Vesterålen, Norge. Norrmännen vill behålla den vilda, naturliga känslan. Här är det hög klass på vandringslederna.
1 av 10: Vesterålen, Norge. Norrmännen vill behålla den vilda, naturliga känslan. Här är det hög klass på vandringslederna. Foto: Anna Wahlgren
Vandraren Vibeke går med raska steg på en levadavandring på Madeira i Portugal.
2 av 10: Vandraren Vibeke går med raska steg på en levadavandring på Madeira i Portugal. Foto: Anna Wahlgren
En halvtimme med bil, längre är det inte att nå Provences vackra natur från franska Rivieran.
3 av 10: En halvtimme med bil, längre är det inte att nå Provences vackra natur från franska Rivieran. Foto: Bigstock
Kreta, Grekland. Passa på att ta en paus från badstränderna och upplev Samariaravinen.
4 av 10: Kreta, Grekland. Passa på att ta en paus från badstränderna och upplev Samariaravinen. Foto: Anna Wahlgren
Klövsjö i Sverige bjuder på vackra vandringsleder i fjällen .
5 av 10: Klövsjö i Sverige bjuder på vackra vandringsleder i fjällen . Foto: Anna Wahlgren
Zermatt, Schweiz. Matterhorn är världens mest fotograferade berg.
6 av 10: Zermatt, Schweiz. Matterhorn är världens mest fotograferade berg. Foto: Shutterstock
Piemonte, Italien. I italienska Piemonte finns den åtråvärda vita tryffeln.
7 av 10: Piemonte, Italien. I italienska Piemonte finns den åtråvärda vita tryffeln. Foto: Anna Wahlgren
Mallorca, Spanien. Njut av stor­slagen utsikt på Mallorcas många vandringsleder.
8 av 10: Mallorca, Spanien. Njut av stor­slagen utsikt på Mallorcas många vandringsleder. Foto: Anna Wahlgren
Cinque Terre, Italien. De fem pittoreska byarna längst den liguriska kusten är utmärkta att upptäcka till fots.
9 av 10: Cinque Terre, Italien. De fem pittoreska byarna längst den liguriska kusten är utmärkta att upptäcka till fots. Foto: Shutterstock
Gran Canaria, Spanien.
10 av 10: Gran Canaria, Spanien. Foto: Anna Wahlgren

Europa till fots – här är 10 bästa vandringarna

Upplev Europa till fots. Här är tio vackra vandringar för ­livsnjutaren - som tycker att en dag i kängorna ska kombineras med god mat, bra boende och lyxiga "after-hiking"-­aktiviteter.

1. Vesterålen, Norge

Vandra i drottning Sonjas fotspår, upptäck genuina fiskebyar och spana på valar. Vackra Vesterålen, grannö med Lofoten, är ett vandrarmecka. Här finns över 90 leder av olika svårighetsgrader. "Dronningruta" är en av de vackraste lederna i Norge, och drottning Sonja har själv gått den flera gånger - därav namnet. Den sträcker sig mellan kustsamhällena Nyksund och Stø, och det går inte att föreställa sig en vackrare utsikt. Spektakulära fjäll, sandstränder och öar. Ödsligt och dramatiskt. Den är dock relativt svårvandrad - 15 kilometer lång, och inte alls lämplig för vandrare med höjdskräck. Varva vandringar med valsafari och att titta på lunnefåglar. God tur!

Resa hit: Flyg till Tromsø eller Bodø i norra Norge. Hyr förslagsvis bil för att ta dig vidare till Vesterålen. Förbindelserna mellan öarna i Vesterålen och fastlandet består av fem broar och två tunnlar.

Guldkant: Fiskebyn Nyksund är originell med vackrast tänkbara omgivningar: vild och karg kustnatur. Checka in i en rorbu, en traditionell fiskestuga, och ät nyfångad fisk hos någon av krögarna.

Passar: Äventyraren. Vandringslederna i Norge håller hög klass - både skönhetsmässigt och ibland i svårighetsgrad. Tänk på att det är färre skyltar längst lederna jämfört med i Sverige.

2. Madeira, Portugal

En levadavandring är ett Madeiramåste. Att vandra längst de gamla bevattningskanalerna är smidigt, dessutom är det ett ypperligt sätt att få grepp om ön. Många levador löper i princip genom folks trädgårdar, det kan ibland nästan kännas som om man tränger sig på, men vi möts alltid av vänliga hälsningar - och då och då skällande hundar. Längs levadan har folk ställt ut korgar med frukt. Det är bara att ta för sig och lämna några mynt i skålen. Det finns mängder av levador av olika svårighetsgrader att välja mellan. Lättrampade "Levada do Castelejo" tar några timmar från start till mål. Det är en bra nybörjarlevada, som bjuder på skiftande natur, och konstant vacker utsikt. Ta med egen picknick och duka upp med Atlantkusten som fond.

Resa dit: Alla stora charterbolag kör säsongsvis direkt till Madeira. Restid, från Arlanda, cirka 5,5 timmar.

Guldkant: Avsluta dagsvandringen med att dricka afternoon tea på anrika Reidis i Funchal - det legendariska hotellet som genom åren har varit en samlingsplats för kungligheter, aristokrati och celebriteter. Klockan tre varje dag serveras gurksnittar, bakverk, scones, clotted cream, och klassisk Reidis-teblandning.

Passar: Trädgårdsnörden. Madiera och blomsterprakt är samma sak. Madeira betyder träd på portugisiska - en symbol för öns rika växtlighet.

3. Franska rivieran, Frankrike

När det blir för trångt på stränderna på Rivieran ska man styra kosan upp i bergen. Från stranden till lämplig vandringsled tar det bara någon halvtimme med bil. Så lätt är det alltså att fly från stressiga rivieran och plötsligt befinna sig i genuina Provence. Här finns en uppsjö vandringsleder (kartor och böcker finns en masse), men vi brukar bara köra upp i bergen, stanna vid vägkanten och ge oss i väg. Ofta har vi med oss picknick och dukar upp med Medelhavet i blickfånget. Vila ut efter vandringen i någon av alla pittoreska byar.

Resa dit: Flyg till Nice. Hyr bil för att ta dig upp i bergen.

Guldkant: Varva vandringen med besök på konstmuseer - ljuset och de vackra miljöerna på Rivieran har lockat hit mängder av konstnärer genom åren. Ingen annanstans i världen ligger konstmuseerna så tätt. Fondation Maeght i Saint-Paul de Vence är en favorit (inte bara hos mig, var beredd på långa köer). Men också Musée Chagall och Musée Matisse i Nice, och Musée Picasso i Antibes bör ses. Missa heller inte Matisse-kapellet i Vence.

Passar: Kryddnörden. Vi återvänder alltid från vandringen med händerna fulla av örter – i alla fall timjan och lavendel.

4. Kreta, Grekland

Chartermeckat Kreta, med alla sina vackra stränder, är faktiskt också känt i vandrarkretsar. Och särskilt populärt är det att gå i raviner. Längst och mest välbesökt är Samariaravinen. Under högsäsong är det folkfest av hela äventyret - säg den Kretaturist som inte har trampat här? Men den är mödan värd, och faktiskt inte alltför svårvandrad, trots guidens varnande ord. Men ravinen är lång - 17 kilometer. Framme i byn Agia Roumeli, vandringens slutmål, får vi belöningen: färskpressad apelsinjuice på ett fik, sen ett dopp i det klara vattnet. Imbrosravinen är ett bra ravinalternativ till Samaria. Lika vacker, men bara hälften så lång, och inte alls lika välbesökt.

Resa dit: Alla stora charterbolag kör direkt till Kreta. Hyrbil för att komma till bergen. Till de välkända ravinerna ordnas bussutflykter.

Guldkant: En kort båtresa från Agia Roumeli ligger en av Greklands vackraste byar: Loutro, som bara nås till fots eller med båt. Den optimala ­platsen att dra sig tillbaka och vila upp sig.

Passar: Alla. Horder av mer eller mindre vältränade vandrare trängs i Samariaravinen. Ligg i täten och lämna ‧massorna bakom dig.

5. Klövsjö, Sverige

Vackra Klövsjö bjuder på mil efter mil av vandringsleder i en lätt­trampad fjällmiljö. Fettjeåfallet är ett 60 meter högt fall beläget i den trolskaste av miljöer. Leden upp till fallet följer Fettjeån. Storhogna fjällhotell är en bra bas för flera fina vandringar, som bjuder på både svamp och bär om det är säsong. Klövsjö är så mycket klassisk, svensk fjällvandring det kan bli - räkna med fäbodar, våfflor och vandrare i gröna Fjällrävenbyxor.

Resa dit: Bil eller tåg med inlandsbanan till Rätan och vidare med buss.

Guldkant: Klövsjö Panorma - fjällvärldens bästa ­boende? Rustika, läckra timmer­stugor med "top-of-the-line"-inredning. Lägenheter på upp till 170 kvadratmeter. Här vill man dra sig tillbaka efter en ­utedag. Varför inte koppla av på ett renskinn framför brasan?

Passar: Barnfamiljen. Många leder är enkla och passar även de små. Samt den miljömedvetna – att slippa ta flyget för att vandra är en stor fördel.

6. Zermatt, Schweiz

Vid foten av Matterhorn - som sägs vara världens mest ­fotograferade berg - ligger den fashionabla, men ändå mysiga byn Zermatt på 1 600 meters höjd. Här hittar du Europas högsta skidåkning, men området är dessutom ett semesterparadis ­sommartid. Zermatt omges av 29 alptoppar över 4 000 meter, och här finns förutsättningar för allt från lugna promenader i närheten av byn med sina finfina restauranger och klockbutiker, till avancerade högalpina strapatser. Vi utnyttjar bergståg och kabiner, som servar alpinister på vintrarna, men som är i full gång också sommartid.

Resa dit: Flyg till Zürich. Tåg från flygplatsen en gång i timmen.

Guldkant: Gruyèreost, raclette och veteöl. Närmaste alprestaurang tycks aldrig vara långt från vandringsleden. Men kom ihåg att trycket på de få borden är hårt under högsäsong. Missa inte Glaciärexpressen - en av världens mest spektakulära tågresor. 91 tunnlar, 291 broar, 2 033 meter högt upp. Lyxig restaura ng med vita linneservetter. Från Zermatt till St Moritz tar det sju timmar - och du kommer att njuta av varenda bergstunnel och minsta lilla bro.

Passar: Den välsituerade. Schweiz är dyrt. Och ja – biljetter till bergståg och restaurangnotor gräver djupa hål i plånboken.

7. Piemonte, Italien

Jo, kanske är det de kraftigt röda vinerna och den superexklusiva vita tryffeln som framför allt lockar turister till Piemonte, mellan Alperna och Apenninerna. Men vad många inte vet är att regionen faktiskt också lämpar sig perfekt för vandring. För vem vill inte varva gudomligt god mat med att röra på sig i de vackraste av ­omgivningar? Gå mellan Europas högst belägna vinodlingar. Gör besök på små vingårdar, njut av kuperad terräng och pittoreska byar. "La dolce vita" i dess rätta bemärkelse - så mycket mer njutbart blir det knappast. Passa på att åka hit nu - regionen är förvånansvärt icke-turistisk för att vara Italien.

Resa dit: Flyg till Milano. Hyr bil eller ta en buss till förslagsvis Alba.

Guldkant: Och får du chansen att vara med på en ­tryffeljakt - ta den. Den åtråvärda vita tryffeln återfinns bara på ett fåtal platser i världen - där Piemonte är en.

Passar: Gourmeten och sommelieren. Himmelskt, lokalt kök, rustikt och långt ifrån de syditalienska, lätta rätterna. Alla bra viner börjar på b: Barolo, Barbera och Barbaresco.

8. Mallorca, Spanien

Inte långt från de populära turiststränderna finns orörd bergsnatur och storslagna ­vandringsleder. En favoritvandring är den från Cap de Ses Salines till Cala Figuera (cirka 16 kilometer). Så outforskat som det kan bli på Mallis. Som gjord för vandrare under heta sommardagar. Njut av stor­slagen utsikt, och varva trampandet med dopp i havet. Du kommer att passera "calas", badvikar, som es Màrmols, Cala s'Almunia och Cala Llombards. Också lederna runt Mallorcas största bergsområde Tramuntanabergen, på öns västkust, är poppis bland vandrare. Vanliga utgångspunkter är byarna Deià, Valdemossa, Sollér och Lluc. Missa heller inte "kustklassikern" - från Cala Tuent till Sóller (cirka 12 kilometer), som är en av ­Mallorcas mest populära leder. Varierad terräng - från kalkstenar till olivlundar.

Resa dit: Stort charterutbud med de stora charterföretagen. Lågprisflygbolagen ­Ryanair och Norwegian flyger direkt från Skavsta respektive Arlanda.

Guldkant: Att varva vandring med bad. Es ­Màrmols, i närheten av Santanyí, är bara en av alla vackra naturvikar. "Som att bada i ­champagne", beskrev en kvinna badet. ­Ibland har man turen att vara här alldeles för sig ­själv - annars är båtfolket de största konkurrenterna. De lägger ofta till här under båtsäsong.

Passar:  Allätaren. Den som vill kombinera vandring med Palmas uteliv och härliga restauranger och som däremellan vill njuta av västkustens pittoreska byar.

9. Cinque Terre, Italien

Bergen stupar ner i havet. Byarna klamrar sig fast på bergskanten. De fem pittoreska byarna längst den dramatiskt vackra, ­liguriska kusten är utmärkta att lära känna till fots. Området är välkänt i vandrarkretsar - hit dras folk både för det spektakulära läget och för den höga charmfaktorn. Men det ska sägas - under högsäsong är det galet mycket folk, den som vill slippa ­lämmeltågskänslan ska undvika ­sommarmånaderna. Byn La Spezia är utgångspunkten för de flesta vandringar, men vi brukar välja att bo i Bonassola.

Sträckan mellan den sydligaste byn Riomaggiore och den nordligaste byn Monterosso är drygt en mil lång och betas av på fem timmar för den som är någorlunda vältränad. Men den som rusar genom byarna har missat poängen - här är grejen att uppleva bycharm - att titta in i en konstnärs ateljé, att njuta av utsikten, att dricka färskpressad apelsinjuice på ett kafé. Den som vill ha riktiga vandrarutmaningar hittar förstås mer avancerade leder i denna nationalpark - fråga efter kartor och tips på turistbyrån.

Resa dit: Flyg till Milano och ta tåget till Cinque Terre. Aktuella tågtider och ­bokning av tåg: www.trenitalia.com.

Guldkant: Låt kängorna stå en dag och upptäck området ombord på ett tåg. Tåglinjen Genua-Pisa stannar i alla fem byarna. Köp ett Cinque Terre Card på tågstationen, som inkluderar både tågbiljetter och transferbussar samt avgiften för vandringsleder.

Passar: Finvandraren. Det går ju alltid att hoppa på tåget. Det vackra kusttåget är en perfekt reträtt för såväl trötta barnsben som äldre vandrare – som är osäkra på hur långt benen bär.

10. Gran Canaria, Spanien

Många missar det bästa med Gran Canaria - att vandra. Här finns inte mindre än 800 kilometer vandringsleder. En klassisk, lätt vandring är den upp till utsiktsplatsen vid Roque Nublo, belägen på nästan 2 000 meters höjd. Vid klart väder ser man grannön Teneriffa och Spaniens högsta topp, vulkanen Teide. ­Turistbyråer och guideböcker med vandringsinriktning har ­kartor över leder med olika svårighetsgrader. De flesta vandringar på Gran Canaria är relativt lätta och fullt genomförbara i träningsskor alternativt bra vandringssandaler. Mitt i ­sommaren kan det vara för varmt för att vandra. Och året om gäller att ta med både solskydd och rikligt med dricka.

Resa dit: Alla stora charterbolag kör till Gran Canaria. 5 timmar och 45 minuter från Stockholm.

Guldkant: På Parador Cruz de Tejeda, nära ­idylliska vandrarbyn Tejeda, bor du 1 560 meter över havet. Att checka in på en parador - som är ett boende i den statliga hotellkedjans regi, ofta beläget på en spektakulär plats - är ett säkert kort ­under en Spanienresa. Så också på Gran Canaria. Den kanariska paradoren är en ­naturskön pärla med det perfekta läget.

Passar: Charterresenären. Den som vill uppleva ett annat ”Grankan” har flera vandringsleder att välja mellan. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande