Eva Bergdahl, 96, vinkar adjö till Sverige. Hon flyttar från Karlskrona till Thailand.
Eva Bergdahl, 96, vinkar adjö till Sverige. Hon flyttar från Karlskrona till Thailand. Foto: Suzanne Wernersson / Linslusen

Eva, 96, flyttar till Thailand - för gott

KARLSKRONA. Lägenheten är tömd, biljetten ordnad och väskorna packade. 

Nu drar 96-åriga Eva Bergdahl vidare i livet. Hon flyttar från Karlskrona till Thailand. 

- Jag har aldrig varit där förut, men jag älskar sol och bad, så det ska nog bli bra, säger hon.

Att emigrera i Eva Bergdahls ålder hör onekligen till ovanligheterna. Men när hon själv berättar om flytten framstår det som logiskt.

 - Det började bli riktigt tråkigt här hemma, jag klättrade på väggarna, då är det dags att hitta på något, säger Eva frankt.

 Under sitt långa liv har hon rest en hel del, både i Sverige och Europa. Inte minst när hennes man levde och arbetade vid järnvägen.

 - Då kunde vi resa nästan var som helst och bo väldigt fint för inte mycket pengar alls. Särskilt tyckte jag om alla resor vi gjorde i Spanien, ja, Taragona var hemskt fint, säger den pigga damen.

"Får väl gå lite i planet"

 Att resa så långt som till Thailand - 13 timmars flygresa - har Eva Bergdahl inte gjort förut. Lite orolig för den långa flygresan är hon allt.

 - Men jag ska ta på stödstrumpor och får väl gå lite då och då i planet. Jag är säker på att det ska gå det också, försäkrar hon.

 Visserligen var Eva beslutsam att lämna Karlskrona nu sedan så många vänner försvunnit och tillvaron blivit rätt enahanda.

Flyttar in hos sonen

 Men det finns ett särskilt skäl till varför hon valt just Thailand. Hennes son Ingolf och hans hustru Tac bor där.

 - De har ett hus med åtta rum och vill så gärna att jag bor hos dem. Det ska jag göra till en början. Sen ska jag nog söka en egen lägenhet, man ska ju klara sig själv, det går inte att tränga sig på hos sina barn, menar hon.

 I går packade Eva det sista. I dag går planet. Sina möbler har hon skänkt bort - inte utan en liten tagg.

 - En fin kristallskål som min man fick när han fyllde 40 hade jag nog kunnat spara. Men nu fick det bli så här, säger hon.

Returbiljett - trots allt

 För säkerhets skull har Eva trots allt köpt en returbiljett, med återresa om en månad redan.

 - Tja, man vet aldrig. Jag kanske inte vill stanna längre. Då får jag ju åka hem igen, säger hon med ett litet skrockande skratt.

 Vi önskar i alla fall lycka till! Och lyckliga Thailand som får ta del av Evas energi.

Aktuellt just nu