SKOTTLAND. I slottet Glamis i Strathmoredalen har många kungligheter sovit. Här kan du inte bo, men ta gärna en afternoon tea eller gå en guidad tur.
SKOTTLAND. I slottet Glamis i Strathmoredalen har många kungligheter sovit. Här kan du inte bo, men ta gärna en afternoon tea eller gå en guidad tur.

Dramatiska slott och pubkultur i Skottland

Vidsträckta hedar, falkshow, dramatiska slott och publiv. En långhelg i skotska höglandet har något att erbjuda alla sinnen.

Brasan i den öppna spisen sprider sin doft över mörk heltäckningsmatta och uppstoppad björn. Vi sitter nersjunkna i en stor, knarrande lädersoffa, provar kanapéer på lax i mousseform och, ganska misstänksamma, friterad haggis till den lokala lagern. Ute regnar det igen.

Skotska höglandet, med sina smaker, sin grönska, och sin stillhet stryker alla sinnen medhårs och visar sig vara som gjort för en riktigt avslappnande långhelg bland stilla sjöar och storslagna slott.

Vi befinner oss i Perthshireområdet, på det familjedrivna lilla hotellet Kinloch House där rummens mattor är tjocka som tempurmadrasser och handfatens kranar med varmt respektive kallt vatten pråligt gyllene. Det är lyxigt men känns samtidigt hemtrevligt, som att bo hos en rik gammal faster på landet.

Utanför fönstret finns ljusgröna fält, mörkare kullar och betande får. Området är känt för sina odlingar av hallon och jordgubbar, och på morgonen provar vi de senare tillsammans med havregrynsgröt och ovispad grädde innan vi checkar ut för att besöka helgens första slott.

Shakespeares "Macbeth"

Slottet Glamis, omkring 40 minuter bort med bil, är ett av de tre mest besökta i Skottland och ser ut som ett riktigt sagoboksslott med sina tegelfärgade runda torn. De 120 rummen har huserat många kungligheter genom århundradena. Bland annat kom drottningmodern Elizabeth hit som fyraåring och växte till stor del upp här. Det är också legendarisk omgivning för Shakespeares "Macbeth".

Den som gillar att titta på vackra salar fulla med rustningar och kungliga sängar eller att höra om hemliga rum, tortyrredskap och spöken blir inte besviken. Det är också fint att gå runt på ägorna, som bland annat rymmer en djurkyrkogård.

Vi äter en lunch på mört fläskkött, black pudding och färskpotatis, allt från trakten, innan det är dags att fortsätta turnén.

Till nästa slott är det en timmes färd men att åka bil här är mer upplevelse än transport. Kilometer efter kilometer av knallgrönt passerar förbi där vi åker på små vägar av oknagglig asfalt. På sidorna av vägen odlas potatis, bär och förstås korn till det som här ofta refereras till som "livets vatten". Bortsett från en och annan timmerlastbil får vi tack och lov knappt några möten på de vindlande vägarna och snart visar sig den gråblå Nordsjön.

Slottet Dunnottar är totalt olikt det vi nyss kom från. Det är snarare en fästning som tronar längst ut på klippkanten, på tre sidor omgärdad av branta stup ner i havet. Det är inte svårt att föreställa sig Mel Gibson komma rusande med höjt svärd på stigen mot slottet, även om filmen "Braveheart" inte spelades in just här. Stenslottets ruiner skulle göra en mäktig kuliss vid konserter, men bortsett från enstaka teaterföreställningar hålls inga shower eller fester här, då alkohol är strikt förbjudet på området. När vi går närmare en av kanterna är det inte svårt att förstå varför. Här finns inga staket.

Hundratals slott i Skottland

Nej, skotska höglandet behöver inga plastiga turistattraktioner. Natur, kultur och historia har tillräcklig dragningskraft och finns hela tiden rakt framför näsan. Små bed and breakfasts, gyllene drycker och mat med rena smaker sätter guldkant.

Det finns hundratals slott i Skottland, flera som är öppna för turistboende, men efter en superlyxig första natt med trerätters, ljuva chokladpraliner och whiskylikör på rummet känns det faktiskt skönt att komma till hotellet Cairngorm.

Här är det mer som det jag tänker är typiskt skotskt: mörka trämöbler, rutiga mattor och lika rutiga väggar täckta av hjorthorn och andra bevis på att jakt är en omtyckt sysselsättning i området. Restaurangen erbjuder klassiska rätter som steak pie och haggis med yorkshirepudding, skysås och ärtor. När vi äter tar en säckpipespelare ton på trappan utanför och tycks sen aldrig vilja sluta. Den stimmiga puben som finns i anslutning till hotellet är den mest välbesökta i stan. På helgerna spelas det dragspel och ett givet samtalsämne är fotbollsstjärnan Henke Larsson.

Hotellet Cairngorm ligger i den lilla staden Aviemore som på vintern är en populär skidort. Där ligger fyra av Skottlands fem högsta berg. På sommaren är Aviemore en bra startpunkt för att besöka Storbritanniens största nationalpark som liksom hotellet heter Cairngorm.

Parken rymmer två stora floder, Dee och Spey, och längs dem ligger flera whiskydestillerier som är öppna för besökare. Här finns erbjuds också mängder av naturaktiviteter som forsränning, bågskytte och kanotpaddling.

Vi väljer ridning och får rida var sin höglandsponny i sakta mak över öppna fält och ljungkantade stigar ner till en liten, blank sjö som kallas Lilly Loch för att den i juli täcks av blommande näckrosor.

Skottland

Resa dit: Norwegian, Ryanair och SAS flyger direkt från Stockholm till Edinburgh. Med SAS Stockholm-Edinburg tur och retur i oktober: cirka 3 600 kronor. Ryanair även från Göteborg, tur och retur i oktober: cirka 550 kronor.

Bästa tiden: Året om. Juli-augusti är varmast, runt 19 grader, kallast är det i januari-februari, runt två grader. Regn är vanligt hela året.

Valuta: Brittiska pund. Ett pund = cirka 11 kronor.

Prisnivå: Enligt företaget X-Changes semesterindex är det nästan lika dyrt att semestra i Storbritannien som i Sverige. Går man på "stor stark-index" skiljer det lite mer. En pint av en lokal öl kostar omkring 35 kronor på puben.

Bo: Lyxigt lantligt på Kinloch House, från 2 900 kronor per dubbelrum, kinlochhouse.com. Gemytligt och stimmigt på Cairngorm Hotel, från 540 kronor för ett dubbelrum, www.cairngorm.com. Mängder av mysiga bed and breakfasts finns till exempel i byn Ballater i Cairngorms nationalpark, läs mer på visitballater.com.

Äta: Kött från lokala producenter, lax, havskräfta, cheddar, brie, jordgubbar, hallon och bäret som är en mix mellan hallon och jordgubbar och kallas tayberry.

Se: De öppna, dramatiska landskapen är största sevärdheten. Åk bil på småvägar, vandra upp på en kulle, gå så nära en klippkant vid kusten du vågar. Eller spela golf.

Göra: Drottning Elizabeth II bor tio veckor varje sensommar på slottet Balmoral. Då är området stängt, men annars är det fint att promenera här. balmoralcastle.com

Bra att veta: Vädret växlar snabbt mellan sol, regn och blåst. Ta med regn- och vindtäta kläder och skor såväl som solglasögon.