Ebola har fått sina första fall i Europa och många känner oro för att resa.
Ebola har fått sina första fall i Europa och många känner oro för att resa.

Ebola och resor – åtta vanliga frågor och svar

Ebola har fått sina första fall i Europa och USA och många känner sig oroliga för att resa. Men det är bara i de drabbade länderna i Västafrika man riskerar att smittas.

Här är åtta vanliga frågor och svar om ebola och resor.

Var finns ebola?

Sjukdomen finns i de västafrikanska länderna Liberia, Sierra Leone och Guinea. Ytterligare några länder har drabbats av enstaka fall, exempelvis Nigeria och Senegal, men där har inga nya fall rapporterats sedan inkubationstiden gått ut enligt Folkhälsomyndigheten 9 oktober 2014. Alla ebolasjuka i Europa och USA har smittats i de drabbade länderna eller vårdat personer som har det.

Vilka råd finns om resor till de drabbade länderna?

UD avråder från resor till Guinea, Liberia och Sierra Leone, inte på grund av själva sjukdomen utan för att säkerhetsläget har försämrats efter utbrottet. Dit har för övrigt flera flygbolag ställt in sina resor.

Vad ska jag tänka på om jag ändå befinner mig i ett smittat område?

Ebola smittar genom blod och kroppsvätskor så all kroppskontakt med smittade måste undvikas, liksom sprutor och nålar som varit i kontakt med blod eller kroppsvätskor. Samma sak gäller alla vilda djur, döda och levande. Man ska också undvika miljöer med fladdermöss enligt försäkringsbolaget ERV.

Och så gäller förstås det vanliga, alltså att tvätta och skala frukt och grönsaker, ha god handhygien och avstå från oskyddat sex.

Vad ska jag göra om jag får feber efter en resa i Västafrika?

Om du får feber inom 21 dagar efter resan ska du omedelbart kontakta sjukvårdsupplysningen 1177 eller närmaste infektionsklinik och berätta var du varit. Åk inte till akuten eller annan vårdinrättning på grund av smittorisken. Observera dock att feber kan bero på mycket annat, till exempel malaria, skriver Folkhälsomyndigheten och Krisinformation.se.

Kan jag smittas i andra länder i Afrika?

Ebola har inte rapporterats i några andra afrikanska länder den senaste månaden. Populära turistländer som Tanzania, Kenya och Sydafrika ligger minst 500 mil från de smittade länderna, långt utanför riskzonen. Närmaste charterland är Gambia men dit har alla charterresor ställts in fram till jul trots att inga fall har rapporterats där.

Kap Verde ligger ute i Atlanten 170 mil från Guinea och har inga ebolasjuka. UD och brittiska UD rapporterar att Kap Verde har stoppat alla inresor för personer som vistats i Sierra Leone, Liberia, Guinea, Nigeria eller Senegal de senaste 30 dagarna för att förhindra att smittan kommer in i landet.

En karta över smittade områden finns här.

Hur stor är risken att smittas på flygplanet eller flygplatsen?

Risken är ytterst liten skriver ERV. Ebola smittar enbart genom kontakt med kroppsvätskor så man måste ha nära kontakt med en smittad person. Det är inte farligt att sitta i samma flygplan. Ebola smittar bara när sjukdomen brutit ut och de som är så sjuka tar sig knappast ombord på ett plan. Den ende sjuke som flugit från Afrika var frisk när han steg ombord. Han flög till USA och smittade inte någon i planet.

Amerikanska CDC (Centers for disease control and prevention) har riktlinjer för hur ett plan ska rengöras om någon smittad varit ombord. Bland annat ska allt som passageraren varit i kontakt med desinficeras. Om det kommit blod eller kroppsvätskor på ska det avlägsnas.

Ebolavirus kan överleva några dagar utanför kroppen i intorkat tillstånd skriver Krisinformation.se.

Finns beredskap att ta emot ebolasmittade vid svenska flygplatser?

Om någon passagerare visar tecken på ebolasmitta ska flygplanet omdirigeras till någon Sveriges karantänflygplatser Arlanda, Landvetter, Malmö, Umeå eller Jönköping. Där får ingen lämna planet förrän en ansvarig läkare har bedömt läget.

Varför screenas inte alla som anländer till Sverige från de eboladrabbade länderna?

Det skulle inte fylla någon funkton. Det tar upp till tre veckor innan en smittad får symptom och innan man får symptom smittar man inte. Den som är sjuk orkar inte resa och om någon insjuknar under resan ska flygpersonalen anmäla det så att planet omdirigeras till en karantänflygplats. Det finns inget direktflyg till Sverige från Västafrika.

 

Fler frågor och svar om ebola finns på Krisinformation.se.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande