Forskare  ser en trend i att fler unga personer planerar att ta ledigt från jobbet för att resa när man är mitt i livet.
1 av 2: Forskare ser en trend i att fler unga personer planerar att ta ledigt från jobbet för att resa när man är mitt i livet. Foto: Shutterstock.
Allt fler drömmer om att byta ut vardagslivet mot något annat, mitt i livet.
2 av 2: Allt fler drömmer om att byta ut vardagslivet mot något annat, mitt i livet. Foto: Shutterstock.

Därför borde du säga upp dig och resa jorden runt

Är du sugen på att ta ledigt ett år från jobbet för att resa runt i världen?

Allt fler drömmer om att byta ut vardagslivet mot något annat, mitt i livet.

– Vi måste ta pauser, säger författaren Lynda Gratton. 

Våga ta ett avbrott i karriären för att resa och upptäcka världen. Det menar i alla fall forskare som ser en trend i att fler unga personer planerar att ta ledigt från jobbet för att resa när man är mitt i livet, skriver Bloomberg. 

Istället för att bara ha pensionen att se fram emot menar forskare att det är bra att våga bryta vardagslivet och resa i väg under en tid, för att få mer motivation till arbete och bidrar också till en ökad benägenhet att spara pengar. 

LÄS MER: 6 skäl till varför en resa är bra för hälsan 

"Man borde ta lite av sin pension för att njuta i nuet"

Eftersom vi blir allt äldre är det ett rimligt antagande att vi också i framtiden kommer att jobba högre upp i åldrarna. 

– Vi måste ta pauser. Man borde ta lite av sin pension för att njuta i nuet, säger Lynda Gratton, som arbetar vid London Business School och har skrivit boken "The 100-Year Life: Living and Working in an Age of Longevity". 

LÄS MER: Därför är en weekendresa bra för din hälsa

Idén om att ta ledigt för att resa inte en möjlighet för många

Att ta en paus i sin karriär och ta ledigt från jobbet är för många inte ens en möjlighet, rent ekonomiskt. Men för de som tjänar bra är idén om att ta en paus för att resa inte en omöjlighet. I USA växer intresset, och det finns appar som gör att man kan planera och se om man har råd att genomföra sin dröm. 

Forskare menar att om man har möjlighet så är resandet en bra idé, särskilt för de i medelåldern som fortfarande har många år kvar att arbeta innan pensionen. Resandet kan öka motivationen för att fortsätta arbeta sedan, och ge nya insikter om vad man vill i livet. 

Bara att börja spara till långresan då, med andra ord. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande