Drottning Elizabeth har rest till över 130 länder – utan pass.
Prins Philip och övriga kungafamiljen behöver däremot pass.
Den svenska kungen, Carl XVI Gustaf, behöver också pass för att resa.
1 AV 3
Drottning Elizabeth har rest till över 130 länder – utan pass.
Foto: FRANK AUGSTEIN / AP TT NYHETSBYRÅN
2 AV 3
Prins Philip och övriga kungafamiljen behöver däremot pass.
Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST
3 AV 3
Den svenska kungen, Carl XVI Gustaf, behöver också pass för att resa.
Foto: OLLE SPORRONG

Drottningen har besökt 130 länder – utan pass

Storbritanniens drottning behöver inte visa pass när hon reser utomlands. Det kan låta lustigt men förklaringen är enklare än du tror. 

Och hur funkar det i Sverige? 

Krister Berntsson

Drottning Elizabeth behöver förmodligen många saker, men det finns en sak som hon inte behövt sedan den 2 juni 1953 — ett pass.

Det är sant. Drottning Elizabeth är förmodligen den enda personen i världen som inte behöver visa pass. Så när hon kröntes till drottning och slutade vara prinsessan Elizabeth, så makulerades hennes gamla pass utan att något nytt utfärdades. Det skriver Indy100

Orsaken är att alla brittiska pass är utfärdade i hennes namn och enligt brittisk kunglig logik vore det märkligt om hon skulle behöva utfärda ett pass till sig själv. Alltså har drottningen rest världen runt och besökt över 130 länder och inte en enda gång behövt visa pass. 

LÄS MER: Svenska kungafamiljens favoriter på Öland

Övriga kungafamiljen behöver pass

Den övriga kungliga familjen har däremot pass som ska visas upp på anmodan.

För att det ska gå smidigt så måste alltså det brittiska kungahuset kontakta det land drottningen ska besöka och få ett godkännande på att hon har rätt att komma genom passkontrollen utan pinsamheter.

Inga spontanresor med andra ord.

Lustigt nog är Elizabeth II inte undantagen från att passera genom migrationskontrollen när hon återvänder hem. Där måste hon redovisa sitt fullständiga namn, ålder, adress, nationalitet och födelseort innan hon släpps in i landet igen. Men det är inte speciellt troligt att någon tvivlar på hennes ord.

LÄS MER: 12 saker du inte visste om pass

Så funkar det i Sverige

Vår svenska monark, Carl XVI Gustaf, har däremot ett pass. Svenska pass utfärdas av staten genom polismyndigheten och inte efter hans majestäts behag, vilket betyder att kungen har samma passkyldighet som oss andra.

Han måste också ha körkort för att få framföra sina bilar. 

Det behöver inte Elizabeth II.