Den Bosch.
1 av 3: Den Bosch. Foto: Shutterstock
Hjeronimus Bosch Art Center inrymt i en före detta kyrka.
2 av 3: Hjeronimus Bosch Art Center inrymt i en före detta kyrka. Foto: Shutterstock
Sagolika temaparken Efteling.
3 av 3: Sagolika temaparken Efteling. Foto: Shutterstock

Den Bosch - medeltida charm i Nederländerna

För att ha börjat som en sandrevel i sumpmarken har 's-Hertogenbosch, också kallat Den Bosch, blivit en förtjusande liten stad. Den medeltida stadskärnan är genomkorsad av kanaler och fylld med vackra hus. Det är bara att hoppa på ett flyg mot Eindhoven och ta flygbussen till Den Bosch!

Historien börjar när hertigar från Brabant (nuvarande Belgien) finner ett par skogklädda sandrevlar i sumpmarken och börjar resa hit på jaktsemestrar. Snart har man byggt en liten stad som sedan snabbt växer och befästs. Läget mitt i träsket tillsammans med fästningsmurarna gjorde "hertigens skog" som det nederländska namnet betyder smått ointaglig och staden kallades också för den ointagliga sumpdraken. Fram till holländarna dök upp vill säga.

Erövrades under 1600-talet

Driftiga som de är och dessutom vana vid att dika ur och leda undan vatten, gjorde de sin grej. Det tog dem ett antal månader men när vattnet väl var borta blev det en promenadseger och den 11 september 1629 erövrades Den Bosch.

I dag märks fortfarande skillnad mot det "gamla riktiga Nederländerna" norr om de stora floderna och den här regionen i söder som är lika mycket belgisk som nederländsk. Det är ingen dum kombo faktiskt. Från nederländarna har de fått ordning och reda och bra affärssinne. Belgarna har bidragit med sin lust och talang för att leva gott, inte minst när det gäller mat och dryck.

Så ta mig på orden, leta upp en billig flygbiljett till Eindhoven och välj sedan flygbuss till Den Bosch. Här står de vackra medeltida gavelhusen tätt, lutande både hit och dit. På marknadstorget mitt i stan hålls marknad de flesta dagar i veckan och kommersen är livlig med allt från ost och färsk fisk till skor och kläder. Överhuvudtaget har Den Bosch lyckats behålla en del av sin medeltida karaktär med vindlande gator och smala gränder.

Underjordiska kanaler

Kanalerna bidrar naturligtvis också till charmen och här är de dessutom delvis underjordiska. Eller, man har på grund av platsbrist byggt hus över kanalerna på många ställen så att de dyker upp där man minst anar det. Det går att ta en guidad båttur på dessa delvis dolda vattenvägar vilket jag varmt rekommenderar.

En annan stor attraktion är stadens mest kände medborgare, den medeltida konstnären Jheronimus Bosch (stavningen varierar rejält i olika källor och länder). Född någon gång kring 1450 utvecklade han en unik stil med ett myller av fantastiskt fantasifulla figurer. Även de som normalt kanske inte fastnar för konst (och speciellt inte medeltida, religiös sådan) brukar fångas av hans mästerverk. I dag är originalen utspridda på prestigefulla museer runtom i världen, men Den Bosch-borna har klokt skapat ett unikt konstcentrum i en före detta kyrka där man samlat vackra kopior av alla hans större verk.

Missa inte de mysiga ölcaféerna!

Missa inte heller alla de mysigt murriga caféerna och deras fina utbud av belgisk och nederländsk öl. Nattlivet är öppensinnigt och livligt med epicentrum framförallt kring kroggatan Korte Putsstraat och lilla Korenburgsstraat (där mina egna favoriter M'n Tante och Café Reinders ligger). Här är det lätt hänt att vad som skulle bli en bit mat och en öl förvandlas till en helkväll med sänggång framåt morgonkvisten.

TOPP 5 I DEN BOSCH

1. Heronimus

Häpnadsväckande konst. Se den på Hjeronimus Bosch Art Center inrymt i en före detta kyrka.

2. Ta kanalbåtstur

De speciella nedsänkta och delvis överbyggda kanalerna erbjuder en annorlunda synvinkel på staden.

3. Köp ost!

Holländsk ost är mycket god. Botanisera och provsmaka på marknaden eller i lilla, välsorterade ostbutiken Koetshuysch Kaas.

4. Flanera

Spatsera runt bland de vackra, medeltida husen, njut av de lutande fasaderna från 1500- och 1600-talet och överraskas av kanalerna. Varför inte kika in i den enorma Sint Jaans-katedralen?

5. Party!

Botanisera bland den lilla stadens överraskande fina utbud av ölcaféer och barer. Håll ögonen öppna efter de belgiska öl och beställ gärna "bitterballen" till.

GUIDE: DEN BOSCH

SE & GÖRA

1. Efteling temapark

En dryg halvtimmes buss- eller bilfärd utanför Den Bosch ligger sagoparken Efteling. Det är den största nöjesparken i Nederländerna och en av de äldsta i världen. Förutom utbudet av karuseller finns här attraktioner som bygger på sagor, fantasy och magiska världar.

Adress: Europalaan 1, Kaatsheuvel, efteling.com/en

2. Besök tre söta byar

Den Dungen

Ligger i staden Sint-Michielsgestel bredvid byn Maaskantje.

Halder

Mellan städerna Sint-Michielsgestel och Vught. 

Heusden

Mellan städerna Waalwijk och 's-Hertogenbosch. 

ÄTA & DRICKA

5. Christoffel City Bistro

I ett vackert hus på en hörna med kanal på ena sidan och livliga gatstumpen Korenbrugstraat på den andra ligger populära restaurangen Christoffel. Köket är en blandning av internationellt och lokalt.

Adress: Korenbrugstraat 11, restaurant-christoffel.nl

6. Eetcafé De Stip

Här är det mer robust och man delar bord med andra gäster. Men De Stip är mycket populärt bland Den Boschborna. Det finns inte heller någon meny, servitriserna berättar vad de har för kvällen. Lite billigare och mycket folkligare än Christoffel,

Adress: Lepelstraat 43, eetcafedestip.nl

7. Café m'n tante

"Min tant" är ett avslappnat ställe med fantastiskt utbud av belgisk och nederländsk öl och blandad publik.

Adress: Korenburgstraat 7a.

8. Cafe 't Bosschenaartje

Riktigt litet ölschapp där man fortfarande röker inomhus och alla pratar med alla, hög som låg. Mitt i shoppingdistriktet.

Adress: Krullarstraat 4-6

SHOPPING & NÖJEN

9. Silvester Strips

Närheten till Belgien gör att intresset för seriealbum är stort och butiken Silvester har det mesta, även på engelska.

Adress: Daviottenweg 40, silvesterstrips.nl

BO BRA

10. Golden Tulip Hotel Central 

's-Hertogenbosch har inte det där stora utbudet lyxhotell eller moderna designhotell. Men mitt på marknadstorget har fyrstjärniga Hotel Central tagit emot gäster sedan 1905. 

Adress: Burgermeester Loeffplein 98.

ANNONS: Läs mer och boka Golden Tulip Hotel Central här [extern länk]

11. Hotel Terminus/Folk Pub

Är budgeten skral och Hotel Central för dyrt? Då kan det här vara ett alternativ. Enkla men funktionella rum.

Adress: Boschveldweg 15.

ANNONS: Läs mer och boka Hotel Terminus/Folk Pub här [extern länk]

LÄS MER: Weekend i Amsterdam – stor guide med bästa tipsen

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande