Covent Garden Market är ett stort varuhus i området.
1 av 5: Covent Garden Market är ett stort varuhus i området. Foto: Shutterstock
Om man ska göra London under en långhelg är Covent Garden det bästa stället att utgå från.
2 av 5: Om man ska göra London under en långhelg är Covent Garden det bästa stället att utgå från. Foto: Colourbox
Covent Garden har en lugnare puls och ett bättre utbud vad gäller såväl spännande butiker som krogar och barer.
3 av 5: Covent Garden har en lugnare puls och ett bättre utbud vad gäller såväl spännande butiker som krogar och barer. Foto: Wikimedia commons
I Covent Garden finns många mysiga restauranger.
4 av 5: I Covent Garden finns många mysiga restauranger. Foto: Wikimedia commons
Det här är klassiska London-kvarter.
5 av 5: Det här är klassiska London-kvarter. Foto: Shutterstock

Covent Garden – från tjuveri till myskvarter<br />

För drygt 50 år sedan var det ett tillhåll för tjuvar och ­prostituerade. I dag är Covent Garden ett av de mest fridfulla områdena i centrala London, känt för sitt vackra operahus, teatergatan Drury Lane, små mysiga restauranger sprungna ur alla tänkbara nationaliteter och givetvis en uppsjö av ­design- och modebutiker.

 

Covent Garden – från tjuveri till myskvarter

Om man ska göra London under en långhelg är Covent Garden det bästa stället att utgå från.

Här har man det mesta inom räckhåll samtidigt som man befinner sig mitt i en region fylld av teatrar, musikaler, opera, balett och rockmusik.

På 60-talet var Soho ett måste.

Covent Garden har en lugnare puls och ett bättre utbud vad gäller såväl spännande butiker som krogar och barer.

Jag börjar alltid dagen med frukost hos Frank, typisk liten italiensk bar med brittisk inriktning.

Den ligger på High Holborn Street, mitt emot Shaftesburys Theater.

Därefter flanerar jag längs pittoreska Monmouth Street, viker av vid Seven Dials och går mot St Martins Lane och National Portrait Gallery där man fram till i juni visar utställningen "Stardust" som summerar fotolegendaren David Baileys produktion från sent 50-tal fram till i dag. En bättre bild av Londonlivet kan man knappast få - från East Ends gangsterbröder Kray över Stones och Twiggy till Kate Moss och dagens celebriteter.

Londons äldsta pub

Innan lunch är det läge att ta en sväng längs Floral Street, en gång fylld av fruktlager, bagerier och italienska kaffebarer.

Men 1976, just som punken bankade på dörren, hände något i området.

Designlegendaren Paul Smith, vid ­tillfället en idérik, ung klädhandlare från Nottingham, behövde en billig butikslokal i London och siktade in sig på ett tidigare bageri på Floral Street.

Paul Smiths butik var startskottet för gatans nya identitet, men också början för Covent Garden som shopping­region.

Mitt emot Paul Smiths huvudbutik ligger den brittiska modekedjan Ted Baker, lite längre ned på gatan hittar vi bland andra fransoserna Agnes B, reklam- och mediefolkets favorit och Paul & Joe.

I dessa kvarter jobbade också Eliza Doolittle, blomsterflickan i Bernhard Shaws "Pygmalion".

Runt lunch, när hungern börjar slå till, går man in i den lilla gränden som leder oss från Floral Street till Londons äldsta pub, Lamb & Flag. Nu är vi verkligen på klassisk mark.

Småstadsidyll mitt i London

Om man föredrar lågbudgetlunch så är mitt tips: Gå in på Marks & Spencer mitt emot Covent Gardens tunnelbanestation.

I den andra delen av Floral Street, granne med The Royal Opera, ligger ­indiska Masala Zone, en av mina favoritrestauranger i regionen.

Efter lunchen är det dags för en stilla promenad längs Long Acre, kanske ett besök hos All Saints, tufft mode med en lite råare yta för herr och dam, eller Reiss som har två stora butiker på denna gata.

På kvällen, så är det skönt att ramla in på Fopp. Fopp på ­Earalham Street 1, är den sista utposten vad gäller musik, film och böcker i samma butik.

Ta gärna och kolla vad Ronnie Scott''s Jazz Club (47 Frith Street) har på programmet på kvällen.

Top Shop vid Oxford Circus är ett Mecka för alla modeintresserade. Här finns också designeravdelningar med unga kreatörer som är på gång i London.

Missa inte heller lågpristemplet ­Primark som ligger snett emot Selfridges i början av Oxford Street. Det gäller att leta men här går det att fynda till priser som får H&M att blekna.

Slink sedan in på St Christophers Place som ligger strax bakom Selfridges och njut av ännu en småstadsidyll - mitt i London.

Resfakta London

Resa hit: Direktflyg till London från ­Stockholm med Ryanair, Norwegian, SAS, från Göteborg, Ryanair, Norwegian, British Airways och från Köpenhamn med Easyjet, Norwegian, SAS och British Airways. Bästa anslutning, om man bor i Covent Garden, är att flyga till Heathrow (SAS och BA), och därifrån ta tunnelbanan som går direkt till Covent Garden.

Restid: Från Stockholm cirka 2 timmar och 40 minuter, från Göteborg 2 timmar och 10 minuter från Köpenhamn/Kastrup cirka 2 timmar.

Bästa tiden: Vår och höst, men London är även trevligt att uppleva innan jul, från slutet av november fram till julveckan.

Språk: Engelska.

Valuta: Pund, 1 pund kostar 10, 66 kronor.

Prisnivå: Pundet är billigt, tänk på att det för åtta år sedan kostade närmare 15 kronor! Billigare än i Sverige om vi talar om att gå ut och äta, fika, dricka en öl på puben samt shopping (allt beroende på vilken nivå man vill lägga sig på).

Läs mer: Börja med att kolla Time Out på webben, där hittar du allt som händer just den period du är i London. www.timeout.com/london

Lars-Åke Madelid: "Roadrunner - rockvandringar i 60-­talets i London".

Londons topp 5

1. Victoria & Albert Museum

V&A är ett måste. I synnerhet om man är intresserad av popkultur, mode och design. Det var V&A som förra årets arrangerade den uppmärksammade David Bowie-utställningen. Underbar souvenirbutik med kafé/restaurang med servering på innegården.

2. Portobello Road

Ett besök i Notting Hill är givet, ta tunnelbanan dit och flanera i de lummiga kvarteren innan det är dags att gå mot Portobello Road. Lördagen är allt öppet, det är trångt men folklivet är lika spännande som de olika marknadsstånden. 1 000 antikvitetshandlare längs vägen. Hit vallfärdar designer och fashionistor från hela världen.

3. Dover Street, Mayfair

Det gäller att ha en välfylld plånbok men trendiga, eleganta Dover Street i snobbiga Mayfair är i dag Londons ledande modegata. I dag finns alla storheter, från svenska Acne och franska APC till Alexander Wang och Thom Brown. Hösten 2014 öppnar Victoria Beckham sin första Londonbutik på denna superheta gata.

4. Oyster Card

Det första du gör när du kommer till London: gå ner på närmaste Underground-station och köp ett Oyster-kort som du laddar med förslagsvis 10-15 pund. Sedan slipper du köa till biljettluckor och automater på tunnel‧banan och du hoppar på vilken buss du vill.

5. St Christophers Place

När du går längs Oxford Street i närheten av Bond Street Underground station, kolla efter en liten Harry Potter-liknande gränd som leder in till St Christopher's Place, en oas ett par hundra meter från Oxford Street. Det är som att komma in i en liten by placerad mitt i centrala London. Gott om restauranger, pubar, kaféer och all sorters modebutiker. Testa Cote Brasserie eller Pontefract Castle på Wigmore Street.

GUIDE: London, Storbritannien

Bo bra

1. Travelodge

Hotellet är perfekt placerat på teatergatan Drury Lane i Covent Garden. Det är rena fyndet med tanke på att det är den perfekta platsen med närhet till allt som kan önskas av en Londonvistelse.

Pris: Från 600 kronor för en natt i ett ‧dubbelrum.

Adress: Travelodge London Covent Garden Hotel, Drury Lane 10, High Holborn.

Äta gott

2. Masala Zone

Det sägs att bästa indiska maten får man i London, inte i Indien (!). Varje kvarter har sin indier, min favorit är Masala Zone på Floral Street intill The Royal Opera. Prova deras "grand thali", en härlig blandning av kryddor, olika smårätter, naan-bröd och papadam. Priserna betydligt lägre än på Sohos klassiska indier trots att Masala Zone utsetts till Londons bästa indiska restaurang.

Adress: Floral Street 48.

3. Shake Schack

I tider då den nya hamburgerkulturen är på väg att nå gourmetstatus tillhör Shake Schack den verkliga förtruppen. Nu har Obamas favoritburgare även landat med sin första restaurang i Europa, närmare bestämt i Covent Gardens tidigare saluhall. Det är hamburgare som det var tänkt från början, fjärran från McDonald's och Burger King.

Adress: Market Building 24, The Piazzza, Covent Garden.

4. Mon Plaisir Restaurant

Trött på pubmat, fish & chips och burgare? Testa då en äkta, tillika Londons första, fransos. Mon Plaisir är lugnt och fridfullt belägen på sköna Monmouth Street. Hög kvalitet, skön stämning, alla tänkbara franska drycker och ostar vid sidan om en varierad meny.

Pris: En tvårätters meny kostar runt 250 kronor.

Adress: Monmouth Street 19–21.

5. Rock & Sole

Rock & Sole är Londons äldsta fish and chips-restaurang, grundad 1871. En försommarkväll på Rock & Sole's uteservering på krogtäta Endell Street är en perfekt plats för kvällsmeny. Recepten är 140 år gamla och krogen har vid flera tillfällen utsetts till Londons bästa.

Pris: En huvudrätt kostar cirka 160 kronor.

Adress: Endell Street 47, Covent Garden.

Fika fint

6. Monmouth Coffee Company

Vill man uppleva Londons bästa kaffe är ett besök på Monmouth Coffee Company ett måste. Här är det alltid rusning, londonborna vet att de hamnat i topp i all tester och gör sig besväret att köa runt lunchtid.

Adress: Monmouth Street 27,
Covent ‧Garden.

7. New Raw Coffee

Supermysig, om än trång, coffee shop som just nu anses vara nummer två i London när vi talar om kaffets kvalitet. Litet, charmigt ställe som även har en rad godsaker, såväl salta som söta.

Adress: New Row Coffee 24, Covent Garden.

Shoppa smart

8. Primark

Lågpris till tusen. Mycket skräp men ‧ guldkornen finns där. Bara att rota.

Adress: Oxford Street 499.

9. Fopp

I dag är Fopp Londons mest välsorterade butik vad gäller popkultur: cd, filmer och böcker.

Adress: Earlham Street 1.

10. Anthropologie

I denna inredningsbutik är stilen den nya, lite bohemiska, brittiska. Förutom möbler och inredningsprylar finns här kläder för kvinnor, bland annat 50-talsinspirerade vintageklänningar.

Adress: Regent Street 158.

Festa loss

11. Lamb & Flag

En av Londons äldsta pubar med anor tillbaka till mitten av 1700-talet och som en gång var Charles Dickens favorithak. Puben har även en bra och prisvärd lunch- och middagsmeny för den som vill ha mer än öl. Genuin Londonmiljö.

Adress: Rose Street 33, Covent Garden.

12. The Cross Keys

Exteriört en av Londons vackraste pubar och, vid sidan om Lamb & Flag, rankad som Covent Gardens bästa pub. Under helgerna är puben mycket populär, i synnerhet för en publik på 25–35 år.

Adress: Endell Street 31.

13. The American Bar, The Savoy

En av Londons hetaste cocktailbarer och samlingsplats för såväl den yngre som lite äldre publiken. Klassisk mark, American Bar i legendariska Savoy Hotel som nyligen renoverades för 2,5 miljarder kronor.

Adress: Strand 100.

14. Ronnie Scott's Jazz Club

Flera av 60-talets legendariska klubbar har försvunnit men Ronnie Scott's Jazz Club, som öppnade på 50-talet och fortfarande är en publikmagnet. Full fart i baren och alltid nya, spännande artister.

Adress: Frith Street 47.

Ta dig runt

Tunnelbana och buss, med Oyster-kort är det billigaste och smartaste sättet att ta sig fram i London. Men det går även att åka taxi som är betydligt billigare i London än i ‧Sverige.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande