Annons
X
EXPRESSEN.SE

Publicerad 1 nov 2010 07:26

Uppdaterad 1 nov 2010 07:59

Checka in på ett spökhotell

På Krusenberg herrgård spökar både vita frun och svarta mannen.

På Krusenberg herrgård spökar både vita frun och svarta mannen.

Skrivmaskiner smattrar, ljuskronor gungar och kaffekoppar åker i golvet.
Spökena har tagit in på hotell.
Alla är inte rädda för spöken. Många vill tvärtom gärna få närkontakt och vad passar då bättre än att tillbringa en natt med dem på något avlägset hotell så här i höstmörkret.
Mikael Bengtsson, vd för hotellsöktjänsten Informus har tagit spökvännerna på allvar och lagt in en s(p)öktjänst på webbsidan.
- Jag har träffat många på olika anläggningar som har olika historier att berätta, så för två år sedan la vi in spökhistorierna på sidan.
Historierna kan handla om allt från besök av döda kungar till busliv i restaurangköket. Spännande, men dokumentationen är kanske inte alltid så övertygande...
- Några vill bara ha något att berätta om hotellet, men andra tror verkligen på det.
Själv har Mikael Bengtsson inte sett några spöken.
- Nej, men jag har hört en del historier som inte kan förklaras så lätt.

Krusenberg herrgård

Den bästa platsen i den rosa matsalen är alltid reserverad för Vita Frun. Därifrån har hon utsikt över trädgården och sjön. Om någon gäst tar hennes plats frågar personalen om hon eller han verkligen vill sitta i knät på ett spöke. De flesta flyttar på sig. Vem hon är vet man inte, kanske en kokerska som arbetat på herrgården. Hon ger sig till känna genom att sätta ljuskronan i gungning och slamra med bestick. Vita Frun är inte ensam vålnad på Krusenbergs herrgård. Hon har en kollega kallad Svarta Mannen som ska ha setts sväva ut över bryggan och för två år sedan rapporterade en gäst att flera 1700-talsgestalter promenerade runt i trädgården.
Krusenberg herrgård, nära Uppsala

Slussens pensionat

Alfrida Andersson, som var med och startade pensionatet på 1930-talet, vill inte riktigt släppa taget om verksamheten. När det är mycket att göra kan det vara ett väldigt liv i köket. Kaffekoppar och kannor åker i golvet och besticken rasslar.
Slussens pensionat, Henån

Örenäs slott

Godsägaren Valdorf von Dürendorff dog i en duell nära sitt slott i norra Tyskland. Där spökade han i några hundra år, men i början av 1900-talet råkade han kliva ner i en koffert, råkade ut för storm på Östersjön och hamnade så småningom på Örenäs slott. Nu lär han hålla till på tredje våningen i slottet.
Örenäs slott, Glumslöv

Näsby slott

Dora och Carl Robert Lamm på Näsby slott var hängivna konstsamlare, men när pengarna tröt på 1920-talet tvingades de sälja ut delar av sin stora konstsamling. Dora verkar fortfarande ha koll på vad som händer på slottet. När en lokal konstnär skulle hänga upp en tavla knuffades hon ner från stegen. Konsten föll tydligen inte Dora i smaken.
Näsby slott, Täby

Noors slott

Självaste Karl XII har spökat på Noors slott. Nobelpristagaren Verner von Heidenstam fick besök av honom just här när han skrev på det sista kapitlet i boken "Karolinerna" 1898. "Hans ansikte var vitt som gips. Handskarna var vita. Vålnaden satte sig i en stol med värjan över knät" skrev författaren själv. Sedan dess har kungen hållit sig borta från Noor, men man vet ju aldrig... Det lär vara ett väldigt spring i allén mellan Carl Filip von Schwerins grav och slottet på nätterna. På biljardbordet inne i huset rullar kloten av sig själva och dörrar slår oförklarligt igen. Och vad var det för en städerska som dammsög mitt i natten?
Noors slott, Knivsta

ELISABETH MONTGOMERY

Relaterat