Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Cypern

Foto: Shutterstock

CYPERN. Strålande sol, sköna bad och ett hett nöjesliv. Det är vad Cypern - Medelhavets tredje största ö – framförallt lockar med. De flesta turister hamnar i Ayia Napa, Larnaca eller Limassol på södra ön. Där är stränderna, nöjesställena och krogarna många.

I det cypriotiska köket spelar olivolja, örtkryddor, fårost, yoghurt, olika sorters fiskar samt lamm- och fårkött, huvudroller. På ön finns även många historiska sevärdheter.

 

Geografiskt ligger Cypern i Asien. Ön är belägen sju och en halv mil utanför Turkiets sydkust och närmare Libanon än Grekland. Men av historiska och kulturella skäl anses ön tillhöra Europa. Vid den så kallade Cypernkrisen 1974 delades Cypern i en sydlig grekcypriotisk del och en nordlig turkcypriotisk del.

 

Dagens Cypern är indelat i sex distrikt: Famagusta, Kyrenia, Larnaca, Limassol, Nicosia och Paphos. Av dessa ligger Famagusta, Kyrenia samt halva Nicosia i det turkcypriotiska Nordcypern och resten inom den södra, grekcypriotiska delen.

 

GUIDE - KÄNDA RESMÅL PÅ CYPERN
Larnaca
Limassol
Ayia Napa
Nicosia
Pafos
Famagusta
Kyrenia
Troodosbergen

 

FAKTA CYPERN
ALLMÄNNA FAKTA: Den grekcypriotiska södra delen av ön blev fullvärdig medlem i EU som Cypern den 1 maj 2004. EU:s lagar och bidragssystem gäller inte för den norra, turkcypriotiska, delen av ön, kallad Nordcypern eller Turkiska Republiken Norra Cypern. Detta eftersom Cypern i praktiken förblivit delat sedan Cypernkrisen 1974.
SPRÅK: Grekiska och turkiska. Många kan engelska.
VALUTA: Euro på grekcypriotiska delen, turkiska lira på turkcypriotiska delen.
TIDSSKILLNAD: En timme efter Sverige.

 

CYPERN VÄDER
Cypern har ett subtropiskt torrt medelhavsklimat med långa, heta, torra somrar och korta, milda, regniga vintrar. Den årliga genomsnittliga havstemperaturen är cirka 22 grader, med 28 grader som högst – i augusti – och 17 grader som lägst – i februari och mars.

 

TEMPERATUR/REGNDAGAR PER MÅNAD
Cypern (Ayia Napa): Mars 19/8 Juli 32/1 Oktober 27/4