Annons
X
EXPRESSEN.SE

Publicerad 11 jul 2013 09:36

Få din lyxsemester till budgetpris i Thailand

Få överraskande mycket för pengarna på Koh Samui under lågsäsong.

Få överraskande mycket för pengarna på Koh Samui under lågsäsong.

1/3

Boh Phut ligger på öns norra sida.

Boh Phut ligger på öns norra sida.

2/3

Vi badar i poolen och havet, vandrar längs stranden och stannar till för att äta lunch på någon restaurang, bokar en billig massage på stranden och tar en drink ­eller fruktjuice i poolbaren när det är happy hour.

Vi badar i poolen och havet, vandrar längs stranden och stannar till för att äta lunch på någon restaurang, bokar en billig massage på stranden och tar en drink ­eller fruktjuice i poolbaren när det är happy hour.

3/3

Boka en lyxig semester till budgetpris! Res under lågsäsong och njut av tomma stränder, behagliga temperaturer och rabatterade priser. Söndag åkte till ön Koh Samui i Thailand - och fick överraskande mycket för pengarna.

De senaste åren har Thailand blivit ett av de populäraste semesterresmålen för svenskar. Helst av allt flyr vi till någon av de tropiskt varma, thailändska öarna eller kuststäderna mitt i vintern. Då är det kallt, mörkt och ruggigt här hemma och högsäsong i Thailand.

Men högsäsong innebär också höga priser, fullbokat, trängsel på stranden­ och restaurangerna. Allt det kan du slippa om du väljer att åka under låg­säsong. Då kan du dessutom få mer lyx för en mindre budget.

Vi testade att åka till en av Thailands mest populära öar, Koh Samui, under lågsäsong. Det var i slutet av augusti och inget vidare sommarväder i Sverige, det kändes som om hösten redan hade kommit och vi bestämde oss för att i sista minuten boka en resa.

Vi tänkte först på Kanarieöarna och andra närmare destinationer, men när vi väl såg att det fanns både hyfsat billiga flygbiljetter och riktigt fina hotell till bra priser på Koh Samui så bestämde vi oss för att det var värt att resa några timmar extra.

Femstjärnigt i Boh Phut

Koh Samui, som är Thailands tredje största ö, ligger på östkusten. Vädret skiljer sig mot hur det är på västkusten, där bland annat Phuket och Krabi ligger,­ så det gäller att kolla upp väderläget under den tid du tänker åka. På Koh Samui är det vanligtvis minst regn från januari till maj. Från oktober till mitten av december är det mest regn. I juni till september kan man räkna med både sol och regn.

Jag är lite orolig när vi bokar resan, man vill ju inte lägga pengar på att åka någonstans där det regnar lika mycket som hemma. När vi flyger in över Koh Samui, som också kallas kokosön på grund av att där växer så många kokospalmer, är det mycket riktigt molnigt.

Men att det är molnigt betyder inte att det är svalt. Det är ändå varmt och lite fuktigt när vi kliver av planet på den lilla flygplatsen som främst består av tak på pelare, det märks att här aldrig någonsin är så kallt att väggar behövs.

Vi har landat i närheten av öns mest populära strand, Chaweng, som ligger på östsidan. Men vi tar en taxi till Boh Phut på norra sidan, där vi har bokat hotell.

När vi kommer fram till vårt femstjärniga hotell, Hansar Samui, känns det som vi har valt rätt. Hotellet ligger med utsikt över havet, med bara en liten väg som skiljer hotellområdet från stranden. På stranden finns solsängar för hotellets gäster, och vill man lyxa till det lite extra kan man boka en privat, romantisk middag på stranden.

Solen tar genom molnen

Vi kommer fram på dagen så vi skyndar oss till poolen, hämtar handdukar och gratis vatten och haffar två av de många lediga solstolarna. Smörja in oss med solkräm känns lite onödigt, det är ju ändå molnigt.

Vid poolen är det stillsamt, här är mest par och bara en och annan har ett barn med sig. Vi blir kvar i några timmar och klockan tre är det happy hour i poolbaren så då passar vi på att köpa två drinkar till priset av en.

När det börjar skymma flyttar vi oss till vår balkong, som givetvis har utsikt ut över havet. Då märker vi också att solen tog ganska bra trots att det var molnigt, vi får nog smörja in oss med solskydd hädanefter, även om vi inte ens ser solen.

På kvällen traskar vi in mot centrum på den lilla vägen. Vi strosar runt och kollar in alla restaurangerna som ligger längs vägen och ner på stranden, det är inte lätt att bestämma sig för alla ser mysiga ut. Det är inte heller fullt någonstans så vi kan välja fritt var vi vill äta. Till slut bestämmer vi oss för en större strandrestaurang som har färska, grillade skaldjur och fisk. Vi sköljer ner dem med en Chang, en av de populära thailändska ölsorterna.

På väg tillbaka till hotellet försöker försäljare locka oss till att boka en biljett till nästa dags fullmoonparty på grannön Koh Phangan. Vi tackar bestämt nej, för vi trivs bäst här där det är lugnt och skönt.

Vädret är omväxlande

Följande dagar förflyter ungefär på samma bekväma och härliga sätt. Vi badar i poolen och havet, vandrar längs stranden och stannar till för att äta lunch på någon restaurang, bokar en billig massage på stranden och tar en drink ­eller fruktjuice i poolbaren när det är happy hour.

Vädret är omväxlande, med sol, molnigt och en och annan regnskur. Men temperaturen är behaglig, skurarna är alltid korta och att solen går i moln då och då gör oss inget alls. Det är snarare skönt eftersom det är riktigt varmt annars.

En dag bestämmer vi oss för att gå till stranden bortom den vi bor vid. Just den här dagen är det extra varmt och strålande sol från en klarblå himmel, så när vi kommer fram är vi genomsvettiga och hoppar genast i vattnet. Om det var lite folk på vår strand så är den här så gott som folktom. Vi kan lugnt bre ut oss vid vattenbrynet och verkligen njuta av lugnet, solen och lyssna på de små vågornas långsamma slag mot stranden.

En kväll åker vi till Chaweng, för att bryta av vår rofyllda tillvaro med lite folkmyller och mer uteliv. Visst är där lite mer hålligång, men det är ändå inte svårt att hitta plats på barerna och restaurangerna. Vid midnatt känner vi oss nöjda, då tar vi en taxi tillbaka till vår oas.

Sista dagen lyxar vi till det med nittio­ minuters­ massage till rabatterat pris på hotellet.­ Efteråt är vi verkligen totalt avslappnade och känner oss faktiskt redo för att komma tillbaka till jobbet, hösten och Sverige. Och träffa svenskar igen. För samma dag konstaterar vi att vi minsann inte har träffat på en enda svensk under hela vår vistelse på Koh Samui.

ELISABETH MONTGOMERY