Cecilia Hagen är flygrädd och ryter nu i för att rädda nattågen i Europa.
1 av 2: Cecilia Hagen är flygrädd och ryter nu i för att rädda nattågen i Europa. Foto: Cornelia Nordström
I december planerar Deutsche Bahn och flera andra europeiska tågbolag att lägga ner nattågen med City Night Line.
2 av 2: I december planerar Deutsche Bahn och flera andra europeiska tågbolag att lägga ner nattågen med City Night Line.

Cecilia Hagen: Jag flyger inte, jag åker tåg <br />

Jag flyger inte. Jag åker tåg.

Hittills har det fungerat ganska bra.

Jag har rest betydligt mindre och betydligt kortare sträckor och betydligt dyrare än i stort sett alla ni andra. Alla ni som flyger.

Men jag har i alla fall rest miljövänligt.

Det verkar vara slut på det nu och det är inte åldern som sätter pinnar i hjulen och inte heller jag själv som drar i nödbromsen.

Det är ert fel. För att ni går med på att flyga så billigt har nattågen genom Europa lagts ner.

Den 4 november gick det sista från Köpenhamn. De lönar sig inte. Och nattåget mellan Malmö och Stockholm verkar ständigt vara hotat.

Ni flänger helt huvudlöst och i ständigt ökande omfattning runt klotet. Jag kommer ingen vart längre.

"Jag är rädd för att störta"

Att jag inte flyger beror på att jag är rädd för att störta eller möjligen för rädslan för att störta.

Det första flygplan jag satt i var en DC3-a, ett propellerplan, till Köpenhamn. Jag var cirka femton år och livrädd. Från Köpenhamn skulle jag via säkert fem sex stopp till Bangkok, en plats ingen svensk då hade hört talas om. Min mamma hade skickat med mig en hel burk valiumtabletter och jag petade i mig en handfull inför varje landning och varje start. Det hjälpte inte. Väl framme i Bangkok föll jag ihop i en liten hög och repade mig inte på flera dagar.

Så där pågick det tills jag var några och tjugo och beslöt att låta mig slippa flyga mer och det beslutet har jag hållit fast vid.

För många år sen gjordes det en kort tv-film om flygrädsla, programledd av Anita Jekander. I ett avsnitt guidas jag genom ett passagerarplan som står på backen av en psykolog. Hans nya och revolutionerande teori, som där skulle bevisas, gick ut på att en sådan som jag lätt kunde botas genom att slussas genom ett plan av en sådan som han.

När vi kliver ut står ett helt tv-team berett tillsammans med en stor och trygg flygkapten. Inför kameran viftar han med en biljett framför min nos och säger att planet till Karlstad, som han ska köra, startar om en kvart, visst följer du med?

Nej, säger jag och då slocknar allt, kamera, kapten och psykolog. Men filmen har faktiskt visats i flera skolor.

Varför jag är flygrädd vet jag inte. Otrygghet, svårt med tilliten, något sådant. Och detta har alltså lett till att jag varit hänvisad till tåg som samfärdsmedel.

"För mänsklighetens bästa"

Jag älskar att åka tåg. Trygga tåg. Den liggvagn jag som ung färdades med genom Jugoslavien var inte alldeles trygg. Tre slafar ovanför varandra, jag högst upp, tätt tryckt mot taket. Längst ner en tjock farbror som rökte cigarr. Jag fick tillbringa natten i korridoren, på tå för att försöka undgå den lilla å som rann över golvet från den läckande toaletten. Konduktören upprepade oavbrutet att jag var så välkommen in till honom.

Men oftast har mina nattåg varit alldeles utmärkta och jag har sovit gott, vaggad av tåghjulens välbekanta sång mot skenorna: Tullinge-Tumba-Tullinge-Tumba.

Det är bara ett par månader jag senast knoppade i en vagn mellan Köpenhamn och Basel. I egen kupé till priset av en av era flygresor jordenrunt.

Nu går inte det längre. Det är inte lönsamt, hävdas det.

Möjligen är jag inte riktigt klok och möjligen tänker jag mest på mig själv, men ni är etter värre.

Sluta med ert hysteriska flygande kring vår sköra lilla glob och hjälp till att få fart på mina nattåg igen i stället!

Jag begär verkligen inte att ni ska gör det för mig och min obefogade flygrädslas skull, jag begär att ni ska göra det för hela mänsklighetens bästa.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande