1 av 2
Korsikanska Bonifacio balanserar bokstavligen på klippkanten.
2 av 2: Korsikanska Bonifacio balanserar bokstavligen på klippkanten. Foto: Shutterstock

Europas vackraste klippbyar – magiska vyer och historia

Tar man en titt på några av Europas mest otroliga klippstäder kan man verkligen snacka om svindlande höjder. Från borgar vid havet till medeltida bergsbyar – uttrycket ”living on the edge” har aldrig varit mer passande. MSN har samlat ihop några av de häftigaste balansakterna. 

1. Gordes, Frankrike

Gordes är en av de vackraste bergsbyarna i Provence. De smala gatorna, omgivna av pastellfärgade hus med tak av terrakotta, leder upp till ett medeltida slott. Utsikten över de böljande fälten och bergsmassivet Luberon är spekatakulär. Varje vecka under säsong hålls en marknad nära slottet där lokala handlare bjuder ut de finaste provensalska produkterna.

Gordes är en av de vackraste bergsbyarna i Provence. Foto: Shutterstock

2. Taormina, Sicilien, Italien

Högst uppe på en klippa med fantastisk utsikt över Naxosbukten på Sicilien och med vulkanen Etna i bakgrunden ligger Taormina. De branta, vindlande och bilfria gatorna leder upp till soliga piazzor. Bland sevärdheterna finns den antika grekiska teatern som höggs ut direkt ur klippan och ruinerna av ett saracenskt slott från 1400-talet. Vill du ta ett dopp finns fina stränder nedanför staden.

Taormina ligger högst uppe på en klippa med fantastisk utsikt över Naxosbukten. Foto: Shutterstock

3. Positano, Italien

Positano är den badort längs Amalfikusten som oftast syns på bild, och det är ingen tillfällighet. Staden grundades på 800-talet och har överlevt många dramtiska händelser, inklusive en förödande tsunami 1343 och attacker från ottomanska sjörövare. I dag är det en elegant partystad full av restauranger, gallerior och boutiquer, och en populär ankringsplats för yachter.

Positano är den badort längs Amalfikusten som oftast syns på bild. Foto: Shutterstock

LÄS MER: Guide: 6 sköna stopp på vackra Amalfikusten 

4. Ronda, Spanien

Denna moriska stad med en spännande historia anses som en av Spaniens absolut vackraste städer, med sitt läge på en klippa invid en 120 meter hög ravin. Den kända Puente Nuevo (”den nya bron”) stod klar 1793 och förbinder den äldsta delen av Ronda med den nyare. Samme arkitekt som byggde bron byggde även tjurfäktningsarenan Real Maestranza som gjort Ronda känt som den moderna tjurfäktningens hemstad. Många författare, konstnärer och andra kulturpersonligheter har under åren besökt Ronda, bland dem Ernest Hemingway (som skrivit om staden i böcker som ”Klockan klämtar för dig” och ”Döden på eftermiddagen”), Picasso, Orson Welles och Madonna.

Ronda anses som en av Spaniens absolut vackraste städer. Foto: Shutterstock

5. Fira, Santorini, Grekland

Santorinis huvudort Fira är verkligen sinnebilden för en grekisk by. Den gamla staden med sina kritvita hus med blå dörrar längs ett virrvarr av slingrande gränder har gjort staden till en turistmagnet med lyxbutiker som säljer dyra smycken och märkeskläder. Är man väl på plats ska man inte missa vandringsleden till grannbyn Oia, en tur som bjuder på panoramautsikter som ibland sägs vara Europas vackraste. Att göra vandringen medan solen går ner över Egeiska havet slår det mesta.

Vandringsleden mellan Fira och Oia sägs bjuda på Europas vackraste utsikt. Foto: Shutterstock

LÄS MER: 7 höjdpunkter på sagolika Santorini 

6. Rocamadour, Frankrike

I dag är den franska staden med knappt 700 invånare rätt okänd för de flesta, men i slutet av 1100-talet var den faktiskt världens fjärde största pilgrimsmål (efter Rom, Jerusalem och Santiago de Compostella). Orsaken var att man här 1166 hittade en grav som ansågs innehålla kvarlevorna av den kristne eremiten Amadour, som också gett staden dess namn. Dess hus och kapell ser ut att klänga på kalkstensklippan drygt 450 meter ovanför Alzoudalen. Förutom intressant historia kan man här njuta av gastronomi i världsklass.

Rocamadour var en gång i tiden världens fjärde största pilgrimsmål. Foto: Shutterstock

7. Petrovac, Montenegro

Den lilla staden vid Medelhavet, omgiven av tallskogar och olivlundar, är känd för sina bildsköna stränder och sitt kristallklara vatten. På norra sidan ligger fästningen Castello, ett venetianskt citadell som byggdes på 1500-talet som skydd mot pirater. Genom historien har den också använts som lagerlokal för vin och olivolja men är i dag ett historiskt monument med en fantastisk utsikt. Obelisken är rest till minne av soldater som stupade i andra världskriget.

Fästningen Castello i Petrovac byggdes på 1500-talet som skydd mot pirater. Foto: Shutterstock

8. Tenby, Wales, Storbritannien

På walesiska betyder Tenby ”fiskarnas lilla fort” – ett passande namn på en charmig och muromgärdad kuststad med stadsmurar från 1200-talet. En gång var staden en normandisk bosättning, och på 1700-talet blev den en populär badort. De fina stränderna lockar turister än i dag, liksom de färgglada husen och den ikoniska hamnen.

De fina stränderna och de färgglada husen lockar turister till Tenby. Foto: Shutterstock

9. Bonifacio, Korsika, Frankrike

Bonifacio är verkligen en stad som balanserar på klippkanten, och det har den gjort sedan år 828, då den grundades av en toskansk markis. Den har en trevlig liten hamn och smala gator som är som gjorda för att promenera omkring på. En jobbigare promenad är den otroligt branta ”kung Alfons V av Aragoniens trappa”, som har 187 trappsteg direkt inhuggna i kalkstensklippan. Enligt legenden gjordes den på en enda natt 1420, när kung Alfons intog staden – en legend vars sanningshalt nog ska betvivlas.

Korsikanska Bonifacio balanserar bokstavligen på klippkanten. Foto: Shutterstock

LÄS MER: 9 förtrollande platser i Europa att drömma om 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor – hela 52 % rabatt! Beställ här!