ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Expertens billiga semestertips

Publicerad 26 jun 2008 06.31
Tälta. Även om vuxna tycker att det är lite jobbigt så gillar ungarna det. Låna tält och utrustning – det finns ofta i bekantskapskretsen.

Tälta. Även om vuxna tycker att det är lite jobbigt så gillar ungarna det. Låna tält och utrustning – det finns ofta i bekantskapskretsen.

Foto: Forsell Stefan

Annika Creutzer, chefredaktör på Privata Affärer, ger dig sina bästa tips:
1. ”Ester-semestra” med stil
Besök vänner och bekanta – men ta med egna lakan, erbjud dig att hjälpa till med hushållet och stanna inte för länge!

2. Plocka din egen mat

Frossa i jordgubbar på självplock. Och meta med fiskespö kan du göra nästan överallt – abborre är ju en delikatess på krogen.

3. Tälta

Även om vuxna tycker att det är lite jobbigt så gillar ungarna det. Låna tält och utrustning – det finns ofta i bekantskapskretsen.

… och här är nio semestertips till för dig med begränsad budget

1. Bli ekobonde
Klappa kossor i till exempel Hawaii, Australien eller Mexiko och lär dig allt om ekologiskt lantbruk. Mot att du hjälper till i det dagliga arbetet på gården får du gratis mat och logi. Organisationen WWOOF – Willing Workers On Organic Farms – förmedlar kontakt med farmare i hela världen. Du kan också bo på svenska bondgårdar för en billig peng.
www.sverigesgardar.se
www.wwoof.org

2. Trampa dressin
Färdas längs gamla övergivna järnvägsspår i till exempel Dalsland eller Gullspång. För några futtiga hundralappar hyr du en dressin, får matpaket och gratis övernattning – och inte minst en hel del motion på köpet.

3. Hyr en fyr
Billigare än de flesta hotell och vandrarhem - fast med en oslagbar sjöutsikt. På www.fyr.org listas alla fyrar längs den svenska kusten.

4. Skärgårdsluffa

Gör som Tjorven – semestra på kobbar och skär i Stockholms skärgård. Ett båtluffarkort för fem dagar kostar bara 340 kronor, med tält och matsäck behöver skärgårdssommaren inte alls bli särskilt dyr.
www.waxholmsbolaget.se

5. Pilgrimsvandra

Att besöka andliga platser blir alltmer populärt. De svenska domkyrkorna har till exempel 4 miljoner besökare varje år, dubbelt många turister som Vasamuseet och Kungliga slottet har tillsammans. Och entrén till helgedomarna är gratis, förstås.

6. Byt hus
Varför inte tillbringa några veckor i New York, Paris eller Barcelona? Att byta hus med varandra har blivit ett vanligt sätt att semestra. Du betalar bara för resan dit - sen är det bara att göra sig hemmastadd.
www.bolighytte.com
www.digsville.com
www.bostadsbyte.com
www.homeforexchange.com
www.intervac.se
www.homelink.org

7. Vandra i fjällen
Att knalla upp på bergstoppar och tälta kostar inte en krona. Vill du bo på en fjällstation så kostar det lite - men här får å andra sidan barn upp till 15 år mat och logi helt gratis.
www.stfturist.se

8. Kör tillbaka hyrbilar
Fixa din egen road trip! Det enda som krävs är att du har ett giltigt körkort och är över 19 år. Sen är det bara tuta och köra. Som medlem i Hertz Freerider har du tillgång till alla bilar och dessutom en full tank utan kostnad.
https://www.hertzfreerider.se/

9. Sov gratis på soffan

Internetforumet Couchsurfing har över en halv miljon användare. Idén är att soffliggare från hela världen ska träffas, bli vänner och låna ut sina soffor till varandra. Ett perfekt sätt att få nya kompisar – och samtidigt slippa betala för dyrt för hotellrum.
www.couchsurfing.com
Annons

ELISABETH MONTGOMERY

Relaterat