summer in denmark:  beach of loekken, and house
summer in denmark: beach of loekken, and house

Danmark – 12 skäl att älska vår granne i söder

Danmark- grannlandet i söder, har mycket att erbjuda.

De hyllas för sin mat, stränderna och mentaliteten.

Här ger vi dig 12 skäl att älska Danmark!

Noma i Köpenhamn har utsetts till världens bästa restaurang Foto: Christer Wahlgren

1. Maten


Danska köket är så mycket mer än sina berömda bakverk och smörrebröd. Då Danmark är omgivet av vatten kan du hitta färsk fisk och skaldjur nästan överallt. I Köpenhamn finns för närvarande 15 Michelinstjärne-belönade restauranger,och staden rankades som ”den bästa kulinariska destinationen” på Culinary Travel Awards 2014. Dessutom har Noma i Köpenhamn för andra gången utsetts till världens bästa restaurang (The World's 50 Best Restaurants Awards).


Danmark lyckligast enligt FN

2. Lyckligaste landet


I en undersökning om lycka som FN gjorde 2013 bland 156 nationer kom Danmark på första plats. Därefter kom Norge, Schweiz, Nederländerna och Sverige. Både ekonomiska förhållanden, förväntad livslängd, vilka fri- och rättigheter man har samt välfärd spelar in för hur lycklig man känner sig. Enligt forskare på det tyska ekonomiska institutet IZA kan danskarnas lycka också hänga ihop med en gen som höjer serotonin-nivån.


Stolar signerade Arne Jacobsen

3. Designen


Den danska designen är internationellt känd. Eller vad sägs om Finn Juhl, Børge Mogensen, Georg Jensen och Arne Jacobsen, Bang & Olufsen, LEGO, Ecco, Royal Copenhagen, Eva Trio och Stelton? Hans J. Wegners stol ”The Chair” blev världsberömd över en natt då den var en del av inredningen under den första tv-duellen mellan Richard Nixon och John F. Kennedy inför det amerikanska presidentvalet 1961.


Världens första designhotell, Radisson Blu Royal Hotel

4. Arkitekturen


Mitt i Köpenhamn ligger världens första designhotell, Radisson Blu Royal Hotel, ett hotell som totaldesignades inifrån och ut av Arne Jacobsen 1960. I restaurangen äter du med originalbestick från kollektionen som producerades för Georg Jensen och även var med i Stanley Kubricks framtidsfilm ”2011: A space odyssey” 1968. I lobbyn kan du sitta i den kända Jacobsen fåtöljen Ägget. Andra byggnader värda ett besök är Operahuset, Ordrupgaard, The royal library och Radio concert hall.


Carlsberg är en dansk kändis.

5. Ölen


Danmark har länge varit ett av världens mest betydelsefulla ölländer. De har mer än 100 mikrobryggerier och nya poppar ständigt upp. Utöver dessa finns 12 klassiska bryggerier, med Carlsberg i spetsen. Sett till antalet invånare och areal kan inget annat land i världen uppbringa ett motsvarande utbud av kvalitetsöl. Ölresor till landet är vanligt.


Du har aldrig mer än 50 kilometer till närmaste kust Foto: Tubas L¿Kkegaard

6. Kusten och ljuset


Var du än befinner dig i Danmark kommer du aldrig att ha mer än 50 kilometer till närmaste kust. Kustlinjen är totalt över 8 700 kilometer lång, vilket är ovanligt långt för ett så litet land. På 1870- och 80-talen var Skagen en samlingspunkt för skandinaviska konstnärer, Skagenmålarna, vilka lockades dit av det speciella ljuset. Strax utanför Skagen finns Råbjerg mile, en gigantisk vandrande sanddyn som tar upp en tredjedel av Nordjyllands hals i bredd.


Roskildefestivalen lockar besökare från hela världen Foto: Sanna Dolck

7. Roskildefestivalen


En av Nordeuropas största kultur- och musikfestivaler som har funnits sedan 1971 och lockar besökare och artister från hela världen. Här har artister som Bruce Springsteen, Bob Marley, Metallica och Rihanna uppträtt genom åren.

http://www.roskilde-festival.dk/


Roger Moore är H.C. Andersen-ambassadör Foto: Joachim Wall

8. Litteratur


Några stora danska författare är Saxo Grammaticus, Ludvig Holberg, Karen Blixen och H.C Andersen, där den sistnämnda kanske är den mest kända runtom i världen. Av Andersens över 600 sagor är några av de mest kända ”Prinsessan på ärten”, ”Tummelisa”, ”Kejsarens nya kläder”,” John Blund”, ”Den fula ankungen” och ”Den lilla flickan med svavelstickorna”. Jubileumsåret 2005 utsågs flera H.C. Andersen-ambassadörer i världen, bland andra skådespelaren Roger Moore och modellen Elizabeth Hurley.


Fristaden Christiania Foto: Niclas Tilosius

9. Christiania i Köpenhamn


Mitt i Köpenhamn ligger den världsberömda fristaden Christiania. Stället är kanske mest känt för Pusher treet där du kan handla cannabis, men invånarna är en brokig blandning av hippies, miljökämpar, konstnärer, hantverkare, fritänkare och människor med alternativa livsstilar. De bor i allt från gamla kaserner, järnvägsvagnar, husvagnar till kreativa skapelser du aldrig sett förut. Allt ägs kollektivt och de har kollektivt självstyre och egen flagga. Bilar, tung narkotika vapen och våld är förbjudet och där finns ett par kaféer och restauranger, några handelsbodar och en liten marknad. Guidad tur går att få.


Det danska kungahuset är poppis Foto: Stefan Lindblom

10. Kungahuset


Danmark har en av de äldsta och mest omtyckta monarkierna i hela Europa. Enligt en undersökning i den danska tidningen Politiken svarade 77 procent av danskarna att de är lyckliga med sin monarki och bara 16 procent vill hellre ha en republik. ”Ingen annan monarki i Europa kommer i närheten av de siffrorna”, har monarkiexperten Lars Hovbakke Sørensen vid Köpenhamns universitet berättat för Svensk Damtidning. Drottning Margrethe som suttit i mer än 40 år som regent är beundrad av många,


Tivoli är världens näst äldsta nöjespark Foto: Jens Fiskbæk

11. Tivoli i Köpenhamn


Tivoli som grundades 1843 är världens näst äldsta nöjespark och ett av Köpenhamns mest berömda varumärken. Här finns attraktioner för alla åldrar, gröna oaser, sjöar, fontäner, många restauranger och konserter att uppleva. Dessutom ligger det mitt i huvudstaden vilket är ganska ovanligt för en nöjespark av den storleken.


Upptäck Danmark på cykel

12. Cykelns land


Danskarna älskar att cykla och det finns mer är 12 000 kilometer skyltade cykelvägar, inte minst i städerna. Landskapet är platt och avstånden till havet eller närmaste stad är aldrig långt.

Övriga trafikanter har oftast stor respekt för cyklister och du får ta med dig cykeln i kollektivtrafiken. I Köpenhamn finns till och med fler cyklister än bilister.

Cykelverkstäder finns överallt och dessutom blåser det nästan alltid västanvind vilket gör det enkelt att planera semestern så man får medvind.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande