För många blir inte campingsemestern som de hade tänkt sig.
1 av 2: För många blir inte campingsemestern som de hade tänkt sig. Foto: COLOURBOX
Sedan i år finns en färsk branschöverenskommelse med nya campingregler.
2 av 2: Sedan i år finns en färsk branschöverenskommelse med nya campingregler. Foto: COLOURBOX

Camparnas värsta mardrömsupplevelser

För många svenskar är sommaren förenad med en sak: Campingsemester. 

Sedan i år finns en färsk branschöverenskommelse med nya regler.

Men många gör misstaget att inte läsa avtalen, menar konsumentvägledaren Bo Lång.

– Man tycker att man har pratat och kommit överens, säger han.

Det är inte alltid lätt att orientera sig bland Sveriges många campingplatser och stugbyar – och en femstjärnig camping innebär inte alltid att man blir helt nöjd. Därför gäller det att ha stenkoll på de olika avtalen och reglerna, berättar Bo Lång, konsumentvägledare på Konsumentverket. 

Enligt honom finns ingen gemensam lagstiftning för campingsemestrar – till skillnad från till exempel chartersemestrar, som ingår under den särskilda paketreselagen. 

Han menar att det vanligaste misstaget är att man som konsument inte har läst avtalet.

– Man tycker att man har pratat och kommit överens, säger Bo Lång.

Konsumentverkets hemsida.

"Husbilscampare har lägre krav"

Om man har skriftlig bevisning på att något ska finnas enligt avtal – till exempel duschar och latrintömning – men att det inte finns, har man rätt att häva köpet eller begära prisavdrag.

– För camping gäller som med allt annat: Man ska ha rätt till det man avtalat om, det är den enkla grundprincipen. Det kan vara till exempel uppsägningstid och avbokningsregler, som man måste titta noga i avtalen för, säger Bo Lång.

Som konsument ska man i första hand vända sig till Allmänna reklamationsnämnden, ARN, om man inte kommer överens med campingföretaget.

För Konsumentverket handlar de vanligaste campingfrågorna om boende i campingplatsernas stugbyar. Bo Lång tror att det kan bero på att man har andra krav när det gäller husbil och husvagnar.

– Man kanske har lägre krav eftersom man har eget boende med sig, säger han.

Konsumentverket granskade nyligen campingföretagens villkor från 2014 och beslutade sig för att de behövde ses över. Foto: COLOURBOX

Kan ha rätt att kvarhålla campingfordon

Konsumentverket granskade nyligen campingföretagens villkor från 2014 och beslutade sig för att de behövde ses över. 

Sedan mars i år finns därför en ny branschöverenskommelse när det gäller husvagn och husbil, där det finns regler för de campingplatser som är anslutna till branschorganisationen SCR Svensk Camping och Konsumentverket. 

Bland annat kan campingplatsen ha rätt att kvarhålla ett campingfordon om man bryter mot dessa regler.

– Men den är inte lag, utan en frivillig överenskommelse, säger Bo Lång.

För Konsumentverket handlar de vanligaste campingfrågorna om boende i campingplatsernas stugbyar. Foto: COLOURBOX

SCR: "Vi hjälper till där det är rimligt"

Lars Isacsson, vd för branschorganisationen SCR Svensk Camping, tror att de flesta campare vänder sig direkt till campingplatserna om de är missnöjda. När de själva tar emot klagomål brukar de framför allt handla om service och dålig städning.

– Det är många människor som campar och naturligtvis innebär det, precis som överallt, att det finns folk som inte är nöjda. En del hör av sig till oss men de vänder sig också till campingplatserna, vilket vi rekommenderar. Men självklart hjälper vi till där vi känner att det är rimligt, säger Lars Isacsson.

Allmänna reklamationsnämndens hemsida.

ARN-anmälningar om campingsemester:

Bodde i smutsig husvagn

Ett par med två barn hade hyrt en husvagn på ett camping- och stugbyområde i Västsverige. När de kom fram hade husvagnen inte städats sedan förra säsongen. Familjen bodde i smuts under halva vistelsen, skriver ARN.

Beslut: Ersättning på 500 kronor.

Blodfläckar på lakanen

En familj med tre barn hade hyrt ett villatält på en camping på Öland. Enligt anmälan var lakanen i tältet blodfläckiga och tältet stank av mögel. De bad om pengarna tillbaka utan resultat.

Beslut: Avslag, eftersom familjen valde att bo kvar i tältet.

Tvingades slänga mat

En familj med ett barn hyrde en villavagn på en camping på Öland. Trots att vagnen skulle ha ett fullt utrustat kök saknades frysfack. Familjen tvingades slänga stora delar av maten de köpt.

Beslut: Ersättning på 1000 kronor.

Brännskadad av dusch

En rullstolburen man bodde på en camping i Västsverige. I samband med att han skulle duscha på campingen ådrog han sig andra- och tredjegradens brännskador på fötterna av det skållheta vattnet.

Beslut: Avslag, eftersom mannen borde känt på vattnet innan han började duscha.

Stinkande duschvatten

Ett sällskap på tre vuxna och ett barn var på en camping i Norrland. Det saknades handikappvänlig ramp ned till havet, vilket utlovats. Bergsvattnet orsakade också att duschvattnet stank, vilket gjorde att de inte duschade på fyra dagar.

Beslut: Avslag, eftersom vattnet var bra trots lukt.

Sängen full av myror

Ett par bodde i en stugby med djurpark på Öland. När de skulle sova upptäckte de att stugan var fylld med myror från golv till tak – även i sängarna. Paret, som bestod av en man och en höggravid kvinna, tvingades sova i bilen.

Beslut: Avslag, eftersom det enligt avtal kan förekomma småkryp i stugan.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande