Stillsamt och oförstrört bortom de politiska stridigheterna i Burma.
Stillsamt och oförstrört bortom de politiska stridigheterna i Burma.

Burmas vackra jag vid sidan av oroligheterna

Uråldriga fiskemetoder på en spegelblank sjö. Munkar i saffransröda kläder. Flera kilometer strand utan en enda vattenskoter.

Det sägs att Burma är som Thailand för 30 år sedan, men det är ett land i förändring.

Fiskaren har ena benet lindat runt paddeln så att båda armarna är fria för fiskeredskapen. Han och de andra männen i de smala kanoterna i Inlesjön i Burma är imponerande balanskonstnärer. Fisken fångar de i konformiga burar som de trycker ner på botten. Sedan paddlar de hem till familjen i ett hus på pålar i vattnet. Sina grönsaker odlar de i flytande trädgårdar, förankrade med bambupålar.

Efter många år som resereporter är det inte ofta jag känner att jag möter något helt nytt. Men det här är något mer än det vanliga. Kanske beror det på att turisterna är så få. Visst blir vi omkörda av motorkanoter med kameraförsedda besökare. Visst hittar vi souvenirbutiker i byn. Men det är ändå på riktigt. Människor lever sina liv, tvättar kläderna i sjön, tar kanoten till butiken eller skolan som de alltid gjort. Men det är inte ett slutet samhälle. Tv-antenner skvallrar om att de koreanska tv-filmerna nog är lika populära här som i storstaden Rangoon.

Begynnande demokrati

I Bagan, 30 mil väster om Inlesjön, är turistattraktionerna av mer klassiskt slag. Över 2 000 tempel (kanske 4 000, det beror på vem man frågar) ligger spridda på ett hundra kvadratkilometer stort område. När vi går upp på toppen av en av pagoderna ser vi dem sticka upp över träden i det flacka landskapet. Flera av dem används fortfarande aktivt och det är fler burmesiska än utländska besökare här.

Tidigt på morgonen trotsar vi värmen och cyklar till Shwezigonpagoden. Utanför ropar souvenirförsäljarna men inne på tempelområdet är stämningen lugn. En grupp på ett trettiotal pojkmunkar promenerar runt pagoden. Några har lite för mycket spring i benen och blir tillrättavisade av de äldre. Stillheten är påtaglig.

Några kvinnor säljer frukt och samosas. De ler vänligt när jag frågar om jag får ta en bild. De skyddar sina ansikten mot solen med thanaka, Burmas eget solskyddsmedel som gärna appliceras i vackra mönster på kinderna.

Det är svårt att tro att det bara är tio mil till Meiktila där muslimer dödades och fördrevs från sina hem av nationalistiska buddhister för en dryg månad sedan. Trots en begynnande demokratisk process har Burma långt till demokrati och motsättningar mellan buddhister och framför allt muslimer är ett stort hinder på vägen. Men förhoppningarna om ett demokratiskt Burma är stora och nästan alla hoppas att oppositionsledaren Aung San Suu Kyi ska vinna valet 2015. I dag sitter hon i parlamentet men det domineras fortfarande av militären.

Burma öppnas upp

Landet tar små steg i rätt riktning. Aung San Suu Kyis oppositionsparti NLD vann nästan alla platser som stod på spel i fyllnadsvalet 2012. För en månad sedan tilläts privata tidningar komma ut efter nära 50 års förbud. Förändringarna fick EU att lyfta sina ekonomiska sanktioner för mindre än två veckor sedan.

Som turist märker man utvecklingen på att Aung San Suu Kyis ansikte pryder almanackor, T-shirtar, kylskåpsmagneter och mycket mer. Nytt är också att det numera finns ett fåtal bankomater i landet. Än så länge bara på vissa flygplatser och andra ställen dit turister kommer, men räkna med att de snabbt blir fler. Kanske kan man snart använda mobilen också. Burma öppnas upp och mobiloperatörerna är bara några av de företag som vill in.

Vi avslutar vår resa i badorten Ngapali. Här på den fyra kilometer långa stranden är det nästan ännu tydligare att bara en miljon utländska turister besöker Burma årligen (jämfört med Thailands 22 miljoner.) Inga vattenskotrar eller kitesurfare, bara enstaka fiskare som erbjuder en tur i båten till ön utanför stranden.

När jag promenerar mot fiskebyn springer småbarnen fram och vill bli fotograferade. Några av dem får låna kameran och plåtar mig och sina kompisar, lyckan är stor. Gamla mormor röker sin cheerot (en tjock cigarr) och ser till att de uppför sig. Sedan tittar vi alla lika nyfiket på bilderna.

Resfakta

Resa dit: Med reguljärflyg enklast via Bangkok. Fritidsresor startar paketresor med denna resväg i oktober. Flera andra arrangörer, som Jambo, Läs och Res, Tema och Världens Resor har rundresor.

Bsta tiden: November-februari. Mycket varmt (40 grader) mars-maj. Regnperiod maj-oktober.

Restid: Från cirka 15 timmar med en mellanlandning, annars längre.

Tidsskillnad: Fem och en halv timme före Sverige.

Språk: Burmanska är störst och det officiella språket. Ganska många talar hyfsad engelska då det lärs ut från i förskolan.

Valuta: Kyat. 1 000 kyat = cirka 8 kronor. Det finns få bankomater så ta med US-dollar. Sedlarna ska vara nya och utan skador.

Prisnivå: Mycket lägre än i Sverige men något högre än i Thailand. Räkna med 25-60 kronor för lunch eller middag med öl på vanlig turistrestaurang.

Visum: Visum krävs. Ordna det via researrangören eller läs mer på www.myanmarvisa.com.

Bra att veta: Oppositionen uppmanar turister att bo på och resa med privata hotell och flygbolag för att inte i onödan gynna regimen. Svenska mobiltelefoner fungerar inte i Burma.

Läs mer: www.dvb.no (Democratic Voice of Burma.), www.lonelyplanet.com/myanmar-burma

Prisex

Charter: Två veckor från Stockholm på Amata Resort 23 nov-9 dec 18 998 kronor (Fritidsresor).

Flyg: Stockholm-Rangoon 22 november-9 december 7 787 kronor (Lufthansa). Flyg Rangoon-Thandwe (Ngapali) 1 350 kronor (Air Mandalay).

Hotell: Dubbelrum på Thande Beach Resort 778 kronor natten.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor – hela 52 % rabatt! Beställ här!