Då är biljetterna som billigast - kartläggning

När ska man boka för att komma billigast undan? Vi har svaret!

När ska man boka för att komma billigast undan? Vi har svaret!

Flygpriserna går upp när avresan närmar sig. Men charterresorna blir billigare när sistaminuten reas ut. Eller så tar de slut. När ska man boka för att komma billigast undan?
Vi har svaret.

Andra har också läst

Charter

Priserna på charterresor förändras minst, men är billigast mer än ett halvår före avresan. Sedan ökar priset långsamt tills det är en månad kvar. Vi har kollat priser för en familj med två barn. En resa som kostar 26 700 kronor om man bokar åtta månader innan, har gått upp med tolv procent till 30 000 kronor när det är som dyrast en månad före avresan.
De sista veckorna går snittpriset ner igen, men i verkligheten varierar det stort. Finns många platser kvar reas de sista ut, men när det var nästan fullt under sommarlovet gick priset upp. Julresorna var däremot som dyrast tre månader före avgång, sedan sjönk de med cirka fem procent innan de var helt slut vid andra advent.
Mer än åtta av tio resor var slutsålda två veckor före avresa i vår undersökning. En vecka innan var allt slut. Fyra dagar senare hade en resa kommit tillbaka och reades ut. Den var billig, men nästan alla som väntade så länge blev utan resa.

Långresor reguljärflyg

Resorna utanför Europa är billigast när vi börjar kolla nio månader före avresan. En månad senare gör de ett skutt uppåt för att sedan sjunka en aning innan de börjar gå upp allt snabbare. Sista månaden stiger biljettpriserna rejält innan de sista platserna blir aningen billigare några dagar före takeoff.
Vi har valt det flygbolag som varit billigast vid varje bokningstillfälle vilket innebär att det så gott som alltid finns en resa kvar ända fram till avresan.
Långresor planerar man ofta lite tidigare än korta resor så rådet är att boka så fort du bestämt dig. Det blir sällan billigare om man väntar. Det gäller särskilt om man vill resa under högsäsong, exempelvis runt julhelgen. Då kan priset stiga från 7 000 till 12 000 kronor om man väntar till en månad före avresan. Biljettpriserna "vanliga" månader som exempelvis september ligger mer stilla.

Europa reguljärflyg

Snittpriset på en tur- och returbiljett ut i Europa ligger ganska stilla tills det är fem månader kvar till avresan. Sedan ökar det några hundralappar och ligger där tills det är två månader kvar. Men då gäller det att slå till. En månad före avresan har priset gått upp med 800 kronor och närmare än så kan det fördubblas.
Bakom prisstaplarna ligger en ännu mer komplicerad bild. Reser man med lågprisbolag är priset i genomsnitt lägst två månader före avgång. Sedan rusar det upp på allvar och är 50 procent dyrare en månad senare. Några dagar före avresan är det tre gånger så dyrt som det lägsta priset.
På så kallade fullservicebolag är priskurvan jämnare och priset som lägst fem månader innan flyget går. Norwegian är mer likt fullservicebolagen än Ryanair både när det gäller prisnivå och prisutveckling.
Boka alltså fullservicebolag tidigare än lågprisflyget!

Så gjorde vi

Under nästan ett år har vi samlat priser på resor. Vi har kollat vad samma resa kostar om man bokar långt innan eller precis före avresan. Vi har provbokat charterresor och reguljärresor, med lågprisbolag och så kallade fullservicebolag ("vanliga" flygbolag som SAS och British Airways). Vi har tagit prisuppgifter på ett 50-tal resor vid upp till tolv tillfällen.
När ska man boka då? Det beror på vilken typ av resa man gör och med vilken sorts bolag.
Men en sak är säker - bara gamblern bokar mindre än en månad före avresan. Då kan priset skjuta i höjden eller rasa rakt ner i källaren. Men ofta har resorna tagit slut.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande