Missa inte det gotiska rådhuset.
Bo fint på boutiquehotellet Martin's Klooster Hotel.
1 AV 2
Missa inte det gotiska rådhuset.
Foto: Elisabeth Montgomery
2 AV 2
Bo fint på boutiquehotellet Martin's Klooster Hotel.
Foto: Elisabeth Montgomery

Superheta Belgien – här är 5 weekendtips

Belgien är ett av de länder som blir heta 2016 och här finns massor att upptäcka för en weekend. Staden Leuven, 25 kilometer öster om Bryssel, är en av många supermysiga städer. Här är 5 tips.

Elisabeth Montgomery

I Leuven kan ni festa som studenter, dricka stadens eget öl, bo flott i ett gammalt kloster och strosa i världsarvskvarter.

Leuven ligger precis mitt i Belgien, och kallas också "Den vackra vid Dyle".

Här är några tips.

 

Café Allée

Leuven är Flanderns äldsta universitetsstad och här finns största universitetet i Belgien. Cirka 25 000 studenter pluggar här, så vill du festa, dansa och dricka stadens egna öl Stella Artois med dem är Café Allée, på torget Oude Markt, den perfekta baren. Oude Markt, det gamla torget, har den längsta bardisken i Europa. Ingen annanstans finns det nämligen fler krogar intill varandra än på detta unika torg. Därför är det så klart Leuvens populäraste träffpunkt. Speciellt när det är vackert väder.

Café Allée. Foto: Elisabeth Montgomery

Leuvens rådhus

Fantastiskt vackert rådhus i sengotisk stil. Rådhuset, som är ett av världens mest berömda i gotisk stil, började byggas på 1400-talet. Det tog tre arkitekter och 30 år att bygga färdigt detta mästerverk. Här hittar du 236 ståtliga statyer i nischerna. Det var den franske författaren Victor Hugo som övertygade de styrande i staden att befolka de tomma nischerna med statyer. På torget Grote Markt kan du äta Moules frites på Notre Dame och här bjuds också cyklister på öl – detta är platsen där fest och kultur möts. Ett bra lunchställe är också Agora mitt på torget.

Musslor är ett måste! Foto: Elisabeth Montgomery

Martin's Klooster Hotel

Ett fyrstjärnigt boutiquehotell i de historiska delarna av staden omgiven av kullerstensgator. Klostret är från 1531 och här kunde sjuka och pilgrimer bo. Nu är det utbyggt och har 103 individuellt inredda rum, trädgård och en bar med öppen spis. Det ligger nära staden och den botaniska trädgården.

Martin's Klooster Hotel. Foto: Elisabeth Montgomery

Stora beginergården

Här kan du uppleva medeltiden på nytt. Detta Unesco-världsarv från 1200-talet är som ett andningshål mitt i staden. Där finns en rad små gator, torg, trädgårdar och parker, med ett tiotal hus och konvent i traditionell sandsten. Under storhetstiden på 1600-talet bodde cirka 360 beginer här, det var fromma kvinnor som inte hörde till någon klosterorden och som fick äga något. I dag har kvinnorna ersatts av studenter, utländska gästprofessorer och medarbetare vid Europas äldsta katolska universitet. De pittoreska gatorna är mysiga att promenera på.

Missa inte den lokala ölen. Foto: Elisabeth Montgomery

Ölen

Leuven är en ölstad. Bryggerinäringen blomstrar fortfarande. I början av 1900-talet fanns det över 30 bryggerier i staden. I dag har de flesta av dem försvunnit. AB Inbev och husbryggeriet Domus finns dock kvar. Domus har ett eget bryggeri i samma byggnad, ölen tappas direkt vid baren via en intern rörledning. Domus brygger tre husöl: Domus Con, Domus Nostra och Nen Engel. Här kan du prova öl, men du kan också äta typisk belgisk mat.

 

LÄS OCKSÅ:

 Ölstäderna du inte får missa på resan
24 timmar i Bryssel
Weekendresor i Europa – 13 hetaste städerna