Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

England

Foto: Colourbox

Vi svenskar älskar England och Storbritannien.
Och allra mest älskar vi förstås dess huvudstad London. Den som tröttnar på London har tröttnat på livet: staden har allt och rymmer butiker och institutioner för snart sagt varje tänkbart specialintresse eller hobby. Fantastiska museer, ett enormt utbud av sport och musik, gemytliga pubar, gränslös shopping och ett fantastiskt antal historiska platser och inrättningar. Kort sagt: ett av världens absoluta resmål.


Med undantag för ett par nobla städer som skotska Edinburgh har dock Storbritannien utanför London oftast en mer utpräglad och enklare arbetarklassatmosfär. Städer som Birmingham är inte direkt vackra, men har ändå sin egna genuina charm.
En av våra favoriter är Liverpool - Beatles hemstad - som renoverats fint på senare år och är en underbar weekendstad för den som vill shoppa och roa sig till rimligare priser än de i huvudstaden. Skotska Glasgow och Edinburgh är också att rekommendera - många lockas till Skottland av golf och whiskyprovning. Sevärda är också mer sydligt belägna pärlor som den vackert bevarade gamla staden Bath och badorten Brighton.

 

POPULÄRA TURISTMÅL I STORBRITANNIEN
London
Edinburgh
Liverpool
Belfast
Brighton

 

FAKTA STORBRITANNIEN
ALLMÄNNA FAKTA: Storbritannien består av "riksdelarna" England, Wales, Skottland och Nordirland och har en befolkning om cirka 64 miljoner.
HUVUDSTAD: London
SPRÅK: Engelska.
VALUTA: Brittiska pund.
STATSSKICK: Kungarike.
TIDSZON: -1 timme.

KLIMAT: Tempererat klimat med milda vintrar och svala somrar. Väderleken påverkas av Golfströmmen och den nordatlantiska lågtryckszonen, vilket ger blåsigt och ostadigt väder, stor molnighet och riklig nederbörd året om.

 

TEMPERATUR/REGNDAGAR PER MÅNAD:
LONDON: Mars 10°/14 – juli 22°/10 – december 8°/14.
EDINBURGH: Mars 8°/18 – juli 18°/14 – december 6°/18.
LIVERPOOL: Mars 9°/16 – juli 19°/13 – december 7°/18.
BELFAST: Mars 9°/19 – juli 18°/15 – december 8°/20
BRIGHTON: Mars 9°/15 – juli 21°/10 – december 8°/20