Här är forskarnas bästa tips för dig som reser med barn.
41% av föräldrarna tar till mutor i form av sötsaker och snacks, 33% använder elektronik.
1 AV 2
Här är forskarnas bästa tips för dig som reser med barn.
Foto: SHUTTERSTOCK
2 AV 2
41% av föräldrarna tar till mutor i form av sötsaker och snacks, 33% använder elektronik.
Foto: SHUTTERSTOCK

Experten tipsar – så förblir barnen glada på flygresan

Flyger du med barn?

Nu är det vetenskapligt bevisat – frågan du fruktar mest kommer efter 49 minuter och 47 sekunder:

– Är vi framme snart?

Här är forskarnas bästa tips för dig som reser med barn.

Det är psykologen Sandi Mann vid brittiska universitetet Central Lancaster som i samarbete med flygbolaget Emirates tagit fram vad man kallar "barnets uttråkningskvoter" (child boredom quotient), vilket hjälper föräldrar att identifiera när deras barn kommer att bli uttråkade på resan. 

Sammanställningen visar att det i snitt tar 49 minuter och 47 sekunder innan den fruktade frågan kommer från ditt barn: "är vi inte framme snart?".

Undersökningen visar också att föräldrar som flyger med barn oroar sig mest för hur de ska underhålla sina barn (64%), att barnen ska störa andra resenärer (43%) och att de inte ska få i barnen tillräckligt med vätska (23%).

Över 2 000 föräldrar med barn under 12 år har deltagit i studien där Sandi Mann kategoriserat barnens ålder, aktiviteter och tid innan barnen blir uttråkade. Forskningen ringar in föräldrarnas orosmoment och vilka olika metoder som tillämpas för att hålla barnen i schack.

LÄS MER: Hotellchefen ger sina tips för smartaste resan 

Mutar med sötsaker – eller ignorerar

41% av föräldrarna tar till mutor i form av sötsaker och snacks, 33% använder elektronik för att underhålla barnen, 27% ger dem nya leksaker och 16% försöker trötta ut de små innan avfärd genom att få dem att springa runt på flygplatsen. 

Men det finns också de som struntar i  alla metoder: sju procent avslöjade att de med hjälp av en ögonmask försöker slappna av och ignorera sina uttråkade barn.

Som ett led av forskningen har Mann utformat förslag för att hjälpa föräldrar att skapa den perfekta blandningen av aktiviteter och på ett bra sätt undvika att tristessen sätter in hos barnen under långflygningar.

– Riktigt små barn behöver inte så sofistikerad underhållning för att bli roade utan blir mest roade av saker i miljöns omgivning. Glöm inte heller att sång, peklekar eller lekar med medhavda stapelbara leksaker är utmärkta aktiviteter.

LÄS MER: För en smidigare resa – här är 9 resehacks

Låt barnen titta på film – ett säkert kort

Den aktivitet som underhåller barnen längst är enligt undersökningen film.

Den yngsta åldersgruppen (0-2 år) underhålls i omkring 40 minuter av att titta på film, medan aktiviteten för den äldsta åldersgruppen (11-12 år) kan hålla dem nöjda i upp till 1 timme och 45 minuter. 

Efter film är spel den aktivitet som har näst längst underhållningstid. Spel på antingen en smart enhet eller med hjälp av underhållningssystem ombord underhåller barn mellan 30 minuter och 1,5 timme.

– Äldre barn kan underhållas av anteckningsböcker och pennor, pusselböcker och serier. Försök vidare att begränsa passivitet på samma sätt som du kanske gör hemma, genom att se till att de tar raster ofta för att gå runt i planet. Var inte heller rädd för att låta barnen bli uttråkade – om man inte underhåller dem hela tiden kommer de med hjälp av sin fantasi hitta sätt att underhålla sig.

Här är psykologens bästa tips för att få barnen att trivas under resan:

Resa med barn i alla åldrar:

Uppmuntra till sömn – efter elektronik är den aktivitet som kan uppta mest tid för ett barn sömn. Förvånande är att skillnaden mellan de olika åldersspannen är mycket liten. Föräldrar uppskattar att barn mellan 0-12 år sover i genomsnitt 80 minuter på en långflygning. För yngre barn, var särskilt noga med att packa ner filtar, gosedjur och andra tillhörigheter som är kända för dem i ditt handbagage, detta hjälper dem att slumra till.

Dra nytta av underhållningssystem ombord – att titta på film är den bästa distraktionen för barn i alla åldrar, med en underhållningstid på mellan 70-100 minuter. Att titta på ett tv-program eller spela spel med hjälp av flygplanets underhållningssystem är tillsammans med spel på egna enheter i topp vad gäller underhållning för barn.

LÄS MER: Proffsens 6 bästa knep för en smidig flygresa

Resa med yngre barn (0–6 år):

Överös inte yngre barn med för många aktiviteter - riktigt små barn behöver inte så sofistikerad underhållning för att bli roade utan blir mest roade av saker i miljöns omgivning. Glöm inte heller att sång, peklekar eller lekar med medhavda stapelbara leksaker är utmärkta aktiviteter. 

Gör plats för rit- och målarböcker i handbagaget – glöm inte att ta med papper och kritor. Teckning är en populär aktivitet ända fram till 9 års ålder, då frågesport och pussel blir mer engagerande. Klistermärkesböcker är också bra aktiviteter för mindre barn och kan underhålla dem i cirka 20 minuter.

LÄS MER: Så undviker du att bli lurad på resan

Resa med äldre barn (7–12 år):

Lyssna på musik – barn mellan 11-12 år kan spendera upp till 50 minuter på en flygning genom att lyssna på musik, till skillnad från de yngsta barnens 13 minuter.

Uppmuntra samtal – barn spenderar under en flygning vanligtvis mellan 50-100 minuter på samtal med sina föräldrar eller med varandra. Trots att elektroniska enheter är toppen, försök att få barnen att alternera mellan aktiviteter. Ta bort tekniken under vissa stunder eller spara den till senare under flygningen för att uppmuntra barnen att prata med varandra.