Här står Eddie vid ett bergsstup ön Socotra, som tillhör Jemen.
1 av 5: Här står Eddie vid ett bergsstup ön Socotra, som tillhör Jemen. Foto: Eddie Gustin
På väg in i Liberia.
2 av 5: På väg in i Liberia. Foto: Eddie Gustin
Eddie har även träffat en vild hyena i Etiopien.
3 av 5: Eddie har även träffat en vild hyena i Etiopien. Foto: Eddie Gustin
Lokalbefolkningen i Namibia var både välkomnande och trevlig.
4 av 5: Lokalbefolkningen i Namibia var både välkomnande och trevlig. Foto: Eddie Gustin
Här ses Eddie med en pygmékvinna i Centralafrikanska Republiken
5 av 5: Här ses Eddie med en pygmékvinna i Centralafrikanska Republiken Foto: Eddie Gustin

Eddie, 42, har besökt alla världens länder utom ett

Han har besökt alla världens länder utom ett.

Men i nästa veckoslut gör Eddie Gustin, 42, slag i saken och besöker sitt land nummer 193, Cypern.

Eddie Gustin från Huskvarna har haft hjälp i det flitiga resandet genom sitt jobb. Han är sedan 18 år chaufför och resguide på bussreseföretaget Rosa Bussarna i Stockholm.

– Men inte så mycket som man kan tro, säger Eddie. Det är väl bara 10-15 länder jag kunnat pricka av genom jobbet.

Under många år tänkte han inte på att räkna antalet länder han avverkade.

– I början drevs jag enbart av reslust och nyfikenhet. Men så mötte jag andra resenärer som räknade sina resmål och då fick jag idén att nå målet om hundra besökta länder.

 

LÄS OCKSÅ: Bondskurken har gett oss resfeber

Hörde om tågluff

Eddies resfeber väcktes i tidiga tonåren när familjen fick bekanta på besök och fick höra en son i familjen berätta om den tågluffarresa han just gjort runtom i Europa.

– Jag tände helt på grejen, sedan var det bara att vänta på att bli tillräckligt gammal för att mina föräldrar skulle våga släppa i väg mig.

Efter tågluffen blev det en resa till Australien och Nya Zeeland som dock fick avbrytas när Eddie fick det jobb som FN-soldat i Bosnien som han sökt.

När FN-jobbet var avslutat bokade han en tioveckors rundresa i Afrika (från Kenya till Sydafrika) med Rosa Bussarna.

– Det var då jag insåg att det var precis det här jag ville jobba med.

Efter att ha skaffat sig rätt utbildning och behörighet (som busskort) fick Eddie till sist sitt drömjobb på företaget där han nu jobbat i 18 år.

 

LÄS OCKSÅ: Afrika – här hittar du de bästa safarierna

 

Foto: Måns Ivarsson / MÅNS IVARSSON

Ständigt på resande fot

Under en tioårsperiod befann han sig på ständigt resande och hade varken boende eller utgifter i Sverige.

– Oftast betalades biljetterna av jobbet och mitt trick var att förlänga biljetterna och stanna kvar och resa runt i de olika världsdelarna när det aktuella jobbuppdraget var avslutat.

Vilka länder har varit mest speciella?

– Nordkorea är ju det enda landet i sitt slag och väldigt udda. Jemen är ett politiskt oroligt land dit många västerlänningar inte gärna åker, men det är väldigt fint - särskilt ön Socotra men sin otroligt vackra natur - och så har landet kvar en gammal arabisk kultur som försvunnit på många andra liknande ställen.

– Centralafrikanska republiken där jag bodde i lövhyddor hos pygméerna och jagade småvilt med dem är svårglömt precis som Nauru, en ö nordost om Australien som är en av världens minsta nationer och som man kan vandra runt på en dag.

– Fast jag tycker att alla länder har haft någonting unikt att bjuda på.

Vilka är dina främsta favoriter?

– Namibia för naturen och de fantastiska ökenlandskapen. Brasilien för dess folk och kultur. Kenya där jag blev vän med en kille från massajfolket - de är nomader och jag följde med honom när han klev rakt ut i bushen och inledde en lång vandring för att som han sa "hitta min familj". Jag sov sked med honom på en kohud i hyddor långt ute i bushen.

 

LÄS OCKSÅ: Brasilien – plums i kladdet på lerfestival

Stucken av mördarbi

Ibland har olyckan varit framme. Som när Eddie blev stucken av ett mördarbi i Uganda eller när gerillasoldater i Colombia stoppade en buss han och hans fru färdades i och tvingade dem att kliva av. De blev frisläppta sedan de låtsats inte kunna spanska.

Eddie och hans fru Sanne träffades på jobbet och har gjort många resor tillsammans. Numera har de barnen Viking, 6 och My, 4 och har dragit ned en hel del på resandet. Vilket inte hindrar att sonen hunnit besöka 35 länder och dottern ett 20-tal.

Ska avverka sista landet

Nu den 6 maj blir det dags för Eddie att avverka sitt sista, 193:e land. Det handlar om Cypern dit han bokat sitt livs första charterresa.

Det känns lite märkligt men bekanta har börjat mejla tips om andra "listiga" sätt att resa:

– Jag hade tänkt sluta resa med listtänkande men ett förslag som lockar är att resa efter fotbollsorganisationen Fifas medlemslista. Fifa räknar delar av länder som Wales och Skottland som egna och deras lista rymmer 226 "länder" - varav jag redan besökt 206.

Eddie är ordförande i "Club 100", en sammanslutning för svenskar som besökt minst 100 olika länder.

– Jag känner till sex svenskar som besökt lika många länder som jag.  Men jag är troligtvis den ende i världen som har besökt alla länder landvägen lagligt.

Vad ska du göra när du besökt alla länder?

– Skriva klart min bok om mina upplevelser och möten från alla mina resor. Gilla min Facebooksida om du är intresserad av att höra mer om mina äventyr.

 

LÄS OCKSÅ: Jorden runt – familjen sålde allt och så världen!

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor – hela 52 % rabatt! Beställ här!