1 av 3: Flyger de verkligen över hela världen?
Resestoppet tillämpas inte omedelbart, utan med start sommaren 2019.
2 av 3: Resestoppet tillämpas inte omedelbart, utan med start sommaren 2019. Foto: SHUTTERSTOCK
3 av 3

Efter kritiken: Flygjätten stoppar alla resor till turistattraktionen

Miljontals människor besöker SeaWorld och deras späckhuggare årligen.

Nu slutar flera reseföretag, däribland svenska Ving, att ta dit turister.

Och det för späckhuggarnas skull.

Brittiska resekoncernen Thomas Cook slutar att sälja utflykter till marina djur- och temaparker som inhyser späckhuggare.

Det innebär bland annat resestopp till populära SeaWorld, som har fler parker runtom i världen, rapporterar nyhetsbyrån PA.

Svenska Ving ingår i koncernen och bolaget har hittills erbjudit resor till temaparken Loro Parque på Teneriffa, men även där blir det nu stopp.

– Vi utvärderar löpande vår djurpolicy och precis som när vi tog beslutet att ta bort elefantridning och elefantshower för några år sedan har vi lyssnat på våra kunder och experter inom branschen. Vi är övertygade om att vi som researrangör har en viktig roll att spela för att höja standarden för djuren, säger Fredrik Henriksson, kommunikationschef hos Ving och Thomas Cook i norra Europa, i ett pressmeddelande.

”Vetenskapliga bevis”

Beslutet grundar sig på forskning och synpunkter från kunder.

– Det här var inget beslut som vi såg lätt på. Vi har aktivt samarbetat med en rad djurhållningsexperter de senaste 18 månaderna och tagit del av de vetenskapliga bevis som de har försett oss med, säger Thomas Cooks högste chef Peter Frankhauser i ett blogginlägg och fortsätter:

– Vi har också tagit feedback från våra kunder, där mer än 90 procent sa att det var viktigt att deras flygbolag tar djurrättigheter på allvar, säger Peter Frankhauser.

Djurrättsorganisationen PETA uppger att minst 40 späckhuggare och ett dussintal delfiner dött på SeaWorld. Foto: JACK SMITH / AP

Minst 40 döda, enligt PETA

Kritiken mot djurparker med späckhuggare tog ny fart under 2013 i samband med dokumentärfilmen ”Blackfish” på Netflix. I filmen fick tittarna följa späckhuggaren Tilikum, som varit inblandad i tre dödsfall med människor. Forskare slog fast att späckhuggare i fångenskap blir mer aggressiva mot människor – men också varandra.

Djurrättsorganisationen PETA uppger att minst 40 späckhuggare och ett dussintal delfiner dött på SeaWorld till följd av kallbrand, hjärt- och kärlsjukdomar och kroppsliga skador.

Men SeaWorld hävdar å sin sida att dokumentärfilmen ”vilseledande och felaktig”, skriver brittiska Sky.

SeaWorlds uttalande

Enligt ett uttalande från SeaWorld har man slutat att föda upp späckhuggare, men parken säger också att de späckhuggare som redan finns i verksamheten ”kommer att finnas med oss och våra besökare i många år framöver”, skriver brittiska BBC.

Parken skriver vidare att de har haft många nöjda kunder genom åren.

”De har med egna ögon kunnat se vilken fantastisk omvårdnad vi ger alla våra djur, och de fick lära sig om hur vi skyddar och räddar arter ute i det vilda”, skriver SeaWorld i ett uttalande, enligt BBC.

Bojkotten av parkerna tillämpas inte omedelbart, utan med start sommaren 2019.

Beslutet hyllas av Djurens rätt i Sverige.

– Vi vet att det inte är möjligt att tillgodose späckhuggares behov av utrymme på djurparker. Djurens Rätt välkomnar att en så viktig aktör som Thomas Cook och svenska Ving fattat ett beslut som är det rätta för späckhuggarna, men också det rätta för resenärerna som vi ser har en större etisk medvetenhet i dag. Thomas Cooks beslut är ett viktigt steg för en mer djurvänlig turism och ligger helt rätt i tiden, säger Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens Rätt, i ett pressmeddelande.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande