Hurling är en av Irlands nationalsporter. Under finalen fylls Dublin av tusentals fans.
Hurling är en av Irlands nationalsporter. Under finalen fylls Dublin av tusentals fans. Foto: Anna Petersson

En guide till Irlands huvudstad

James Joyce Cultural Centre

Joyce Centre ligger i ett bostadsområde och är lätt att missa. På de tre våningarna i det gamla huset kan man se böcker, brev och saker från författarens uppväxt.
James Joyce center ligger på 35 North Great Georges Street och är öppet alla dagar. Inträde för en vuxen kostar knappt 50 kronor.
Mycket av: Joyce, off-seasonkänsla, kakor, små tekannor och gott kaffe.
Lite av: Folk.

Pubrunda

Trots höga guinnesspriser och rökförbud är gästerna trogna pubarna. I de turisttäta områdena runt Temple Bar gratulerar artisterna bröllopspar och födelsedagsbarn mellan låtarna. Dublinborna går till Shelbourne House och sjunger allsång till David Bowies "Rocket Man".
Mycket av: Omaka par, spontandans, irländsk musik, covers av vad som helst.
Lite av: Dåligt ölsinne, musik från utlandet.

Phoenix Park

Phoenix park är den största inhägnade parken i Europas huvudstäder. Till ytan är parken stor som halva Visingsö, en oas bland lyftkranar och nya stadsdelar. Här finns bland annat Dublin Zoo, Ashtown Castle och Peoples Garden. Ta buss 10 från O'Connell Street så är du där på 20 minuter.
Mycket av: Monument, stora utomhuskonserter, människor som tar det lugnt.
Lite av: Försäljare, gatumusiker.

Hurling

Hurling är en av Irlands nationalsporter - när finalen går i Croke Park fylls Dublin med tusentals fans från hela landet. Sporten är som bandy på en fotbollsplan. Det går jättesnabbt och det är omöjligt att se den stenhårda bollen - träffas man på fel ställe dör man förmodligen.
Försök inte att förstå - gå in på en pub med storbilds-tv och festa med publiken i stället.
Mycket av: Regler, "craic" och glad publik.
Lite av: Bollen, slagsmål.

Moore Street Market

Varje förmiddag är det grönsaksmarknad på Moore Street. Hit kommer lokala handlare från Dublins förorter. Försäljare plockar apelsiner i papperspåsar medan askan från det absolut sista blosset på ciggen droppar på apelsinskalen.
Mycket av: Come-as-you-are, högt tempo, bitska repliker, nikotin.
Lite av: Turister, saker som kostar över tre euro.

The Spire

Irland hade inga kända byggnadsmonument, därför byggdes den nästan hundra meter höga synålen på O'Connell Street inför millennieskiftet.
Mycket av: Bra mötesplats, humor.
Lite av: Logik.

Shopping

Den mesta shoppingen finns runt floden Liffey, antingen på paradgatan O'Connell Street eller i kvarteren i Temple Bar. Här finns många musikaffärer och second hand-butiker, mest känd är Eager Beaver på Crown Alley. Finaste varuhuset heter Brown Thomas och ligger på Grafton Street, som är en exklusiv affärsgata med många märkesaffärer. Även områdena runt Dame Street har en del spännande klädaffärer.
Mycket av: Gatuartister, skoaffärer, second hand, linne, ylletröjor, keltiska smycken,
designade kläder från Irland och England.
Lite av: Specialiteter från andra länder.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande