Brighton - fly Londons storstadhets. Bara knappa timmen bort.
Brighton - fly Londons storstadhets. Bara knappa timmen bort. Foto: Elisabet Axås

Byt livliga London mot lite lugnare Brighton

Brighton är en härlig blandning av kitschig badort, hipp gaystad och vegetariskt matmecka.

Mindre än en timme med tåg från London är det en perfekt oas för den som vill fly storstadshetsen för ett dygn.

9.06–9.58

Tåg London Victoria–Brighton.

10.15

Royal Pavilion. Vid första besöket i Brighton är George IV:s lökkupolförsedda lustslott ett givet besök. Här festade prinsregenten loss innan han blev kung och blev på så vis en föregångare för alla partyprissar som följt i hans fotspår sedan slutet av 1700-talet. Missa inte den överdådiga matsalen med den ett ton tunga kristallkronan eller det för sin tid hypermoderna köket med automatisk kycklinggrill.

11.00

North Laine. Brightons roligaste och färggladaste shoppingkvarter är North Laine där det mesta är vegetariskt, ekologiskt eller återvunnet. Här finns allt från ekologiska varor på Infinity Foods till alla tänkbara seriemagasin på välsorterade Dave’s Comics, där serienörden i kassan inte verkar vilja sälja något innan han hunnit läsa det själv. Gott om klädbutiker med både nytt och second hand.

12.30

Lunch. Mitt i North Laine är The Dorset en trevlig och rustik bar och restaurang med udda stolar och sliten trädisk. Både enklare och mer avancerade rätter med viss tyngdpunkt på fisk och skaldjur.

Hörnet Gardner Street och North Road

13.30

The Lanes. Brightons äldsta kvarter består av vindlande gränder fulla av antikvitetsaffärer och juvelerare. Här är det alltid gott om turister på väg till eller från stranden. Alla reklamskyltar tar bort det mesta av den pittoreska bild man skulle kunna få av gamla Brighton så vi skyndar igenom ner mot havet.

14.00

Seafront. Brightons klapperstensstrand sträcker sig genom hela staden och fortsätter miltals åt båda hållen. Bara några kilometer österut reser sig vita klippor precis som i Dover. Men vi stannar i Brighton och tar en promenad förbi gräddtårtelika Grand Hotel bort mot Hoves pampiga regencykvarter Brunswick och Palmeira Square.

Sedan ner på strandnivån och tillbaka, förbi de sotiga resterna av den gamla West Pier som råkat ut för både stormar och brand det senaste decenniet. Vi passerar kiosker som säljer ostron för ett pund styck och slår oss ner på uteserveringen utanför Buccaneer Café. En kaffe där och sedan besök på några av gallerierna som tillsammans med barerna kantar stranden.

17.00

Brighton Pier. Att gå ut på pirens trädäck är som att förflytta sig flera decennier tillbaka till en tid då turisterna hade helt andra idéer om vad en bra semester ska innehålla. Här är spelhallarna sig lika från första gången jag var här 1979. Det slamrar och plingar från spelautomater där tvåpencemynt åker fram och tillbaka tillsammans med billiga kramdjur och nyckelringar. Längst ut ligger ett helt nöjesfält med bergochdalbanor och karuseller. Självklart kan man köpa både fish and chips och polkagrislika Brighton rock här.

18.30

Middag. Brighton anses av många ha Storbritanniens bästa vegetariska restauranger. Den kanske främsta av alla är Terre a Terre i The Lanes. Här äter vi den godaste vegetariska mat vi smakat: pressad kronärtskocka med chèvre, rösti med spenat och tamarind dhal. Terre a Terre är mycket populär, boka bord!

71 East Street, www.terreaterre.co.uk

20.00

Stå upp. Varje torsdag–söndag håller Krater Comedy Club till på Brightons största komediscen i North Laine. Hit kommer ståuppkomiker som inte alltid nått fram till de största showerna i London men är på god väg. Vid vårt besök skrattar vi bland annat åt unge skotten Daniel Sloss som också uppträtt på ”Raw” i Stockholm. Det känns som om vi kommer att få se mycket mer av honom…

44-47 Gardner Street, www.komedia.co.uk/brighton

23.30

Ut i Brightonnatten. På helgerna är Brightons klubbscen het med flest ställen nära Seafront. Kemptown är centrum för gayklubbarna. Men själva viker vi ner oss och går hem till vårt hotell i Kemptown.

New Steine Hotel, 10-11 New Steine

8.30

Frukost. I England ska det förstås vara ”Full English breakfast” med korv, ägg och bacon. Men i Brighton blir det gärna en vegetarisk variant. Det bästa med New Steine är den hemgjorda frukosten där man beställer engelsk, vegetarisk eller fransk variant vid bordet.

9.49–10.40

Tåg Brighton–London Victoria.

NOTAN

* Tåg London–Brighton tur och retur 380 kronor

* Dubbelrum med frukost på New Steine hotel per person 530 kronor

* Entré Royal Pavilion 110 kronor

* Lunch The Dorset 125 kronor

* Kaffe på Buccaneer café 25 kronor

* Middag på Terre a Terre 250 kronor

* Entré Komedia 130

Summa: 1 550 kronor

Aktuellt just nu