Ta ett morgondopp i kristallklart vatten i Cala d'Or.
Ta ett morgondopp i kristallklart vatten i Cala d'Or. Foto: Sevda Svensson

Cala d'Or är skönaste charterorten på Mallis

Doften av pinjeträd och vattnet, som ser ut att komma från Karibien, kännetecknar Mallorcas charmigaste charterort Cala d'Or.

Det är omöjligt att skriva om Cala d'Or utan att nämna Josep Costa från Ibiza. 1932 såg han de fem vikarna, som senare fick det gemensamma namnet Cala d'Or, från sin båt. Kort därpå hade han köpt den vildvuxna och dittills obebyggda marken. Costa lyckades övertala sin bekantskapskrets, som bestod av kända konstnärer och författare, att köpa någon av de 48 tomterna av honom. De som inte hade råd, fick sin tomt gratis, och snart hade 12 hus byggts i traditionell Ibiza-stil, vilken skulle komma att bli tongivande också för de närliggande byarna. Ett av dessa hus är Hotell Cala d'Or och det är här man ska bo om man vill få en känsla av eran då orten fortfarande var en koloni för bohemer. På väggarna hänger konst från flera av traktens konstnärer och i restaurangen har ett pinjeträd vuxit sig upp genom både golv och tak - eftersom Costa bestämde att inga pinjeträd på orten någonsin skulle sågas ned.

Bedårande badvikar

I dag är Cala d'Or ett populärt charterresmål. För även om det inte finns några kilometerlånga ständer här, finns det alltså, precis som då Costa förälskade sig i den lilla kustremsan, fem bedårande calas (vikar). Lägg därtill ett varierande utbud av restauranger, fantastiska glassbarer, minigolfbanor, bra shopping och gångavstånd till den mysiga byn Calonge.

Santanyi, staden som domineras av gallerier och keramikbutiker en bit längre bort, är också ett måste för den som väljer att semestra här.

 

 

Text av: Martin Svensson

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande