Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Mysiga Borensberg längs Göta kanal.Mysiga Borensberg längs Göta kanal.Mysiga Borensberg längs Göta kanal.
Söderköping.Söderköping.Söderköping.
1 AV 2
Mysiga Borensberg längs Göta kanal.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Söderköping.
Foto: Shutterstock

Cykelsemester längs Göta kanal – en vinnare i sommar

På cykel från Töreboda till Sjötorp via Lyrestad och Karlsborg, en känsla av frihet strax intill vackra Göta kanal. Och lite senare, en känsla av lyx när vi checkar in på vårt hotell för natten. Cykelsemester längs Göta kanal är en vinnare i sommar!

FAKTA: GÖTA KANAL

Resa hit: Vi utgick från Töreboda, dit man enkelt kan resa med tåg. För bilresande så ligger Töreboda ett par mil från E20 i höjd med Mariestad.

Bästa tiden: Det är sommaren som gäller! De flesta evenemang och sommarerbjudanden av olika slag drar i gång i början av juni och varar till mitten av augusti.

Bra att veta: Göta kanal är 190,5 kilometer lång och sträcker sig mellan Sjötorp i Mariestads kommun och Mem utanför Söderköping. Totalt finns 58 slussar och två akvedukter.

Läs mer: gotakanal.se. Här kan också en bra karta över kanalen laddas ner.

Under många år har cykelsemestern haft en tydlig budgetstämpel, och de flestas tankar har med automatik gått till tält, liggunderlag och trangiakök. Men nu har något hänt. Allt fler arrangörer erbjuder cykel-och boendepaket med allting serverat. Det enda man behöver göra själv är att trampa. Allt annat är fixat. Bord är bokat på restaurang för kvällens middag, och hotellrummet väntar när du är klar med dagens motionspass.

Töreboda – Sjötorp

Efter en natt på mysiga Pensionat Prästgården, en gammal välbevarad byggnad i centrala Töreboda startar vi vår första etapp mellan Töreboda och Sjötorp. Tur och retur är det en sträcka på fyra mil. Vi har tur, solen strålar och det blir en mycket behaglig färd längs med vattnet.

Sjötorp är en mysig plats som markerar Göta kanals början. Lunchen äter vi på Cafe Baltzar von Platen som är inrett i det gamla hamnmagasinet med utsikt över kanalen, innan vi återvänder samma väg som vi kom.

Tillbaka i Töreboda väntar en lång dusch och sen en lugn tvårätters middag i Prästgårdens matsal. Ännu fler mil ligger framför i morgon så det blir ingen sen kväll.

Nästa morgon går vi upp tidigt för att hinna njuta av frukosten en stund, och sen i väg.

Pittoreska cykelvägar längs Göta kanal.Pittoreska cykelvägar längs Göta kanal.Pittoreska cykelvägar längs Göta kanal.
Pittoreska cykelvägar längs Göta kanal. Foto: Patrik Thunberg

Lanthöjden – en favorit

Dagens sträcka är alldeles perfekt ur cykelsynpunkt. Fina cykelvägar, platt och så nära vattnet att man när som helst kan stanna till och känna på det om man så önskar.

Vi cyklar genom öppna landskap och genom skogar. Passerar slussar och stannar till ibland för vila på en gräsplätt och titta på båtar.

Den lilla ön Lanthöjden är kanalens högsta punkt. Det är imponerande hur grävde ut kanalen med träspadar i början av 1800-talet. Drygt 20 år tog den att färdigställa, och just där vi har stannat till hade kanalbyggarna det extra tufft eftersom marken bestod av urberg. För att komma vidare krävdes sprängning av berget, och sträckan kallas än i dag för bergkanalen.

Den här delen av kanalen blir en favorit. Så otroligt behagligt att cykla längs med vattnet, utan biltrafik intill. Slussarna i Hajstorp, broarna, båtarna som glider förbi, lövträdens skugga. Det är lätt att njuta.

Sjötorp – Karlsborg

Efter en lunchpaus vid slussen i Tåtorp väntar en ganska lång sträcka ute på landsväg för att runda sjön Viken och så småningom nå Karlsborg. Ganska tuff cykling stundtals, men belöningen kommer när vi efter totalt fyra mil är framme vid vårt mål som är Idas Brygga. Mötet med denna lilla pärla i Göta kanals hotell- och restaurangutbud blir oerhört positivt. Restaurangen - som är belägen i ett gammalt kanalmagasin - är otroligt smakfullt byggd och inredd med en stor uteservering med utsikt mot båtlivet. Men bäst av allt är rummet i Idas Skepparehus - ett stort rum inrett i passande marin stil med utsikt över vattnet och en egen terrass. Här smakar ett glas rosé efter dagens motionsinsats suveränt. Middagen på kvällen lever också upp till förväntningarna, liksom frukosten dagen därpå.

Söderköping.Söderköping.Söderköping.
Söderköping. Foto: Shutterstock

Världens minsta färja

Sista cykeldagen blir lite kortare tack vare att vi får åka med båten Vikensnabben över sjön Viken i stället för gårdagens cykling runt den. Skönt, får erkännas, eftersom de snart tio milen från de senaste dagarna börjar kännas en hel del i benen vid det här laget. Sen blir det samma sträcka tillbaka mot Töreboda, och det känns bara som en bonus att få uppleva den igen. Vi har ingen brådska, så det blir också en fika på kaféet vid Jonsboda camping som ligger vackert precis vid vattnet.

Framme i Töreboda åker vi med vad som sägs vara världens minsta färja Lina över kanalen. Vi betalar en krona till den vänliga skepparen som drar oss för hand tvärs över vattnet. En knapp halvminut tar färden. Färjeförbindelsen har för övrigt snart funnits i 100 år och den används inte bara av Göta kanal-turister utan lika mycket av ortsbefolkningen själva.

Vi återvänder till Prästgården och får samma rum som häromnatten. Cyklarna återlämnas och vi konstaterar att drygt elva mil har cyklats under dessa dagar. 21 slussar har passerats, vi har serverats mycket god mat och fått rejäl mersmak - det här vill vi göra igen.

Perfekt för Göta kanal-nybörjaren

Jag har framför allt uppskattat att vara så nära naturen, och att både ha mycket tid för egna tankar när man glider fram längs vattnet och att det sen finns massa tid för umgänge när man stannar för ett kortare eller längre stopp. Smidigheten i paketlösningen känns i vårt fall värt pengarna eftersom vi som Göta kanal-nybörjare sannolikt inte hade tagit oss tiden att planera en motsvarande rutt med alla dessa ingredienser. Och jag har verkligen uppskattat lyxkänslan! Och sällan känt mig så värd en riktigt god middag som den där kvällen på Idas Brygga i Karlsborg efter många mils cykling...

Färdiga cykelpaket finns för en rad olika sträckor längs kanalen. Vill man lägga ner mer av sin egen tid innan resan kan man förstås planera sin egen färd med stopp på några av alla restauranger, pensionat och vandrarhem som finns.

GUIDE: GÖTA KANAL

SE & GÖRA

1. Cykelpaket

Upplev Sjötorp, Töreboda, Norrqvarn, Borensberg, Söderköping och alla andra fina platser från cykelsadeln. Ett 40-tal paket finns att välja bland. cyklagotakanal.se/sv

2. Kryssning

Att kryssa på Göta kanal går utmärkt att kombinera med cykelsemester. Parkera cykeln och gå ombord för en färd på några timmar. Räkkryssningar med avgång från Sjötorps hamn erbjuds under sommaren.

ÄTA & DRICKA

3. Cafe Baltzar von Platen, Sjötorp

Mysigt Cafe inrett i det gamla hamnmagasinet med utsikt över kanalen.

Adress: Slussvägen 110

4. Idas brygga, Karlsborg

Mycket fint ställe precis vid vattnet. Här njuter vi gärna av något kallt på uteserveringen med utsikt över båtlivet, och lite senare en vällagad middag inne i restaurangen.

Adress: Skepparegatan 9

5. Borensbergs Gästgivaregård

Gästgivaregårdens restaurang är döpt efter ägarfamiljen med samma namn. De är fem i familjen och erbjuder, förutom god mat, även på allsångskvällar och grillkvällar under sommaren.

Adress: Husbyvägen 4

6. Tåtorps Café & Logi

Ekologiskt trädgårdscafé som serverar närproducerad frukostbuffé på morgnarna och hembakat fika under övriga dagen. Utställningar med verk av lokala konsthantverkare i en glaspaviljong under somrarna.

Adress: Tåtorp

7. Wärdshuset Berggrens Källare

Sommartid håller värdshuset öppet fyra kvällar i veckan. Stor uteservering med kanalutsikt, och upp till 140 sorters öl i utbudet. Här ordnas grillkvällar, quiz- kvällar och bluesaftnar.

Adress: Verkstadsvägen 91, Motala

SHOPPING & NÖJEN

8. Kanalbutiken 5 Knop

Inredningsbutik med mycket produkter i marin stil. Särskilt specialiserade på mässingsprodukter men här finns även mycket annat.

Adress: Forsviks sluss

9. Brunneby Musteri, Borensberg

Familjeägt musteri med stor, mysig gårdsbutik. Shoppa cider, saft, juice, sylt och marmelad eller andra lokalproducerade delikatesser. För 50 kronor kan man också följa med på en guidning av musteriet.

Adress: Brunnebyvägen 28

BO BRA

10. Restaurang & Pensionat Prästgården, Töreboda

Trivsamt pensionat där rummen har döpts efter platser längs Göta kanal. Restaurang finns, liksom en mysig trädgård där man kan sitta och äta vid vackert väder.

Adress: Nygatan 2.

ANNONS: Läs mer och boka Restaurang & Pensionat Prästgården här [extern länk]

11. Idas Skepparehus 

Inrett i passande marin stil med utsikt över vattnet och en egen terrass. Mycket god middag och frukost.

Adress: Skepparegatan 9, Karlsborg

ANNONS: Läs mer och boka Idas Skepparehus här [extern länk]

12. Söderköpings Brunn, Söderköping

Fyrstjärnigt i pittoreska Söderköping. Spahotell som också arrangerar lunchkryssningar med båten M/F Lindön under sommaren.

Adress: Skönbergagatan 34

ANNONS: Läs mer och boka Söderköpings Brunn här [extern länk]

13. Pensionat Åsgården, Lyrestad

Familjärt och hemtrevligt, med matsal som är öppen för boende gäster och bokade sällskap. Frukostbuffé ingår.

Adress: Järnvägsgatan 2

ANNONS: Läs mer och boka Pensionat Åsgården här [extern länk]

 LÄS MER: Kryssning på Göta kanal – en svensk drömresa