Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Resor i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Hitta rätt med ResExpressens superguide till Moskva.
Hitta rätt med ResExpressens superguide till Moskva.
Hitta rätt med ResExpressens superguide till Moskva.
Hitta rätt med ResExpressens superguide till Moskva. Foto: Vladimir Velenguri

Din superguide till Moskva

Gunnar Johansson

Till och från flygplatsen

 Nya snabbtåget Aeroexpress, www.aero-express.ru förbinder utrikesflygplatsen Sjeremetievo 2 med t-banestationen Savjolovskaja (inte i centrum). Enkel resa: 250 rubel. 

Knep för taxi: Ring från Stockholm och förbeställ, 1 100 rubel, t ex Taxi Martex (engelska) +7 495-739 52 25.

Mobil

 Det kan bli dyrt att använda svenska mobilen. Bättre att köpa ett ryskt simkort och kontantkort för samtal. Eller datorn och Skype.

Internet

 Trådlöst på de flesta bättre hotell samt många restauranger och kaféer. I centrala Moskva finns också större nät som man kan köpa kontantkort till. Dessutom Internetkaféer.

Dricks

 Tio procent, i alla fall på bättre restauranger.

T-banan

 Inte bara en supereffektiv transportmaskin. Många stationer är konstnärligt utsmyckade, som Kievskaja och Majakovskaja.

Taxi

 Vanlig taxi är svårt att få tag på-Det vimlar av svartkörare. Sätt upp handen. Betala 100–200 rubel i centrala Moskva.

Kreml

 Tsar-kanonen är en av många sevärdheter i Kreml. Den byggdes på 1500-talet för tsaren Fjodor I. Maktens boning Kreml är ett måste. Här har presidenten sitt residens. Tunga murar som ger stämning av auktoritärt styre. Officiella byggnader, fantastiska museer och kyrkor. 

 www.kremlin.museum.ru.

Arbatgatan

 På 1980-talet var det Moskvas första gågata. Här hölls politiska möten och syntes nya livsstilar för första gången. Nu finns många andra gågator. Men jag gillar att gå här, särskilt om det är sommarkväll, och titta på folk och på olika artistuppträdanden.

Shopping

 Det finns rader av lyxshoppingcenter i centrala Moskva. Även om du inte tänker handla något så är det obligatoriskt med ett besök i GUM vid Röda torget. TsUM är dyrare. Shoppingcentret Jevropejskij har billigare märken och normalare priser. 

 T-bana Kievskaja.

Souvenirer, presenter

 Köper du bäst och billigast på den enormt stora Izmajolovo-marknaden. Helgerna är bäst. Här säljs konst och framför allt souvenirer billigare än inne i stan. 

 T-bana: Partizanskaja.

Kyrkorna

 Störst och mest känd är Frälsarkatedralen. I små butiker intill kyrkorna säljs nya tillverkade ikoner, i olika prisnivåer, fina som souvenirer och gåvor.

Vanliga ryssar

 I parkerna möter man det ”riktiga Ryssland”. Störst är Gorkijparken. Nöjespark med olika attraktioner. För små och stora barn.

 T-bana: Park Kultury.

Korsa gatan

 Stark varning – ofta förenat med livsfara. När det gäller de stora gatorna är man tvungen att använda gångtunnlar.

Varning

 Moskva är inte så farligt som många tror. Men iakttag normal försiktighet. Se upp för ficktjuvar. 

Konst

 * Tretjakovgalleriet med världens främsta samling av rysk konst. 

 Lavrusjinskij Pereulok 10, t-bana Tretjakovskaja, www.treyakovgallery.ru. 

 * Nya Tretjakovgalleriet med modern konst. 

 Krymskij Val 10, t-bana Park Kultury eller Oktjabrskaja. 

 * Pusjkinmuseet. Moskvas huvudmuseum för utländsk konst. 

 Ulitsa Volchonka 12, t-bana Kropotkinskaja.

Fin oas

 Kring Biskopsdammarna är det trevligt att promenera. Platsen spelar en central roll i Michail Bulgakovs roman: ”Mästaren och Margarita”, som gett namn till trivsamma restaurangen Kafé Margarita. 

 Malaja Bronnaja 28.

Staty-kyrkogården

 I parken utanför Nya Tretjakovgalleriet står överblivna statyer av sådana som Lenin, Stalin och KGB:s grundare Felix Dzerzjinskij. 

Boende

 Svåraste frågan av alla. Flera klassiska hotell-kolosser från Sovjettiden har rivits. Internationella kedjor har skyhöga rumspriser. Billigare ”ryska” hotell långt från centrum. Rimliga alternativ är Hotell Kosmos, 1 140 kronor/natt. Peking 1 665 kronor/natt. Arbat, 1 940 kronor/natt (Fram-Resors priser). För den erfarne finns möjlighet att boka lägenhet på nätet.

Grillat i parken

 Ta sjasjlyk i någon park (Gorkij-parken eller Sokolniki och Kolomenskoje längre ut). Utanför citykärnan får du lätt kontakt med ryssar.

Nattliv

 * Kitajskij Ljotjik (Den kinesiske piloten). Avslappnat och inte dyrt. Levande musik, band från både Ryssland och Europa. 

 Lubjanskij projezd 25, tel (495) 623 28 96, t-bana Kitaj-Gorod.

 * Krizis Zjanra. Billig men bra mat, masor med musik. Populärt bland både utlänningar och ryssar. 

 Ulitsa Pokrovka 16/16, tel (495) 623 25 94, t-bana Tjistije Prudy.

* Night Flight. Känd svenskägd nattklubb med bra restaurang. Men det som gjort Night Flight omtalat är nattklubben. Precis som i rader av andra Moskva-klubbar är de kvinnliga gästerna inte där av ideella skäl. Säkerhet och ordning är dock väldigt mycket bättre än på andra liknande klubbar.

 Tverskaja, 17. tel. (495) 629 41 65

”Fejs Kontroll”

 (nyryska för engelska ”face control”). Gäller på många nattklubbar. Betyder att i praktiken den som vill in stoppas på grund av sina kläder eller utseende. Inte på det sätt som sker på vissa klubbar i väst. Nej, här sker det mycket, mycket hårdare - och samtidigt slumpmässigt. Klädtips för att du ska öka chansen att komma in: korta kjolar och höga klackar för kvinnor, svart för män.

Läsa

 Den engelskspråkiga tidningen Moscow Times håller hög klass. Finns både i pappersform, gratis på många hotell, och på nätet, www.themoscowtimes.com. Både nyheter och turisttips. Börja läs på redan hemma före resan. Lonely Planets Moscow: City Guide är publicerad så sent som i mars i år och är mycket bra.

Män och kvinnor

 Gammaldags maner gäller. Överallt på gatorna finns små blomsterkiosker. Ryska kvinnor vill bli uppvaktade, ja de kräver att bli det. En man ska öppna dörrar, låta kvinnor gå först, lyfta tunga väskor och åt kvinnor.