Det är bättre för hälsan att resa än att köpa prylar, visar en ny studie.
1 av 2: Det är bättre för hälsan att resa än att köpa prylar, visar en ny studie. Foto: Shutterstock
Nya upplevelser gör dig mer tacksam och håller stress och oro på avstånd.
2 av 2: Nya upplevelser gör dig mer tacksam och håller stress och oro på avstånd. Foto: Shutterstock

Forskare: Res mer – och bli en bättre människa

Att resa gör dig till en lyckligare person är kanske inte så konstigt.

Men det gör dig också mer generös, enligt en ny forskarrapport. 

Här är hur det hänger ihop.

Att känna sig tacksam är bra för hälsan. Det höjer humöret, får dig att behandla andra bättre och håller stress och oro på avstånd.

Och vill du känna mer tacksamhet i ditt liv så finns det ett enkelt trick: lägg ner dina pengar på upplevelser i stället för på prylar, skriver travelandleisure.com.

– Tänk på hur det känns när du kommer hem med en ny pryl säger Thomas Gilovich, professor i psykologi vid berömda Cornelluniversitetet utanför New York.

– Det är mycket möjligt att du säger att prylen är supercool, men det är mindre troligt att du uttrycker tacksamhet över den.

LÄS MER: Därför bör du resa minst en gång varje år

Att resa gör dig mer generös

– När du däremot kommer hem från en semesterresa så är det mycket troligt att du säger att du känner dig välsignad över att ha varit med om upplevelsen. 

– Människor säger positiva saker om prylar de köpt men det är inte ofta som de uttrycker tacksamhet för dem – något de däremot ofta gör när det gäller köp av olika typer av upplevelser.

Professor Gilovichs nya studie visar inte bara att vi uttrycker mer tacksamhet över tillställningar och erfarenheter än över prylar utan också att den här typen av tacksamhet leder till att vi beter oss mer generöst mot våra medmänniskor. 

För att undersöka dessa beteenden studerade professorn och hans team 1200 kundrecensioner på nätet – hälften gällande prylköp (som möbler, smycken och kläder) och hälften rörande köp av upplevelser (som restaurangmåltider, evenemangsbiljetter och resor).

LÄS MER: Beviset: Alkohol gör dig bättre på språk

Att resa gör dig mer tacksam

Och de blev inte överraskade över att upptäcka att skribenterna mycket oftare använde uttryck för tacksamhet när det gällde det senare.

"Folk tenderar att uttrycka mer känslor av tacksamhet när de tänker på resor de gjort eller måltider de ätit än när de tänker på prylar de köpt som möbler eller kläder, skriver forskarna.

En av dem, Jesse Walker, menar att köp av upplevelser utlöser mer tacksamhetskänslor eftersom de inte inbjuder till lika många sociala jämförelser som materiella saker gör.

Enkelt uttryckt: upplevelser kan ge en ökad tacksamhet över ens egna omständigheter – i stället för de känslor av att inte kunna mäta sig med andra som kan uppstå när man köper ting.

LÄS MER: 15 svenska platser du måste se innan du dör

Köp av upplevelser bättre än prylköp

Flera andra undersökningar fortskargruppen gjorde mynnade ut i samma resultat: köp av upplevelser ger större lyckoupplevelser än köp av prylar.

Avslutningsvis genomförde man två övningar för att se hur köprelaterad tacksamhet påverkar folks beteende mot varandra. I båda ombads deltagarna att tänka ett par minuter på ett meningsfullt inköp de gjort, antingen en materiell pryl eller en upplevelse. 

Ett par minuter senare gavs de den till synes orelaterade uppgiften att fördela tio dollarsedlar mellan sig själv och en anonym mottagare.

Vilken grupp som var mest generös? 

Den grupp som fått i uppdrag att minnas en upplevelse. De gav bort en eller två dollar mer i snitt än den andra gruppen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor – hela 52 % rabatt! Beställ här!