den perfekta platsen - om det inte vore för invånarna.

Sant är att parisaren är känd för att klaga på det mesta. Om du inte talar franska eller känner till kulturen kan du känna dig mindre välkommen. Men säg bara « Bonjour madame/monsieur » och « Merci beaucoup » så blir allt mycket trevligare i bageriet, kaféet och affären.


Parisaren

Så här är det nämligen: parisaren avskyr att bli tagen för en obildad lurk. Om du hoppar över inledande fraser eller klämmer i med ett « du » visar du otillräcklig respekt. Och börjar du utan vidare tala engelska är risken att vederbörande känner sig trängd, och tvingas erkänna att kunskaperna i detta främmande språk är nära noll. Pinsamt, tycker hen, som gärna vill framstå som kultiverad och spränglärd. Så i stället för att tappa ansiktet, ve och fasa, blir hen lätt arrogant.


Paris i augusti

Låter detta bara jobbigt? Då ska du åka hit i augusti månad, när parisarna åkt bort på semester. Stadsbilden ändras direkt – kostymklädda portföljbärare på språng mellan viktiga möten ersätts av kartläsande turister i shorts från världens alla hörn. Trafiken förlorar sin hetsighet, tutandet upphör nästan helt och en speciell, loj stämning infinner sig. En del mindre butiker och bistroer bommar igen, men utbudet räcker och blir över ändå. Lido är öppet, och revyn där är värd en egen resa.

Resa hit: Flyg direkt, till Charles de Gaulle (45 min transfer) eller Orly (25 minuter).

1 av 12