Landsbygden i nordvästra Skåne.
1 av 2: Landsbygden i nordvästra Skåne. Foto: Shutterstock
Glumslövs backar.
2 av 2: Glumslövs backar. Foto: Shutterstock

Här är gömda pärlorna längs nordvästra Skånes kust

Nordvästra Skåne, närmare bestämt kustsamhällena mellan Helsingborg och Landskrona, är små pärlor man inte ska missa. Njut av idylliska sandstränder, strålande utsikt över Öresund och Ven och härliga fiskmåltider.

Anna Wahlgren

Egentligen borde vi ha stannat på stranden den här vackra och heta sommardagen. Men efter ett antal soliga dagar vid Ålabodarnas lilla, behändiga sandstrand har vi blivit rastlösa och i behov av en utflykt. Vi tar strandpromenaden upp till Glumslövs backar och Hilleshögs dalar. Vi förtrollas av den sagolika tystnaden och av den bedårande utsikten. Vi har tur, det är klart och därmed god sikt: vi ser bron till Köpenhamn, Ven, fiskebåtarna i Öresund och sandbankerna längs Skånekusten som störtar ner i havet. Korna betar, och här växer både blåeld och dunört.

Förtjänar mer uppmärksamhet

Mellan fartiga Malmö i söder och naturmeckat Kullahalvön i norr ligger de på rad - de gamla fiskesamhällena och kustbyarna med namn som Fortuna, Rydebäck, Råå, Ålabodarna, Sundvik och Borstahusen. Här finns också Glumslövs backar och Hilleshögs dalar - ett naturreservat med den vackraste havsutsikten. Det är en underbar del av Skåne, som förtjänar mer uppmärksamhet än den får. Inte så konstigt - det är lätt att hamna i skuggan av Båstad, Torekov, Österlen och alla andra skånska guldkorn. Men fler skulle kosta på sig att verkligen upptäcka just den här kuststräckan - de undangömda stränderna, de storslagna vandringslederna, och de pittoreska byarna.

Den gamla fiskebyn Ålabodarna är en storfavorit. Här finns allt en semesterfirare kan begära. En skön strand, vacker natur, en bra restaurang, ljuvlig utsikt, härliga rekreationsområden och underhållning i form av fiskebåtar - även om de flesta yrkesfiskebåtarna faktiskt har ersatts av fritidsbåtar.

Nästan folktomt

Den lilla stranden är idyllisk och icke tillrättalagd. Här har gamla brädor flutit upp ur havet. Sandklitterna runtomkring för tankarna över sundet - till Danmark. Här är i princip folktomt sånär som på ett par andra familjer, vars barn leker i vattenbrynet.  Längst strandpromenaden joggar några entusiaster, i övrigt är det de - för dagen - loja vågorna som står för den mesta aktiviteten. Efter strandhänget styr vi stegen mot byns lilla restaurang Helgas hamnkrog och avrundar dagen med färsk fisk i solnedgången. Vi sitter verkligen på första parkett mot Öresund och njuter av den fantastiska utsikten.

Åk över till Ven

Resten av veckan betar vi av andra badplatser i närheten. Stranden i Rydebäck är populär - på goda grunder. Här är långgrunt med en rejäl badbrygga. Landskronas barnvänliga strand Borstahusen är ett sommarmåste. Fortuna är litet och gulligt med en mysig sandstrand. Som på de flesta andra stränder i området ser också Fortunastranden ut att ändra utseende dag från dag. Sandlandskapet liksom driver och rör på sig. Färgerna är mjukt pastelliga med gult och grönt gräs. I hamnen i Råå ligger pittoreska fiskarstugor, och här finns också ett litet fiskemuseum.

Njut av en liten region, som har mycket att komma med alltså.

Vackra ven, ett stenkast från fastlandet. Foto: Shutterstock

5 måsten mellan Helsingborg och Landskrona

 1. Hilleshögs dalar i Glumslövs backar

Ett härligt naturreservat som är en del av Glumslövs backar. Njut av havsutsikt, en kust som stupar ner i havet, och intressant flora och fauna.

Vackra Glumslövs backar. Foto: Shutterstock

2. Stranden i Fortuna

Fin badplats med strålande utsikt över havet. Helsingborgs kommuns sydligaste strand. Barnvänlig sandstrand som sträcker sig mot Rydebäcksbadet.

3. Örenäs slott

Vacker slottsmiljö, 1,5 mil söder om Helsingborg, vid Ålabodarna. Bekvämt och lyxigt. Den som inte vill kosta på sig en hotellnatt kan äta långlunch och njuta av härlig matsal och bästa havsutsikten.

ANNONS: Läs mer och boka Örenäs slott här [extern länk]

4. Stranden i Ålabodarna

Öresund när det är som bäst! Magnifik utsikt över Ven, Glumslövs backar inom kort promenadavstånd, och gott om plats på den sköna stranden. Ja, "beachen" i den gamla fiskebyn Ålabodarna (och vi pratar om den söder om hamnen) har faktiskt det perfekta läget. I närheten finns ett nakenbad.

5. Vackraste promenaden

Stanna vid parkeringen på vägen mellan Landskrona och Glumslöv. Där är utsikten över kustlandskapet och Hilleshögs dalar fantastiskt. Promenera ner till kusten - tar cirka en halvtimme. Den riktigt vandringssugne hoppar på "Havsleden" - en fantastiskt vacker led längs kusten.

LÄS MER: Bjärehalvön och Kullabygden – 14 härliga tips