Bakom bloggen Discovering the planet står Daniela Nasteska Olsson.
Ladies Abroad är mot och dotter som skriver om dina resor ihop och var för sig.
Fantasiresor är en snygg och välskriven blogg med fokus på Europa.
Ia som driver Ia mitt i livet bor på Kreta och skriver om vandringar där.
Resbloggen 4000 mil drivs av Gunilla och Christofer.
1 AV 5
Bakom bloggen Discovering the planet står Daniela Nasteska Olsson.
Foto: Instagram
2 AV 5
Ladies Abroad är mot och dotter som skriver om dina resor ihop och var för sig.
Foto: Instagram
3 AV 5
Fantasiresor är en snygg och välskriven blogg med fokus på Europa.
Foto: Instagram
4 AV 5
Ia som driver Ia mitt i livet bor på Kreta och skriver om vandringar där.
Foto: Facebook
5 AV 5
Resbloggen 4000 mil drivs av Gunilla och Christofer.
Foto: Facebook

De 12 bästa svenska resebloggarna just nu

Resbloggar är en härlig källa till resdrömmar. Tänk att resa med barnen, bo utomlands, segla eller åka på äventyr i Långtbortistan.

Här är en lista på bloggarna som gör drömmar till verklighet.

Elisabet Axås
Helena och Peter skriver om att resa med husbil. Foto: Instagram

1. Freedomtravel

Att resa med husbil är frihet menar Helena och Peter som bloggar om just det. I november 2015 kom de hem från ett helt år med husbil i Europa. När de inte reser med husbilen bor de på en husbåt. De skriver om sina resor men bjuder också på intervjuer med folk i husbils- och campingbranschen. Praktiska tips och listor på ställplatser för husbilen finns under egna flikar.

www.freedomtravel.se

Ladies Abroad består av mor och dotter.

2. Ladies abroad

Mor och vuxen dotter bloggar om sina resor tillsammans eller var för sig. Enligt sin egen summering hann de med 17 resor under 2015. Bloggen växlar mellan på platsen-intryck, restips och längre reportageliknande texter. Bra menyer gör det lätt att hitta tips från tidigare resor som damerna gjort. Många och fina bilder och välskrivna texter.

Bakom bloggen står Lena och Maxime Löfblad från Stockholm (och ibland Oslo).

www.ladiesabroad.se

Bloggarna Anna Karin Hedborg Ekeblad och Thomas Hedborg lever sin dröm.

3. S/Y Anastasia

Inbitna seglare som sedan 2013 är ute på en jordenruntseglats i en segelbåt med samma namn som bloggen. Efter starten i Grekland har de bland annat passerat Kanarieöarna, Karibien, Panamakanalen, Galapagos, Påskön, Franska Polynesien (där de stannade ett helt år) och Australien.

Bloggarna Anna Karin Hedborg Ekeblad och Thomas Hedborg lever sin dröm och förmedlar den på ett sätt som ibland ger rena rama glädjerysningar.

www.hedborgekeblad.blogspot.se

 

LÄS OCKSÅ: 10 härliga resbloggar att följa

4. 4 000 mil

Det är 4 000 mil runt jorden. Riktigt hela vägen har denna blogg inte nått ännu men den är på god väg med inlägg från drygt 25 länder. Bakom bloggen står Gunilla och Christofer som beskriver sig som ett resefrälst par mitt i livet.

Visst fokus på vandringar och att resa med barn, men inte på charter. ”Det är inget fel på charter och resorter (har vi hört). Men den typen av resor passar inte oss.”

Välskrivet, roligt och med fina foton, men uppdateras med ojämna och ibland långa intervall.

www.4000mil.se

Another nice memory from the #beautiful #city of #shiraz#history #iranair #irantraveling #khaterate_shomal...

Posted by Johnnybaijan on Tuesday, November 10, 2015

5. Johnnybajdzjan

Underrubriken ”reseledare och turist i Långtbortistan” avslöjar fokus för denna blogg om resor till lite mer udda resmål. Som bloggnamnet antyder är Azerbajdjan ett av dem, men här finns många fler, särskilt i Kaukasus och Centralasien, men också exempelvis Mexiko.

Bloggaren Johnny Normark Friskilä arbetar till vardags som reseledare och översättare. Här skriver han faktatätt och intressant om nya och gamla resor.

www.johnnybajdzjan.wordpress.com

Ett foto publicerat av Dryden (@dryden)

6. Traveler’s Edition

Insiktsfull och rolig blogg som inte tvekar att såga diverse heliga kor. Ett av de populäraste inläggen är ”New York suger och det här är varför”. Täta uppdateringar från aktuella resor eller med funderingar kring resor. Fokus på text snarare än bild.

Bakom bloggen står av Daniel Rydén i Östersund, enligt egna presentationen ”Reseälskande Dalslandsexilant i Jämtland”.

www.dryden.se

 

LÄS OCKSÅ: 15 konton på Instagram som får dig att vilja resa

7. Bara brittiskt

Storbritannien bortom London är ämnet för denna blogg som bygger mer på text än foto. Gott om tips på resmål i alla delar av öriket. Även ämnen som tv-serier, öl och litteratur avhandlas frekvent. En måste-blogg för anglofiler.

Bloggare är svenska Charlotta som enligt bloggen delar sin tid mellan Lincolnshire, Cornwall och Köpenhamn.

www.barabrittiskt.wordpress.com

Bloggaren Anna Ström Åhlen är copywriter och språkvårdare.

8. New York – My bite of the big apple

Matnyttigt och informativt om det stora äpplet. Massor av tips för både erfarna New York-besökare och för den som reser dit för första gången. Nybörjartips finns samlade under en egen flik.

Anna Ström Åhlen är copywriter och språkvårdare och driver också den mer allmänna och tämligen nystartade resebloggen Travel on a cloud.

www.newyorkmybite.com

Ierapetra to the left and Pahia Ammos to the right, Crete January 2011

Posted by Ia Löfquist on Thursday, January 2, 2014

9. Ia mitt i livet

Vandring på Kreta är huvudtemat i denna blogg. Vandringstipsen blandas med vardagsfunderingar kring att bo i Grekland och reflektioner om det politiska och ekonomiska läget. Mer fokus på text än bild.

Bloggare är svenska Ia Löfquist som sålde sin bostad i Sverige, startade eget och flyttade till Ierapetra på Kreta. I dag bloggar hon, jobbar med kompetensutveckling och leder vandringar på ön.

www.iamittilivet.wordpress.com

10. Discovering the planet

Välskrivet från resor till stora delar av världen. Långa och informativa inlägg och gott om restips, men även många och fina foton.

Bakom bloggen står Daniela Nasteska Olsson som är på resande fot en stor del av året. Några av de senaste resorna gick till så skilda länder som Kuba, Danmark och Japan. Daniela gästbloggar också då och då på andra bloggar.

www.discoveringtheplanet.com

Emma sv´kriver om livet på Costa del Sol.

11. Sol som sol?

Svensk kvinna med man och tioårig son skriver om att leva på Costa del Sol. Vardagsfunderingar om flytten och det nya livet i Spanien. Många tips både för den som funderar på att flytta till Spanien och alla som bara vill resa dit på semester.

Bloggaren Emma skriver parallellt bloggarna Blad som blad om sina odlingar och Tomat som tomat med recept, men med betydligt mindre intensitet.

www.solsomsol.blogspot.se

 

LÄS OCKSÅ: Så blir du lurad av resbilderna på Instagram

12. Fantasiresor

Snygg och välskriven blogg med fokus på Europa. Ambitiöst, genomtänkt och med många foton. Bloggen har en blandning av reseupplevelser, budgettips och diverse listor. Lätt att hitta tips via menyerna i toppen, inte bara till olika resmål utan också teman som att studera utomlands eller tågluffa.

Bloggaren Sofia Zetterqvist, 26 år, är en reseälskande copywriter bosatt i Stockholm.

www.fantasiresor.se

 

…och en podd

13. Att resa-podden

Resbloggarna Lisa och Annika har slagit sig samman och gör en gemensam respodd. Till vardags bloggar de på www.livetfrandenljusasidan.se respektive www.resfredag.se. Båda bloggarna har visst fokus på att resa med barn.

I podden diskuteras reserfarenheter, tips och mycket annat, ofta på ett särskilt tema som att resa med barn eller restrender.

www.attresapodden.se