Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Denna lilla medeltidsstad påminner om Venedig.
Denna lilla medeltidsstad påminner om Venedig.
Denna lilla medeltidsstad påminner om Venedig.
Badorten Portoroz har Sloveniens enda sandstrand.
Badorten Portoroz har Sloveniens enda sandstrand.
Badorten Portoroz har Sloveniens enda sandstrand.
1 AV 2
Denna lilla medeltidsstad påminner om Venedig.
Foto: Elisabeth Montgomery
2 AV 2
Badorten Portoroz har Sloveniens enda sandstrand.
Foto: Elisabeth Montgomery

Därför bör resan gå till Sloveniens riviera

Sloveniens riviera eller kustremsa som är 47 kilometer lång utmed Adriatiska havet är kort, men här hittar du en spännande del av medelhavskusten.

Här finns kustorten och medeltidsstaden Piran, badorten Portorož och saltfälten, som helar och gör dig frisk.

Och mängder med vänliga människor, god mat och få turister.

Här upplever jag både solnedgång och regnbåge under samma kväll. Foto: Elisabeth Montgomery

Piran

Denna lilla medeltidsstad påminner om Venedig och är nästan mer venetiansk än Venedig själv. Men lika romantisk. Här finns spännande arkitektur, gotiska palats, vackra kyrkor som St. George, trånga gränder, en stadsmur, en mysig hamn och fina klippbad. Tartinitorget är den viktigaste träffpunkten och det är hit barnen i staden kommer för att leka. Det är också på torget som stadens store son, kompositören och violinisten Guiseppe Tartini står staty. På gulliga hotell Piran serveras delikat mat, bland annat pasta med tryffel. Här upplever jag både solnedgång och regnbåge under samma kväll.

LÄS OCKSÅ: Venedig – guide till en förförisk stadslabyrint

På Grand Hotel Portoroz finns fantastiska spat Wellness Center of Life class. Foto: Elisabeth Montgomery

Portoroz

Badorten Portoroz har Sloveniens enda sandstrand och är kantad av restauranger, hotell och en enorm marina. Orten har en tradition som hälsocenter och kurort med källor och gyttjebad och andas en lite bedagad charm som liknar den på Franska rivieran. Den mest imponerande byggnaden är hotellet Kempinski Palace, från den habsburgska epokens glansdagar runt förra sekelskiftet, och är omgivet av en kulturminnesskyddad park. Det är stora kontraster mellan detta palats och de andra hotellen, barerna, och vattenrutschbanorna. Precis som i Piran badar man här mest från kajen. Men längst in i viken finns också en liten sandstrand. På Grand Hotel Portoroz finns fantastiska spat Wellness Center of Life class. Där du kan bada i pooler med uppvärmt havsvatten och källvatten och där finns ett Ayurveda Centre, sju olika sorters bastur, flera saltrum och hälsorestaurangen Fresh4you med rawfood och goda smoothies. Hotellet är elegant, har flera restauranger och har dessutom en egen strand med solstolar och parasoller. Portoroz betyder rosens namn och är också känt för sina många blommor.

LÄS OCKSÅ: Sveriges 13 hetaste spa just nu

I dag i Sečovlje Salina Nature Park finns detta utomhusspa mitt bland saltfälten. Foto: Elisabeth Montgomery

Lepa Vida Thalasso Spa i byn Secovlje

Kusten har länge varit berömt för sina saltfält. Det högkvalitativa havssaltet från Secovlje exporterades både till Turkiet, Mellanöstern, Nord- och Sydamerika, Indien och Skandinavien. Framför allt under den habsburgska tiden var saktskörden enorm, år 1822 utvanns 50.000 ton. Det var på dessa saltfält vid den lilla byn Secovlje som de förmögenheter skapades som sedan kunde bekosta Pirans palats. Våtmark har sedan 1200-talet utnyttjats för storskalig utvinning av havssalt. I dag i Sečovlje Salina Nature Park finns detta utomhusspa mitt bland saltfälten där du kan bada i pooler, relaxa i solstolar med utsikt över saltfälten och havet och få olika behandlingar som thalassoterapi med produkter från havet som har läkande krafter. Bland annat inpackningar med varm minerallera, som har speciella läkande egenskaper.och saltbehandlingar. Här finns också ett fint museum.

LÄS OCKSÅ: 14 saker du måste göra i Europa