Århus är enda platsen i Norden som finns med på Lonly Planets lista.
Teneriffa är med än turistiga stränder.
Lviv – Ukrainas pärla och festivalstad.
Texel är en un derbart fin ö utanför Nederländerna.
1 AV 4
Århus är enda platsen i Norden som finns med på Lonly Planets lista.
2 AV 4
Teneriffa är med än turistiga stränder.
Foto: NINA HOOGLAND
3 AV 4
Lviv – Ukrainas pärla och festivalstad.
Foto: Colourbox
4 AV 4
Texel är en un derbart fin ö utanför Nederländerna.
Foto: COLOURBOX

Danska Århus ett av de hetaste resmålen 2016

När reseguiden Lonely Planet utnämnde årets hetaste resmål så tog sig danska Århus in på listan som enda nordiska stad.

Det enda resmål som anses hetare är grekiska Peloponnesos.

Krister Berntsson

Det känns onekligen lite surt att vare sig Stockholm, Göteborg eller Malmö kvalat in på Lonely Planets lista över årets hetaste resmål. I synnerhet som danska Århus kniper andra platsen på listan strax efter grekiska Peloponnesos.

Men Danmarks enda stad är onekligen en charmig pärla som förtjänar sin plats med den äran. Reseguiden Lonely Planet, som i över 40 år har rest världen runt för att hitta och rekommendera jordens bästa destinationer, framhäver bland annat på Århus hippa latinkvarter, de kulinariska upplevelserna och kända museer som ARoS, Den Gamle By och Moesgaard Museum. Reseguiden har även fallit för stadens hänförande arkitektur.

Århus i högsta ligan

– Placeringen på Lonely Planets lista visar att vi spelar i den högsta ligan, och det är vi väldigt stolta över, säger VisitAarhus vd Peer H. Kristensen i ett pressmeddelande. Att vi dessutom är med som enda nordiska stad är ett extra plus i kanten.

Men om du till äventyrs inte anser att det danska kynnet passar dig, så finns det ju nio glödheta resmål till på Lonly Planets lista.

LÄS OCKSÅ: Danmark – 12 skäl att älska vår granne i söder

Peloponnesos har glömt bort. Foto: Istock

1. Peloponnesos, Grekland

Greklandsturister söker sig gärna till de vackra öarna eller låter sig tjusas av fascinerande Akropolis. Men Lonely Planet vill lyfta fram den något bortglömda regionen Peloponessos. En prisvärd enklav med ett rikt landskap, pittoreska byar och ett överflöd av spännande historiska platser.

LÄS OCKSÅ: Grekland – 18 oslagbara öar i grekiska övärlden

Århus är minst lika fint som Köpenhamn. Foto: Istock

2. Århus, Danmark

“Kliv åt sidan, Köpenhamn. Du är inte den enda danska staden med coola stadsdelar, spännande kultur och kulinarisk magi”, skriver Lonely Planet. Värt att nämna är också att Århus kommer att vara Europas kulturhuvudstad 2017. Passa på att besöka Århus nu, innan rusningen nästa år.

Venedig firar i år. Foto: Anders Pihl

3. Venedig, Italien

Om man någonsin varit i Venedig så glömmer man det inte. Staden är unik i världen och en turistmagnet sedan medeltiden. I år uppmärksammar staden 500 årsjubileet för det judiska gettot med utställningar och kulturevenemang.

LÄS OCKSÅ: Italiens vackraste platser – fantastiska favoriter

Njut av livet i Dordogne. Foto: Colourbox

4. Dordogne, Frankrike

Ingenstans i Frankrike är livsnjutandet så starkt som i Dordogne i landets sydvästra del. Här hittar du magiska, medeltida städer, lummiga valnötslundar, gourmetbyar och lördagsmarknader som dignar av läckerheter. Enligt Lonely Planet är Dordogne vad Provence var innan massturismen.

LÄS OCKSÅ: Fantastiska favoriter du nte får missa i Frankrike

Lviv – Ukrainas festivalhuvudstad. Foto: Colourbox

5. Lviv, Ukraina

“En underbart välkomnande, centraleuropeisk stad, som bjuder på det bästa Ukraina har att erbjuda”, anser Lonely Planet.

Lviv är Ukrainas festivalhuvudstad, med inte mindre än 100 olika event i år. Och alla teman är så sträcker sig från kaffe till jazz i en miljö som präglas av landets vackraste arkitektur.

Warwickshire – engelsk landsbyggd när den är som bäst. Foto: Colourbox

6. Warwickshire, England

När Englands och kanske världens mest betydelsefulla skald och teaterman William Shakespeare firas (det var ju 400 år sedan han dog i år) så måste man besöka hans födelsestad Stratford-upon-Avon. Men det är inte det enda detta grevskap har att erbjuda. Klassisk, engelsk landsbygd med historien ständigt närvarande. Och missa inte medeltida katapulten som nyligen renoverats på Warwick Castle. Den är världens största, fungerande, medeltida krigsmaskin.

En antik romersk teater i Merida i Extramadura. Foto: Colourbox

7. Extremadura, Spanien

Extramadura har alltid varit den minst kända regionen i Spanien. Men nu har regionen seglat upp som ett genuint och spännande resmål för den som vill uppleva Spanien bortom stereotyperna. Natur, kultur och gastronomi i ett genuint och oförstört landskap.

LÄS OCKSÅ: Älskade Spanien! 16 härligaste platserna

Vacker utsikt över Anagabergen på Teneriffa. Foto: / NINA HOOGLAND

8. Teneriffas östkust, Kanarieöarna

Teneriffa är kanske inte är det första ställe man tänker på när man ska leta efter gömda turistpärlor. Men på den östra kusten finns ett mer ursprungligt öliv med glittrande fiskebyar och trängselfria stränder. Och vill du ta dig ännu längre från massturismen ska du ge dig upp i Anagabergen, där lokalbefolkning fortfarande stirrar på turister och absolut ingen pratar turistengelska.

Ön Texel utan för Nederländerna. Foto: / COLOURBOX

9. Texel, Nederländerna

Tre kilometer från Nederländernas norra kust ligger denna spännande ö, älskad av Holländarna men tämligen okänd i resten av världen. Förutom ett spännande naturliv och ett hissnande sanddynslandskap är detta också en ö fylld av aktiviteter som världens största katamaran-race till exempel.

Zadars vackra havskust. Foto: Colourbox

10. Norra Dalmatien, Kroatien

Länge överskuggad av sina kända sydliga grannar Split och Dubrovnik, så har staden Zadar börjat locka turister som letar efter ett mer oexploaterat Kroatien. Regionens karga berg, magnifika vattenfall och djupblått medehavsvatten gör Norra Dalmatien till ett måste under 2016, menar Lonely Planet.