Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Danska duon letar övergivna platser

Jakten på udda resmål tar sig allt extremare uttryck. Från övergivna brukssamhällen i Skandinavien är steget inte långt till kanske ännu mer exotiska platser över hela planeten. Vi har träffat två danska moderna upptäcktsresande som gjort jakten på övergivna platser till en livsstil.

Text: Niclas Sjögren

Foto: Jan Elhöj och Morten Kirckhoff

Jan Elhöj och Morten Kirckhoff i Kazakstan.

Foto: Jan Elhøj och Morten Kirckhoff

1 av 6

Dokumenterar övergivna platser

Foto- och författarduon Jan Elhöj och Morten Kirckhoff har nyligen släppt sin fjärde bok om övergivna platser, Abandoned, Forladte steder, volume 4.

Ett brinnande intresse för så kallad urban exploration samt att leta reda på, besöka och dokumentera platser som mer eller mindre hastigt övergivits blev till en hobby som blev till en inkomstkälla.

Jan Elhöj förklarar:

– I och med att vi reste mer och mer till dessa udda platser så gick det åt mer och mer pengar till resandet. Då föreslog Morten att vi skulle göra en bok för att finansiera våra resor.

– Vi har alltid älskat att smyga in på övergivna platser. Först som barn och senare som unga graffitikonstnärer. Det vi gör i dag liknar mycket graffitin förutom att vi inte vandaliserar något, fyller Morten Kirckhoff i.

Det handlar om en slags modern arkeologi. Upptäcktsresande, eller kanske snarare återupptäcktsresande, på jakt efter platser med tydliga spår av mer eller mindre modernt mänskligt liv. Inga katastrofplatser så som till exempel Tjernobyl. Inte heller ruiner i traditionell mening. Men gärna någon övergiven militärbas, stängd rumänsk synagoga eller ett nedlagt fransk akvarium med övervuxna blåvalskulpturer.

– Vi är helt enkelt intresserade av platser som berättar om människors liv.

Men vad letar ni efter egentligen?

– Det finns givetvis många sätt att se på den här drivkraften. En dansk präst vi pratade med menade att bilderna berättar om tre tabun: förfallet, ensamheten och döden.


MORTEN KIRCKHOFF

Född: 1971.

Civilstånd: Gift.

Bor: Köpenhamn.

Intressen: Resor.

Yrke: Äventyrare, föreläsare och fotograf.

Tre oväntat bra resor: MC-resa genom Himalaya, utförsåkning i Ukraina, Singapore till Danmark landsvägen.


JAN ELHÖJ

Född: 1971.

Civilstånd: Fri.

Boende: Köpenhamn.

Intressen: Foto, resor, barn, mat.

Yrke: Egenföretagare, fotograf, författare och satiriker.

Tre oväntat bra resmål: Rumänien, Albanien, Kazakstan.


För Allt om Resor listar duon fem av sina häftigaste upptäckter genom åren.

1 av 6