Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Så många som en av 30 drabbas av semestersjuka.Så många som en av 30 drabbas av semestersjuka.Så många som en av 30 drabbas av semestersjuka.
Redan på flyget kan sjukdomskänslorna komma krypande.Redan på flyget kan sjukdomskänslorna komma krypande.Redan på flyget kan sjukdomskänslorna komma krypande.
Överdrivet drickande på semestern kan leda till hjärtarytmi - så ta det lugnt med alkoholen.Överdrivet drickande på semestern kan leda till hjärtarytmi - så ta det lugnt med alkoholen.Överdrivet drickande på semestern kan leda till hjärtarytmi - så ta det lugnt med alkoholen.
Bli inte inaktiv på semestern – börja dagen med en promenad eller cykeltur så mår du bättre.Bli inte inaktiv på semestern – börja dagen med en promenad eller cykeltur så mår du bättre.Bli inte inaktiv på semestern – börja dagen med en promenad eller cykeltur så mår du bättre.
1 AV 4
Så många som en av 30 drabbas av semestersjuka.
Foto: Vadym Drobot
2 AV 4
Redan på flyget kan sjukdomskänslorna komma krypande.
3 AV 4
Överdrivet drickande på semestern kan leda till hjärtarytmi - så ta det lugnt med alkoholen.
Foto: Nikita Buida
4 AV 4
Bli inte inaktiv på semestern – börja dagen med en promenad eller cykeltur så mår du bättre.
Foto: Odilon Dimier

Därför blir du ofta sjuk på semestern

Hör du till dem som är kärnfriska hela året för att första dagen på semestern drabbas av magsjuka, förkylning eller ryggskott? Du är inte ensam. Så många som en av 30 drabbas av semestersjuka.

Här har du nio förklaringar till varför du blir sjuk av att vara ledig.

En holländsk forskargrupp har studerat orsakerna till att en del människor klarar att hålla sig friska hela året, men drabbas av sjukdomar så snart det drar ihop sig till semester.

Fenomenet är så vanligt, en av 30 drabbas enligt forskarna, att det har fått namnet ledighetssjuka.

Det finns flera orsaker till ledighetssjuka. Allt om Resor listar nio av dem, och berättar vad du kan göra för att slippa bli dålig på semestern.

 

1. Du har ett väldigt stressigt jobb

Om din kropp ständigt producerar stresshormon som adrenalin och cortisol, så påverkas ditt hjärt- och system samtidigt som du har svårare att känna smärta. Det betyder att du inte känner av symptom lika lätt som om du vore avslappad.

Eftersom stressen brukar vara som störst perioden innan ledigheten, så ligger hormonnivåerna på topp precis när du stämplar ut.

Och just när du blir ledig så går går immunförsvaret ner och då blir du mottaglig för i stort sett alla baciller som finns i din närhet.

Lösningen: Skaffa dig ett mindre stressigt jobb, eller försök bli bättre på att planera veckorna innan semestern, så du inte blir så stressad.

 

LÄS OCKSÅ: Paret sa upp sig för att resa jorden runt

 

2. Du är fortfarande på jobbet mentalt

Du kanske intalar dig att du har mobilen på bara för att kolla vädret eller för hålla kontakt med släkt och vänner, men innan du vet ordet av så plingar ett jobbmejl till och så är dina stressnivåer på topp igen. Stress med jojo-effekt hjälper inte precis immunsystemet att jobba på topp.

Lösning: försök stänga av mobilen de första dagarna på semestern och bestäm en tid varje då du för ha den på i femton minuter. Det kan upplevas som jobbigt i början, men efter ett tag sprider sig lugnet och du kommer att känna dig mycket mer avslappad.

 

LÄS OCKSÅ: Därför mår du bättre av semester vid havet

 

3. Du dricker fel vatten

När du är utomlands kan din mage utsättas för en bakterieflora den inte av van vid. Då riskerar du att drabbas av semestermage, vilket i värsta fall får tillbringa semestern på hotellrummets toalett.

Lösningen: drick buteljerat vatten, ät inget som inte är tillagat och undvik glasstånd.

 

LÄS OCKSÅ: Magsjuka på resan – så skyddar du dig bäst

LÄS OCKSÅ: Vaccination – guide till rätt stick inför din resa 

 

4. Jakten på strandkroppen

Den som försöker fasta sig till strandkroppen veckorna innan badsemestern gör sin kropp en stor otjänst. Extrem lågkaloridiet kan vara väldigt störande för immunsystemet och när du då åker utomlands och utsätts för en ny bakterieflora, så blir du mer mottaglig för sjukdomar, inte minst matförgiftning.

Lösingen: Köp större badkläder eller lägg upp en långsiktig plan för din strandkropp.

 

LÄS OCKSÅ: 7 bästa nakentipsen för frigjorda resenärer

 

5. Du äter för mycket

I och med att många av oss förknippar avkoppling och semester med njutning, så kan det bli lite väl mycket mat och godis. Det blir fredagsmys hela veckan, så att säga. Vi äter mer på restaurang, går loss på hotellfrukostar och svalkar oss med glass. Men att vara övermätt kan göra dig illamående och trött, något som lätt förväxlas med sjukdom.

Lösningen: hämta bara en gång vid frukostbuffén, ät lunch med måtta, bestäm dig för fukt istället för glass och välj antingen förrätt eller efterrätt på restaurangen.

 

6. Du dricker för lite

Det är lätt att glömma bort att dricka när man befinner sig i varmt klimat. Trots att kroppen förbrukar betydligt mer vätska än vanligt, så dricker vi som vi gör hemma. Västskebrist är skadligt för njurarna, kan leda till yrsel, muskelkramper och högt blodtryck.

Lösningen: Håll koll på ditt urin. Färgen ska vara ljusgul. Om färgen är mörk är det ett tecken på att du dricker för lite.

 

7. Du dricker för mycket

På semestern unnar vi oss. Ett par öl till lunch, en drink på eftermiddagen, vin till middagen och kanske ett par gin och tonic på kvällen. Överdrivet drickande i perioder kan leda till hjärtarytmi, att hjärtat slår ojämnt eller att du får hög puls utan att du anstränger dig. Lösningen: ta det lugnt med alkoholen. Drick lättöl eller alkoholfri öl till lunchen och kör med varannan vatten på kvällarna. Din kropp kommer att tacka dig när semestern är över

 

8. Du rör dig för lite

Avkoppling kan ibland förväxlas med inaktivitet. Men om du ligger hela dagen i en solstol och de enda utflykterna du gör att till baren, så gör du vare sig ditt immunförsvar eller ditt psyke någon tjänst.

Lösningen: gör något aktivt första dagen på din semester. Ta en promenad eller en cykeltur. De flesta semesteranläggningar erbjuder olika former av gruppträning som passar såväl nybörjare som proffs.

 

LÄS OCKSÅ: Trendigt att kombinera träning och semester

 

9. Du är jetlaggad

Jetlag är inget du får bara för att du sovit för lite. Våra sovcykler styrs av ljuset och effekterna av att sova på fel tider yttrar sig som diarré, förstoppning, illamående, yrsel och desorientering.

Lösningen: Försök anpassa dig till den lokala tiden så fort som möjligt och bestäm dig för att gå upp samma tid varje dag. Då går jetlaggen över fortare.

 

LÄS OCKSÅ: 13 bästa tipsen för att slippa jetlag

 

Text: Krister Berntsson