Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Coolaste och största statyerna i världen

Det finns mängder av offentliga konstverk i form av statyer och skulpturer runt världen. MSN har listat 15 av de allra största, högsta och mest spektakulära.

1. Decebalus-skulpturen i Orsova, Rumänien

Högt ovanför Donau, på gränsen mellan Rumänien och Serbien, är Europas största stenskulptur uthuggen i klippan. Det ser nästan ut som något ur ”Sagan om ringen”, men skulpturen föreställer Decebalus, dakernas siste kung, som dog år 106 efter Kristus. Statyn är dock av betydligt senare datum – den blev färdig 2004. Med en höjd på 55 meter och en bredd på 25 meter är den större än både Frihetsgudinnan och Kristusstatyn i Rio de Janeiro.

En gigantisk skulptur av kung Decebalus blickar ner över Donau.En gigantisk skulptur av kung Decebalus blickar ner över Donau.En gigantisk skulptur av kung Decebalus blickar ner över Donau.
En gigantisk skulptur av kung Decebalus blickar ner över Donau. Foto: Shutterstock

2. The Kelpies, Falkirk, Skottland, Storbritannien

De två hästhuvudena reser sig 30 meter ovanför marken, vilket gör detta till världens största häststaty. Namnet The Kelpies syftar på de mytologiska vattenvarelser som kunde anta olika skepnader men är också en hyllning till alla de hästar som har hjälpt att skapa den skotska industrin genom att dra vagnar, plogar, pråmar och kolbåtar. Falkirk ligger mellan Skottlands två största städer Glasgow och Edinburgh, och de båda stålskulpturerna uppfördes 2013 på bara 90 dagar.

The Kelpies är världens största häststaty.The Kelpies är världens största häststaty.The Kelpies är världens största häststaty.
The Kelpies är världens största häststaty. Foto: Shutterstock

3. Zhongyuan-Buddha, Henan, Kina

Med sina episka proportioner är Zhongyuan-Buddha världens näst största staty. Själva statyn är 128 meter hög, men räknar man in lotustronen som den står på och plattformen blir totalhöjden hela 208 meter. Statyn, som stod färdig 2008, är också känd under namnet ”Spring Temple Buddha” efter en näraliggande varm källa. Nedanför statyn ligger ett munkkloster.

Världens näst största staty Zhongyuan-Buddha står på en lotusformad piedestal.Världens näst största staty Zhongyuan-Buddha står på en lotusformad piedestal.Världens näst största staty Zhongyuan-Buddha står på en lotusformad piedestal.
Världens näst största staty Zhongyuan-Buddha står på en lotusformad piedestal. Foto: Shutterstock

4. Mennesket ved havet, Esbjerg, Danmark

Alla som besöker den danska staden Esbjerg välkomnas av fyra gigantiska statyer i vit betong, som går under namnet ”Mennesket ved havet” (”Människan vid havet”). Den nio meter höga skulpturen, som är gjord av konstnären Svend Wiig Hansen, avtäcktes 1995 till Esbjergs 100-årsjubileum som en symbol för människans kontemplativa natur.

Strax norr om Esbjerg står jättestatyn ”Mennesket ved havet” av konstnären Svend Wiig Hansen.Strax norr om Esbjerg står jättestatyn ”Mennesket ved havet” av konstnären Svend Wiig Hansen.Strax norr om Esbjerg står jättestatyn ”Mennesket ved havet” av konstnären Svend Wiig Hansen.
Strax norr om Esbjerg står jättestatyn ”Mennesket ved havet” av konstnären Svend Wiig Hansen. Foto: Shutterstock

5. Big Buddha, Phuket, Thailand

Påfallande många av världens största statyer föreställer just Buddha. På svenskfavoriten Phuket finns en 45 meter hög Buddhastaty i betong, täckt av vit marmor, som både har blivit ett landmärke för ön och ett populärt besöksmål. Den föreställer Buddha i en sittande position. Bygget påbörjades 2004 och finansierades till största delen genom donationer. I anslutning till statyn finns ett museum, en restaurang och en presentbutik.

Den gigantiska statyn Big Buddha står högt upp på ett berg med utsikt över Phuket.Den gigantiska statyn Big Buddha står högt upp på ett berg med utsikt över Phuket.Den gigantiska statyn Big Buddha står högt upp på ett berg med utsikt över Phuket.
Den gigantiska statyn Big Buddha står högt upp på ett berg med utsikt över Phuket. Foto: Shutterstock

LÄS MER: Världens 10 minst besökta länder 

6. Guanyin-statyn i Hainan, Kina

Guanyin, känd som barmhärtighetens gudinna, är extremt populär i kinesisk mytologi, och ses också som en fertilitetsgudinna som kan hjälpa par att få barn. Många tempel och statyer runt Östasien är tillägnade till henne, men den högsta är denna – en 108 meter hög vit och guldfärgad staty på ön Hainan. Den jättelika statyn (mer än dubbelt så hög som Frihetsgudinnan) har tre ansikten – ett är vänt inåt mot fastlandet, de båda andra blickar ut mot Sydkinesiska havet. Statyn avtäcktes 2005 i närvaro av 108 munkar från olika buddistgrupper i Taiwan, Hongkong, Macao och Kina, plus tusentals pilgrimer.

Den jättelika Guanyin-statyn är mer än dubbelt så hög som Frihetsgudinnan.Den jättelika Guanyin-statyn är mer än dubbelt så hög som Frihetsgudinnan.Den jättelika Guanyin-statyn är mer än dubbelt så hög som Frihetsgudinnan.
Den jättelika Guanyin-statyn är mer än dubbelt så hög som Frihetsgudinnan. Foto: Shutterstock

7. Frihetsgudinnan, New York, USA

Klart att världens mest kända staty måste vara med på listan. Den ärevördiga damen har välkomnat besökare till New York sedan 1886 och är i dag den mest kända symbolen för staden. Själva statyn är ”bara” 46 meter hög, men räknar man in sockeln blir den hela 93 meter från marken till facklan. Statyn var en gåva från till USA från Frankrike, och stommen utformades av ingenjören Gustave Eiffel, mest känd för att ha konstruerat Eiffeltornet. Mindre kopior av statyn finns bland annat i Tokyo, Paris och Las Vegas.

Frihetsgudinnan – världens mest kända staty.Frihetsgudinnan – världens mest kända staty.Frihetsgudinnan – världens mest kända staty.
Frihetsgudinnan – världens mest kända staty. Foto: Shutterstock

8. Adiyogi Shiva, Booluvampatti, Indien

Den 112 fot (34 meter) höga statyn av den hinduiska guden Shiva är listad som världens största byststaty i Guinness World Records. Den är rest i den indiska delstaten Tamil Nadu och ska inspirera och hylla yoga. Statyns namn Adiyogi betyder ”den förste yogin”, eftersom Shiva anses som yogans anfader. Höjden, 112 fot, symboliserar både de 112 sätt som man kan uppnå moksha (frihet) på inom yogan, och också människans 112 shakra. Den avtäcktes 2017.

Den 34 meter höga statyn av Shiva är en hyllning till yoga.Den 34 meter höga statyn av Shiva är en hyllning till yoga.Den 34 meter höga statyn av Shiva är en hyllning till yoga.
Den 34 meter höga statyn av Shiva är en hyllning till yoga. Foto: Shutterstock

9. Fork of Vevey, Schweiz

Världens största gaffel är 8 meter lång, tillverkad i rostfritt stål och placerad nära stranden på Genèvesjön i Schweiz. Gaffeln skapades ursprungligen 1995 till tioårsjubileet av Alimentarium, ett museum helt tillägnat mat. Året därpå plockades den ner, men efter åratal av protester sattes den tillbaka i sjön tio år senare och har stått där sedan dess. 

Fork of Vevey – världens största gaffel.Fork of Vevey – världens största gaffel.Fork of Vevey – världens största gaffel.
Fork of Vevey – världens största gaffel. Foto: Shutterstock

10. Fosterlandet kallar, Volgograd, Ryssland

Den 85 meter höga statyn ”Fosterlandet kallar” restes 1967 till minne av slaget vid Stalingrad och var då världens största staty. Det är fortfarande Europas största staty och världens största staty av en kvinna. Från kullens fot till foten av statyn leder 200 trappsteg som symboliserar de 200 dagar som slaget pågick. Statyn är ihålig, och det går att klättra upp till båda händerna och huvudet, även om bara ett fåtal besökare tillåts göra det.

”Fosterlandet kallar” restes till minne av slaget vid Stalingrad.”Fosterlandet kallar” restes till minne av slaget vid Stalingrad.”Fosterlandet kallar” restes till minne av slaget vid Stalingrad.
”Fosterlandet kallar” restes till minne av slaget vid Stalingrad. Foto: Shutterstock

LÄS MER: Här är de 10 mest gillade bostäderna på Airbnb 

11. Djingis Khan-statyn, Ulan Bator, Mongoliet

I större delen av världen anses mongolhärskaren Djingis Khan (1162–1227) som en grym tyrann, men i hemlandet Mongoliet är han en nationalhjälte. Den 40 meter höga statyn är vänd österut, mot Djingis Khans födelseplats, och anses som världens största ryttarstaty. Vid statyn finns ett museum som erbjuder arkeologiska turer, möjlighet att prova traditionella mongoliska kläder och testa mongolisk mat. 

Statyn av den mongoliske härskaren Djingis Khan är världens största ryttarstaty.Statyn av den mongoliske härskaren Djingis Khan är världens största ryttarstaty.Statyn av den mongoliske härskaren Djingis Khan är världens största ryttarstaty.
Statyn av den mongoliske härskaren Djingis Khan är världens största ryttarstaty. Foto: Shutterstock

12. Statue of Unity, Narmada, Indien

Världens största staty föreställer varken Buddha eller någon annan gudomlighet utan den indiske politikern och biträdande premiärministern Vallabhbhai Patel (1875–1950) nära Rajpipla i distriktet Narmada i Gujarat i Indien. Med den imponerande höjden 182 meter och med ansiktet mot Sardar Sarovardammen är den med bred marginal världens största – hela 54 meter högre än Buddhastatyn i Henan. Det tog fyra år att bygga den, och den stod klar så sent som 2018. Stålet till statyn samlades delvis in genom att man bad indiska bönder att skänka sin utslitna jordbruksutrustning. I vardera benet på statyn finns två hissar som tar besökarna upp till utsiktsplattformen 153 meter upp på 30 sekunder.

Statue of Unity föreställer den indiske politikern Vallabhbhai Patel och är världens största.Statue of Unity föreställer den indiske politikern Vallabhbhai Patel och är världens största.Statue of Unity föreställer den indiske politikern Vallabhbhai Patel och är världens största.
Statue of Unity föreställer den indiske politikern Vallabhbhai Patel och är världens största. Foto: Shutterstock

13. Laykyun Sekkya, Monywa, Myanmar

Världens tredje högsta staty, den 129 meter höga Laykyun Sekkya, är ett monument tillägnat Buddha. Statyn tog mer än tolv år att bygga och avtäcktes slutligen 2008. Bredvid den stående statyn finns en staty av en liggande Buddha som föreställer buddismens grundare före hans död. Statyn omges av en trädgård med bodhiträd och 9 000 andra växter. Bodhiträd sägs vara det träd som Buddha satt under när han blev upplyst. 

Den 129 meter höga Laykyun Sekkya är ett monument tillägnat Buddha.Den 129 meter höga Laykyun Sekkya är ett monument tillägnat Buddha.Den 129 meter höga Laykyun Sekkya är ett monument tillägnat Buddha.
Den 129 meter höga Laykyun Sekkya är ett monument tillägnat Buddha. Foto: Shutterstock

14. Mano del Desierto, Atacamaöknen, Chile

Mano del Desierto, eller ”öknens hand”, verkar hämtad ur en science fiction-film där den reser sig mitt ute i den chilenska Atacamaöknen. Trots att den närmaste staden Antofagasta ligger hela 75 kilometer bort lockar den 11 meter höga skulpturen tusentals besökare varje år. Konstnären Mario Irarrázabal, som skapade verket 1992, ville visa på människans sårbarhet och utsatthet. Vid förstaanblicken kan man tro att det är en sandskulptur, men i själva verket är den gjord av järn och cement.

I Atacamaöknen i norra Chile reser sig en 11 meter hög hand.I Atacamaöknen i norra Chile reser sig en 11 meter hög hand.I Atacamaöknen i norra Chile reser sig en 11 meter hög hand.
I Atacamaöknen i norra Chile reser sig en 11 meter hög hand. Foto: Shutterstock

15. Gyllene bron, Da Nang, Vietnam

Gyllene bron, 1 400 meter ovanför havsnivån och belägen i närheten av en av Vietnams största städer – Da Nang – har efter öppnandet 2018 snabbt blivit en av landets stora turistattraktioner. Den förbinder en linbanestation med de näraliggande trädgårdarna och är också en fantastisk utsiktspunkt. De båda jättehänderna som gör att bron platsar på denna lista ger en illusion av att hålla upp den mellan himmel och jord.

Gyllene bron har snabbt blivit en av Vietnams stora turistattraktioner.Gyllene bron har snabbt blivit en av Vietnams stora turistattraktioner.Gyllene bron har snabbt blivit en av Vietnams stora turistattraktioner.
Gyllene bron har snabbt blivit en av Vietnams stora turistattraktioner. Foto: Shutterstock

LÄS MER: 20 fantastiska fakta om världen som du inte visste