Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Resor i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
COSTA BRAVA. Trots att det är en av Costa Bravas största turistorter känns Tossa småskalig och trevlig med sina låga hotell längs vattnet.
COSTA BRAVA. Trots att det är en av Costa Bravas största turistorter känns Tossa småskalig och trevlig med sina låga hotell längs vattnet.
COSTA BRAVA. Trots att det är en av Costa Bravas största turistorter känns Tossa småskalig och trevlig med sina låga hotell längs vattnet.
COSTA BRAVA. Trots att det är en av Costa Bravas största turistorter känns Tossa småskalig och trevlig med sina låga hotell längs vattnet. Foto: Ylwa Yngvesson

Costa Brava - en charmig kust

Kusten norr om Barcelona blev turist­område redan på 50-talet. Men här hittar du inga stora hotellkomplex, bara små gammaldags charmiga badorter. De är förvånansvärt orörda trots lågprisflyg och härliga stränder.

Elisabet Axås

Tossa de Mar

 Trots att det är en av Costa Bravas största turistorter känns Tossa småskalig och trevlig med sina låga hotell längs vattnet. Stranden sträcker sig längs hela stan och har grov beige sand. Vid strandens slut i söder klättrar den gamla stadsdelen, Vila Vella, bakom stadsmuren. Här är kullerstensgatorna branta och kantas av gröna buskar och krukväxter. Högst upp vakar fyren. Vila Vella hade sin storhetstid under 1400- och 1500-talen och är den enda medeltidsstaden med murar som finns kvar på Kataloniens kust.

 Vi bor i det vackraste huset längs stranden, på hotell Diana, byggt i början av 1900-talet i katalansk modernistastil med grönt mosaiktak och blyinfattade fönster. Från min lilla balkong har jag utsikt över torget Plaça d'Espanya. Nu i början av säsongen är det mest lokala barn som stojar där nere. Mitt i sommaren ser det nog annorlunda ut.

 Från torget är huvudgatan Carrer del Portal kantad av krogar. Flera är riktigt bra varav Guide Michelin-krogen La cuína de Can Simon är mest känd. Redan nu i juni har många turister hunnit hit och många är svenska. Det måste vara de billiga flygen till Girona lockar svenskarna.

Cadaqués

 De vita husen som klättrar längs smala gränder upp mot kyrkan, de färgglada små fiskebåtarna som ligger uppdragna vid vattnet och det milda ljuset lockade konstnärer och författare till Cadaqués under hela 1900-talet. Marcel Duchamp bodde här i 15 år. Picasso, Matisse, García Lorca och Disney har alla bott på hotell La Residencia.

 Men den som verkligen satte Cadaqués på kartan var Salvador Dalí. Han vistades här redan som barn, träffade sin fru Gala här och flyttade med henne till grannbyn Portlligat. Hans hus med stora ägg på taket är i dag ett museum.

 Cadaqués är en populär turistort. Men inte sönderexploaterad, vilket man nog får tacka bristen på fina stränder och den krokiga vägen hit för. Här finns fortfarande gott om motiv för konstnärer och mycket riktigt står målare med penslar och stafflier både här och där. Det är gott om gallerier och ateljéer, och i souvenirbutikerna finns snarare Dalíreproduktioner och designade kläder än kepsar och snäckskalsskålar.

Llafranc

 Det är med viss vånda vi checkar in på Hotel Llafranch. Redan vid bokningen blev vi varnade för att det kan gå livligt till här på helgerna. Då härskar Cocktail Rambo i baren och av bilderna på hemsidan att döma lär man behöva öronproppar om man vill somna före småtimmarna.

 Nu visar sig señor Rambos rykte vara betydligt överdrivet. Så här i juni när säsongen precis startat syns han bara på en film som rullar på väggen vid midnatt. På andra sidan bardisken skymtar vi dock hotellets ägare och Cocktail Rambos alter ego Carles Bispe som tar det helt lugnt denna lördagskväll.

 Den som söker party bör hellre åka hit i augusti. Den andra lördagen i månaden är det stort Cocktail Rambo-party på torget vid hotellet och då rekommenderas bara partyprissar att besöka byn.

 En vanlig sommardag är Llafranc en halvsömnig semesterby inklämd i en grön dal. Läget har på ett naturligt sätt hindrat byn från att växa ut till en storskalig semesterort, så här finns bara små hotell och ännu mindre restauranger.

 Stranden är inte stor, men sanden är fin och här finns både dykbåtar och kajaker för den som vill aktivera sig.

 En 20 minuter lång promenad bort ligger Calella de Palafrugell, en lite större by med fler hotell. Där är stranden längre men sanden inte lika finkornig.

 Vi föredrar Llafranc men promenerar gärna till Calella när vi vill ha omväxling.

Lloret de Mar

 Den som fått en överdos av gröna gränder och gammaldags småskalighet och föredrar en fyrkantig betongcharterort kan med fördel åka Lloret de Mar.

 Staden satsade på turism redan på 1950-talet och är i dag Costa Bravas största badort med charterturister från framför allt Storbritannien och Tyskland.

 Det innebär att det inte är någon brist på fotbollspubar, discon och restauranger med blekta foton på panerad fisk eller korv i stället för skrivna menyer.

 Stranden är lång med ganska grovkornig sand och kantas av lite slitna halvstora hotell. Vid vårt besök blåser det hårt och vågorna är tre meter höga vid strandkanten. Ändå är det gul flagg och ganska många badar.

 Vackrast i Lloret de Mar är 1500-talskyrkan Sant Romà som byggdes till på 1920-talet med ett kapell i modernistastil. Takets färgglada beläggning påminner om nonstop-pastiller.

Roses

 Fyra kilometer strand med finkornig sand gör Roses till ett fint resmål för barnfamiljen. Stranden ligger skyddad i en bukt vilket gör havet lugnare än längre söderut.

 Centrum är hyfsat mysigt med gågator och hus med max fyra våningar. Butiker och restauranger sprider sig några kvarter upp från stranden. På torget Plaça Catalunya med utsikt mot vattnet tar vi en fika bland fotbollsspelare och skejtare i yngre tonåren.

 Längre bort längs stranden mot sydväst ligger de stora charterhotellen och åt andra hållet marinan.

 Ännu längre österut ligger den världsberömda restaurangen El Bulli. Den var rankad som världens bästa krog tills restaurangen Noma i Köpenhamn tog över stafettpinnen förra året. Nu har El Bulli snart gjort sitt. Den 31 juli stänger krogen för att återuppstå som ett gastronomiskt kreativitetscentrum 2014.

FAKTA

Bästa tiden: Juni till september utom värsta högsäsongen i augusti då det är trångt och dyrt.
Resa dit: Girona ligger drygt tre mil från Costa Bravas kust. Dit flyger Ryanair från Göteborg, Karlstad, Skavsta, Skellefteå och Västerås. Costa Brava är också ett populärt bilresmål, drygt 200 mil från Helsingborg.
Resa runt: Hyrbil en vecka kostar från cirka 1 400 kronor. Från Cadaqués till Lloret de Mar är det drygt 14 mil om man håller sig mestadels längs kusten, elva mil om man tar motorvägen via Girona.
Bra att veta: I Katalonien är katalanska första språk för många. Alla talar dock spanska och många även engelska.
Prisnivå: Ungefär som i Sverige. Många priser går upp rejält i augusti. Restaurangerna har ofta prisvärda "menú del día" för cirka 10-18 euro inklusive tre rätter och dryck.
Valuta: Euro.

Tre hotelltips


Hotel Llane Petit, Cadaqués
Trivsamt nyrenoverat hotell som ligger fint vid vattnet i utkanten av Cadaqués. Liten stenstrand rakt nedanför. Poolen ligger högt upp ovanför en trappa bakom hotellet. 37 moderna rum i vitt och grått.
Dubbelrum från 74 euro/natt inkl frukost.
www.llanepetit.com

Hotel Llafranch, Llafranc
Sedan starten 1958. Sofia Loren, Kirk Douglas, Liz Taylor och Sylvester Stallone vott och festat här. Hotellet är lite nedslitet med små rum. Välj helst ett med utsikt mot torget eller havet, annars kan du få en vägg två meter utanför fönstret.
Dubbelrum från 80 euro/ natt inkl frukost.
www.hllafranch.com

Hotel Diana, Tossa de Mar
Bottenvåningen med lobby och sällskapsrum är en dröm i katalansk modernistastil med vackra blyinfattade fönster och en stor öppen spis i stuckatur och smide. Rummen är mer alldagliga, med fönster mot havet eller ett litet torg.
Dubbelrum från 65 euro/natt inkl frukost www.hotelesdante.com/es/hotel-diana-tossa-de-mar