Inte för inte är mexikanernas "De dödas dag" ett begrepp världen över.
1 av 4: Inte för inte är mexikanernas "De dödas dag" ett begrepp världen över.
Inte minst på grund av de makabra bilder av färgglada skelett och andra kusligheter som brukar spridas av massmedier över hela klotet.
2 av 4: Inte minst på grund av de makabra bilder av färgglada skelett och andra kusligheter som brukar spridas av massmedier över hela klotet. Foto: Guillermo Arias
Till firandet hör musik, böner, speciell mat, rökelse, blommor, ljus, foton på de döda och dödskallar i socker med de dödas namn påskrivna.
3 av 4: Till firandet hör musik, böner, speciell mat, rökelse, blommor, ljus, foton på de döda och dödskallar i socker med de dödas namn påskrivna.
Firandet av de döda pågår i hela tre dagar.
4 av 4: Firandet av de döda pågår i hela tre dagar.

De dödas dag – kuslig spökfest på halloween

MEXIKO. Världens värsta spökfest på halloween.

Inget annat folk firar allhelgonahelgen lika kusligt och färgstarkt som mexikanerna.

Nästa veckoslut firar stora delar av världen allhelgonahelgen (i USA halloween) genom att hedra sina döda via olika traditionella ritualer.

Här hemma går det vanligen ganska stilla till i form av kyrkogårdsbesök och ljuständning på saknade släktingars gravar.

Men i Mexiko är firandet av de döda en av årets riktigt stora begivenheter. Inte för inte är mexikanernas "De dödas dag" ett begrepp världen över, inte minst på grund av de makabra bilder av färgglada skelett och andra kusligheter som brukar spridas av massmedier över hela klotet.

Calavaritas – dödskallar av socker

Firandet av de döda pågår i hela tre dagar.

Det börjar på fredag (den 31 oktober, allhelgonafton) med att barnen i Mexiko bygger små altare - som ska locka de döda barnen åter till jorden - och sedan vandrar från dörr till dörr (som våra påskkärringar). Barnen förväntar sig inte vilket godis som helst. Det är så kallade calavaritas som gäller - dödskallar gjorda av socker.

På lördagen (Alla helgons dag) står fokus på de döda barnen som nu förväntas återvända till liv. Gravar städas och pryds med ljus, pappersdekorationer och blommor.

På söndagen (den riktiga "De dödas dag") samlas familjerna på kyrkogården för att vara på plats när de döda återvänder.

Ska hjälpa de döda att hitta fram

Till firandet hör musik, böner, speciell mat, rökelse, blommor, ljus, foton på de döda och dödskallar i socker med de dödas namn påskrivna. På speciella dekorerade altare i hemmet ställs den dödes favoriträtter fram. Och varje ort tycks myllra av färgstarka skelett och andra skrämmande spökfigurer.

Överallt placeras levande ljus för att hjälpa de döda att hitta fram. På söndagskvällen samlas folk vid vattendrag där utklädda figurer symboliserande döden glider runt på båt omgivna av ljusgrupper som flyter på vattenytan.

Detta äts: Till de speciella högtidsrätterna hör, förutom sockerskallarna calavaritas, även tamales med molesås (majsdegsknyten med kött och kakaobaserad sås), pumpa samt helgens speciella bröd - pan de muerto (de dödas bröd) - söta bullar doppade i strösocker.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande