Dubai – 7 oslagbara tips på resan

DUBAI, FÖRENADE ARABEMIATEN. Mellanösterns Las Vegas. En lekstuga för både barn och vuxna. Dubai fortsätter locka solsugna svenska turister som vill roa sig, bo bra, äta gott och njuta av garanterat solig semester.

Vi tipsar om emiratens bästa vattenland, restauranger, utflykter, stränder och andra saker att göra på solsemestern.

Burj Al Arab. Foto: KARIN TÖRNBLOM

1. Gå på afternoon tea på lyxhotell, Burj Al Arab


Det välkända hotellet har inte bara sviter, utan även fantastisk mat

Det segelformade lyxhotellet Burj Al Arab påstod sig i marknadsföringssyfte vara det enda hotellet i världen med sju stjärnor. Vill man bo här behöver man öppna stora plånboken och hotellet har inte ens vanliga rum utan endast sviter. Vill man insupa lyxen i Burj Al Arab utan att bli ruinerad är ett tips att stanna förbi för afternoon tea som serveras varje dag klockan 12.00 och 15.00.

Hotellet har även en relativt ny skybar med milsvid utsikt och längst ner kan man äta middag i Nathan Outlaw Al Mahara, som stoltserar med att servera Dubais bästa fisk och skaldjur. Restaurangen har ett stort akvarium och alla bord är fönsterbord.

Adress: Jumeirah, Dubai. jumeirah.com2

Jumeirah Beach Dubai. Foto: Karin Törnblom

2. Sola på familjevänlig strand, Jumeirah Beach Dubai

Dubai har flera vackra ständer längs kusten

Dubai har flera vackra stränder. Många hotell ha sina egna privata och där kostar det att vara men det finns ett antal publika där alla är välkomna. En av de mest populära är JBR Beach, som är en förkortning av Jumeirah Beach Dubai och kanske också den mest familjevänliga. Här är vattnet lugnt och hotellen erbjuder olika vattensporter och kamelridning. Sunset Beach, bakom Sunset Mall, är som namnet skvallrar om, den bästa stranden att se en vacker solnedgång från.

Adress: JBR Beach: Jumeirah Beach Residence Sunset Beach: Jumeirah Beach Rd, Jumeira 3


Sheiikt Mohammed Center. Foto: KARIN TÖRNBLOM

3. Lär dig mer om persisk kultur, Sheiikt Mohammed Center

I Dubai kan besökare gå in i en del moskéer

Det finns många fördomar om Dubai och dess kultur. Dessa vill man slå hål på och genom att besöka SMCCU, kan man få svar på sina frågor, det öppnade 1998 med målet att ge besökare en bättre förståelse för kultur och seder. Man kan ta en heldag med rundvandring i bland annat moskéer eller endast vill besöka SMCCU för frukost eller lunch. Lunchen intas sittandes på kuddar på golvet med maten på mattan framför sig. Rätterna är traditionella persiska med ris och olika grytor samt friterat bröd. Förbokning krävs och görs via hemsidan.

Adress: Al Musalla Road. cultures.ae

Aquaventure waterpark. Foto: KARIN TÖRNBLOM

4. Besök ett vattenland, Aquaventure waterpark

Vid hotellet Atlantis the Palm finns vattenrutschkanor och akvarium att upptäcka

Besök Aquaventure waterpark i hotellet Atlantis the Palm, som ligger längst ut på den konstgjorda palmen i Persiska viken. Det stora vattenlandet passar både de allra minsta som lite äldre barn eller kompisgänget som vill få adrenalinet att pumpa. Den högsta rutschkanan, Tower of Neptune, är 27,5 meter hög. I Lost Chambers Aquarium simmar hajar, rockor och exotiska fiskar. Inträde till vattenparken kostar cirka 500 kronor.

Adress: Crescent Road, Dubai atlantisthepalm.com

The Palms restaurang Saffron. Foto: KARIN TÖRNBLOM

5. Boka in brunch på fredagen, The Palms restaurang Saffron

Det finns många härliga brunchställen i Dubai

I Dubai löper arbetsveckan från söndag till torsdag. Att inleda helgen med fredagsbrunch är ett mycket populärt sätt att umgås på och det finns en mängd populära bruncher med olika teman. En av de mest populära hittar man på The Palms restaurang Saffron. Sittningen börjar 12.30 och varar i tre timmar. Åldersgräns är 21 år och klädkoden är avslappnat välklädd. Andra populära mer familjevänliga bruncher serveras på Beachcombers som ligger i Jumeirah Beach Hotel och på Bubbalicious som ligger i The Westin. Här finns barnunderhållning i form av ett minizoo och akrobater.

Adress: Crescent Road, Dubai. atlantisthepalm.com/restaurants/saffron

Dubai Mall. Foto: KARIN TÖRNBLOM

6. Shoppa i världens största galleria, Dubai Mall

Dubai är en växande shoppingdestination

Dubai är känd för sin shopping och i hela emiratet finns över 70 gallerior. Dubai Mall är världens största. Här finns 1 200 butiker fördelat på fyra våningar till en sammanlagd yta av fem fotbollsplaner. Utbudet sträcker sig från svindyra märken som Chanel till mer plånboksvänliga H&M och Forever 21. I gallerian finns också en stor isbana där man kan åka skridskor, en biograf med 22 salonger, restauranger och ett enormt akvarium och undervattenzoo. Bredvid ligger världens högsta byggnad Burj Khalifa.

Adress: Financial Centre Road, Downtown Dubai. thedubaimall.com

Deira vid Dubaiviken. Foto: KARIN TÖRNBLOM

7. Besök marknaden i gamla stan, Deira

Vid Dubaiviken finns krydd- och guldsouker att upptäcka

Deira är en av de äldsta stadsdelarna i Dubai och omnämns ibland som "Gamla Stan". Här hittar man shopping av annat slag i krydd- och guldsoukerna. Dubai är känt för sitt billiga guld och det går att göra riktiga fynd. Glöm inte att pruta! Marknaden bildades redan 1940 och här finns 300 butiker som säljer guld. På senare år har det vita guldet fått ett uppsving. Deira ligger vid Dubaiviken och man kan ta sig hit genom att korsa viken med en abra, passagerarbåt, för endast en dirham. Marknaden har vanligtvis öppet mellan 09.00 och 22.00. Guldsouken ligger i närhet av Hyatt Regancy Hotel.

Adress: Hyatt Regancy: Al Khaleej Road, Deira Corniche
LÄS MER: Resa till Dubai? Då vill du definitivt veta det här

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande