Restaurant Geranium.
Kong Hans Kaelder.
Sölleröd Kro.
Marchal.
1 AV 4
Restaurant Geranium.
Foto: Elisabeth Montgomery
2 AV 4
Kong Hans Kaelder.
Foto: Elisabeth Montgomery
3 AV 4
Sölleröd Kro.
Foto: Elisabeth Montgomery
4 AV 4
Marchal.
Foto: Elisabeth Montgomery

Läckra gourmetkrogar – 4 tips i Köpenhamn

Köpenhamn har några av världens bästa krogar. I Michelinguiden från 2014 har staden 17 stjärnor spridda över 15 restauranger.

Noma som har blivit utnämnd till världens bästa krog 2010, 2011 och 2014 har två stjärnor, liksom Geranium.

Här är fyra fantastiska gourmetkrogar som serverar prisbelönta rätter.

Elisabeth Montgomery

Restaurant Geranium

Denna krog har också två stjärnor och anses av många lika bra som Noma. Du går inte hit bara för maten utan också för upplevelsen. Jag serveras en avsmakningsmeny med 14 rätter och alla ser ut som konstverk. Här tas alla råvaror om hand, du äter inte bara fisken och utan även den knapriga fiskfjällen. Och "chipsen" ser ut som löv och är gjorda av kronärtskockor och serveras på mossa med hasselnötter - den rätten är verkligen en fröjd för ögat.

Hitta hit: Per Henrik Lings Allé 4, 8, geranium.dk/

Kong Hans Kaelder

Här äter du i en källare mitt i stan. Krogen som har en stjärna är franskinspirerat och bara de fantastiska snacksen som serveras till champagnen är värt besöket. Den består bland annat av ostron med pepparrot, vaktelägg med kaviar och petit-chou med parmesan. Borden är vackert dukade med bland annat ljusstakar från Georg Jensen.

Hitta hit: Vingårdstræde 6, konghans.dk/

Sölleröd Kro

Ligger vackert utanför Köpenhamn i Holte och har en Michelin-stjärna. Här är det tjocka, vita dukar som gäller och mer klassiskt kök men svårslaget gott. I stället för pasta serveras bläckfisk med hasselnötter, gran och hösttryffel. Det vackraste är efterrätten, bland annat vanilj kokos och yoghurtsorbet, som ser ut som snöbollar täckta av nysnö med snöflingor.

Hitta hit: Søllerødvej 35, 2840 Holte, www.soelleroed-kro.dk/en/

Marchal

På Köpenhamns absolut lyxigaste hotell - Hotel D'Angleterre - huserar krogen Marchal med en stjärna i Michelin-guiden. Här kombineras det nordiska och franska köket och upplevelsen blir bildsköna och härligt goda rätter. Snyggaste rätten är ankbröst med svartrot, grönkål och gammeldansk. Ett annat tips är d'Angleterres söndagsbrunch som i årtionden varit en stor attraktion i Köpenhamn. På hotellet finns också mysiga champagnebaren Balthazar som serverar fler än 160 olika sorters drycker.

Hitta hit: Kongens Nytorv 34, www.dangleterre.com/da/dining/marchal

 

LÄS OCKSÅ:

 12 bästa tipsen för helgresan till Köpenhamn