Linnahall i Tallin byggdes inför sommar-OS i Moskva 1980.
1 av 3: Linnahall i Tallin byggdes inför sommar-OS i Moskva 1980. Foto: Facebook
Den här banan var en stolthet för Sarajevo under vinter-OS 1984.
2 av 3: Den här banan var en stolthet för Sarajevo under vinter-OS 1984. Foto: Facebook
Jesse Owens, USA:s stora superstjärna i det annars så mörka OS 1936.
3 av 3: Jesse Owens, USA:s stora superstjärna i det annars så mörka OS 1936. Foto: AP

De forna OS-städerna lämnades till sitt förfall

Historien upprepar sig inför nästan varje OS:

Det byggs stort, det byggs skrytigt – och det byggs med en tidspress som tvingar fram såväl byggfusk som slarv.

Många en gång ståtliga OS-arenor världen över står sedan länge och förfaller.

Här är de fem värsta.

Redan klagar många OS-deltagare över kvalitén på vissa av byggena som uppförts i Rio speciellt för tävlingarna.

Det talas om strömavbrott, läckande kranar och stopp i toaletter.

Det är i så fall inte första gången byggstressen inför ett OS fött slarvigt genomförda byggen.

Det finns ställen i världen där bara drygt tioåriga OS-byggen redan står och förfaller.

Här är fem tragiska OS-byggen:

1. Backhoppningsanläggningen på Igmanberget

Berget Igman utanför Sarajevo är ett populärt vandrings- och skidåkningsområde.

Under vinter-OS 1984 hölls bland annat backhoppningen här. I dag bär anläggningen åtskilliga spår av kriget i regionen på 90-talet. Här fördes intensiva strider åren 1991-95, vilket mängder av skotthål och andra krigsskador vittnar om. En av byggnaderna användes till och med som avrättningsplats.

2. Hitlers Olympiaby, Berlin

I utkanten av Berlin ligger de övergivna och lite skrämmande resterna av "Hitlers olympiska by", byggt inför tidernas mest ökända OS – det i naziregimens Tyskland 1936.

Under andra världskriget brukades den som tyskt militärsjukhus innan ryssarna använde byggnaderna som militärbaracker. Efter murens fall stod området orört i åratal och tilläts förfalla. Den gamla byn står kvar ungefär som den en gång byggdes och ett rum har faktiskt renoverats på senare tid: Sovrummet som användes av Jesse Owens, USA:s stora superstjärna i det annars så mörka OS 1936.

3. Linnahall i Tallinn

Den här massiva amfiteatern av betong och med plats för 5 000 åskådare byggdes på initiativ av Sovjetunionen inför sommar-OS i Moskva 1980. Nu står den tom och spöklik i Tallinns hamn. Efter OS blev det svårt att hitta attraktioner stora nog att fylla arenan. De senaste 20 åren har anläggningen stått låst, vandaliserats och börjat se allt mer förfallet ut. Men lokalbor och turister kan fortfarande bege sig upp på taket för en fin vy över den omgivande staden.

4. OS-komplexet i Aten

Den här en gång så imponerande och stiliga anläggning byggdes på 80-talet och användes för OS i Aten 2004. I dag är hela bygget ovårdat och fallfärdigt. Det står öppet för besökare, men du kan mycket väl finna dig ensam på plats. Anblicken av trasiga fontäner, ogräsfyllda tävlingsplaner och rostande poolanläggningar får en att häpna över hur snabbt ett så påkostat projekt som det här kan förfalla.

5. Sarajevos bobsleighbana

Den här banan var en stolthet för Sarajevo under vinter-OS 1984 men är numera lämnad åt sitt öde och förfaller. Under stridigheterna i det forna Jugoslavien 1991 fick 1300-metersbanan allvarliga skottskador när den användes som skyttevärn av bosniska styrkor. I dag är den ett favorittillhåll för graffitikonstnärer.

Källa: Atlas Obscura

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande