Bagans över 2000 tempel är ett av Unescos världsarv.
1 av 14: Bagans över 2000 tempel är ett av Unescos världsarv.
I Inlesjön står husen på pålar. Här levs livet mest på vattnet.
2 av 14: I Inlesjön står husen på pålar. Här levs livet mest på vattnet. Foto: Elisabet Axås
Före skymmningen sopas stenläggningen runt Schwedagonpagoden av frivilliga.
3 av 14: Före skymmningen sopas stenläggningen runt Schwedagonpagoden av frivilliga. Foto: Elisabet Axås
Pojkmunkar kollar utbudet i dvd-ståndet på Hehos marknad.
4 av 14: Pojkmunkar kollar utbudet i dvd-ståndet på Hehos marknad. Foto: Elisabet Axås
Nan Sherry Shop tillverkar vackra parasoller för hand.
5 av 14: Nan Sherry Shop tillverkar vackra parasoller för hand. Foto: Elisabet Axås
Rökpaus på Hehos marknad.
6 av 14: Rökpaus på Hehos marknad. Foto: Elisabet Axås
Här kommer glasscykeln!
7 av 14: Här kommer glasscykeln! Foto: Elisabet Axås
Munkar vilar i skuggan vid Schwedagonpagoden.
8 av 14: Munkar vilar i skuggan vid Schwedagonpagoden. Foto: Elisabet Axås
Gott om plats på Ngapalis strand.
9 av 14: Gott om plats på Ngapalis strand. Foto: Elisabet Axås
Glada pojkar i Heho.
10 av 14: Glada pojkar i Heho. Foto: Elisabet Axås
Scott Market.
11 av 14: Scott Market. Foto: Elisabet Axås
Ang San Suu Kyis hus.
12 av 14: Ang San Suu Kyis hus. Foto: Elisabet Axås
Fiske på Inlesjön.
13 av 14: Fiske på Inlesjön. Foto: Elisabet Axås
Snabblunch utanför Scott market i Rangoon.
14 av 14: Snabblunch utanför Scott market i Rangoon. Foto: Elisabet Axås

Burmas hemligheter har blivit tillgängliga

BURMA. I vinter går paketerade sol- och badresor till Burma för första gången. Men det är inte för stränderna vi reser till detta okända land. Det är för kulturen, historien – och människorna.

Sju barn, gamla mormor och jag tittar alla lika nyfiket på kameradisplayen. Den där lille killen blev ju bra, men där är en som gör en konstig min. Alla skrattar och så får en av tjejerna låna kameran och ta en ny bild. Vi förstår inte varandras språk men det behövs inte heller.

Vi befinner oss på Ngapalis fyra kilometer långa strand i västra Burma. Här längst söderut på stranden ligger fiskebyn Gyeiktaw, längre norrut finns turisthotellen. Men de stora turistströmmarna har inte nått Burma än och hotellen ligger än så länge ganska glest. Stranden är helt fri från vattenskotrar, kitesurfare och bananbåtar. Så här på morgonen är det helt tomt där borta, men här vid byn är det full fart. Unga män bär in korgar med småfisk från en båt. De läggs på tork på stranden. Två kvinnor bär i land ett nät. De skyddar sina kinder mot solen med thanaka, en kräm gjord av bark.

I går var jag inne i Gyeiktaw och blev guidad av Yin Yin Than som bor i byn och jobbar i receptionen på ett av strandhotellen. Hon är den första i familjen som gått på universitet och föräldrarnas stolthet går inte att ta miste på när hon presenterar oss inne i baren som de driver i byn. Sedan fortsätter vi till marknaden där man kan köpa frukt, grönsaker, kläder, sandaler, plastbyttor... ja, det mesta man behöver.

"Fick följa med guiden hem i Bagan"

Men några souvenirer ser jag inte. Det verkar inte vara många turister som besöker marknaden. Ändå är det inte långt till hotellområdet. När jag cyklar längs vägen innanför hotellen möter jag många från byn som cyklar, går eller åker lokalbussen som består av en tuktuk modell större. De flesta vinkar och jag hejar tillbaka: "mingalabar!".

Det är lätt att få kontakt med folk. Många pratar engelska om än inte alltid så bra. Två pojkmunkar vill att jag ska plåta dem, en äldre nunna också. Hon tittar på bilden i kameran och nickar nöjt innan hon fortsätter promenaden under sitt skyddande parasoll.

Det är en fin men svettig cykeltur så det är kanske inte konstigt att jag inte ser några andra turister. Men de är inte många nere på stranden heller. Marie-Louise Borella och Mads Spanggaard från Köpenhamn kommer i alla fall promenerande längs stranden. De har hört att det ska komma charter i vinter så de har passat på att resa hit innan.

- Det är första gången vi är i Asien och då drog vi direkt till Burma. Det har varit en fantastisk resa. Folk är så öppna och gästfria. Vi fick följa med guiden hem i Bagan.

Liksom alla andra turister jag möter har de kombinerat tiden på stranden med en rundresa i landet. Burma är för okänt och spännande för att man ska nöja sig med bara strandhäng.

Burmas största stad Rangoon

Min egen resa börjar i Burmas största stad Rangoon. Det första vi gör är att stanna till vid Aung San Suu Kyis hus som ligger vackert inbäddad i grönska vid Inyasjön i ett av stans mest fashionabla områden. Det var här hon satt i husarrest i 15 år innan hon släpptes fri och så småningom valdes in i parlamentet i huvudstaden Naypyidaw.

Frisläppandet och de steg mot ett mer demokratiskt samhälle som tagits sedan dess har befriat Burma från den pariastatus landet tidigare hade. Oppositionen välkomnar numera turism inom vissa ramar och EU har tagit bort alla ekonomiska sanktioner utom vapenembargot.

I vinter går de första sol- och bad­resorna till Burma men det betyder inte att det är okontroversiellt att besöka landet. Trots att politiska fångar har släppts, privata tidningar tillåtits och vi ser bilder på Aung San Suu Kyi på såväl T-tröjor som kylskåpsmagneter är Burma fortfarande en diktatur där stora delar av befolkningen - särskilt rohingya och andra muslimer – förföljs.

Det är svårt att tro när vi vandrar runt den gyllene Shwedagonpagoden i skymningen. Trots många besökare är det så tyst och stilla att vindspelen uppe i tornen hörs tydligt. Alla Rangoons turister verkar vara här men lokalborna är ändå i klar majoritet. Många ber vid den stupa som representerar deras egen födelsedag. Andra går i långa led och sopar marken med stora kvastar.

Då är det betydligt livligare i Chinatown när vi äter middag på 19:e gatan senare på kvällen. Här ligger matstånd och uteserveringar bredvid varandra. Maten är god och billig. I kvarteren runtomkring säljs frukt, grillspett, kycklingar och stora, grillade insekter på gatorna. Dem provar vi inte, men allt som serveras smakar utmärkt och en öl av märket Myanmar är snabbt urdrucken.

Bagan är ett magiskt landskap

Burmesiskt inrikesflyg fungerar inte riktigt som man är van vid, det får vi lära oss på väg mot tempelområdet Bagan. Att det inte finns tv-skärmar med avgångstider utan i stället en man som går runt med en skylt förvånar inte. Det gör däremot det faktum att avgångstiden kan ändras in i det sista, även till en tidigare tidpunkt än biljetten anger. Åk till flygplatsen i god tid alltså!

Bagan är ett magiskt landskap där över tvåtusen tempel ligger utspridda på ett hundra kvadratkilometer stort område. De har byggts under en period på över tusen år. Några är mäktiga, gyllene byggnader som den stora Shwezigonpagoden, andra är oansenliga, små tegelkonstruktioner mer eller mindre hårt frätta av tidens tand. Längs med alltihop flyter den mäktiga Irrawaddy­floden stilla mot havet.

När solnedgången närmar sig står vi uppe på pagoden Pya Tha Da tillsammans med ett trettiotal asiatiska turister, en handfull amerikaner och några försäljare. Utsikten är magisk med hundratals toppiga stupor som sticker upp över träden i det platta landskapet.

Bagan är betagande men det är nästa stopp som verkligen etsar sig fast i minnet.

På Inlesjön lever och arbetar 90 000 människor. Många bor i hus på pålar i vattnet, de odlar tomater i flytande trädgårdar och fiskar med uråldriga metoder.

Vi har knappt kommit ut på sjön i en speedboat förrän vi ser de första fiskarna. De står i aktern med benet lindat runt paddeln för att kunna använda båda armarna till fisket. De fångar fisken i konformiga burar som de trycker ner på sjöbotten.

Inlesjön är en av Burmas största turistattraktioner och fiskarna är givetvis inte omedvetna om hur fotogeniska de är med sina burar. Många poserar villigt och dricks från turister är nog ingen oviktig inkomst. Men fisket är på riktigt och paddelmetoden effektiv. Det ser vi när en båt forsar fram vid sidan av oss.

Väverier i In Phaw Khone

Vi möter fler kanoter, med motor eller bara paddelkraft. En del fraktar korgar med grönsaker eller fisk, andra fungerar som bussar fulla av folk med parasoller mot solen. Snart ser vi grönskande tomatodlingar. De flyter i odlingsbäddar på vattnet. I byn bredvid står husen på höga pålar. En man lutar sig ut genom sitt fönster och hämtar vatten i en hink i rep. En kvinna sitter på en brygga och tvättar kläder. Vi har hamnat i ett vardagsliv långt från vårt eget. Men inte isolerat eller urmodigt. Paraboler och elledningar visar att det moderna samhället når hit också.

Vi lägger till i byn In Phaw Khone. Det är kö vid bryggan. Vi har inte sett många turister under dagen, men här är de. Byn har flera väverier där kvinnor färgar garn och väver för hand. De vackra tygerna och kläderna säljs i en turistshop mitt i byn.

Jag sätter mig i skuggan utanför butiken. I ett fönster mittemot sitter en kvinna bakom en trampsymaskin och syr något av rutigt tyg. Vi ler mot varandra. Kanske är det hennes arbeten som ligger i shoppingkassarna som bärs ut ur butiken.

Burma

Bo bra:

1. Governor's Residence

Den brittiske guvernörens bostad, byggd i teak på 1920-talet, har i dag förvandlats till elegant hotell med pool och lummig gård i centrala Rangoons utkant. Utmärkt bufféfrukost.

Adress: 35 Taw Win Road, Dagon Township, Rangoon.

www.governorsresidence.com

Pris: Dubbelrum från cirka 3 100 kronor inklusive frukost.

2. Sandoway

Smakfull bungalowresort vid Ngapalis strand. Jag bor i bungalow med meditationsplats på övre etaget. Ingen tv på rummet men gemensam bio, bibliotek och pool. Delvis italiensktägt och med italienska rätter på menyn där priserna är fem gånger högre än på de enklare ställena i närheten.

Adress: Ngapali Beach.

www.sandowayresort.com

Pris: Bungalow cirka 1 500 kronor med frukost.

3. Lin Thar Oo Lodge

Budgetboende på Ngapalistranden. Enkla bungalowlängor med bambuväggar eller lite finare (och dyrare) i trä och puts. Alla med luftkonditionering, toalett och dusch.

Adress: Ngapali Beach.

www.lintharoo-ngapali.com

Pris: De enklare rummen cirka 420 kronor inklusive frukost, de lite finare 560 för två.

Äta gott:

4. Kosan

Bästa restaurangen på kroggatan 19th Street i Rangoon enligt vår guide. Enkelt ställe med god, kryddstark gatumat. Bord på gatan eller inomhus. Beställ gärna många rätter och dela på hela sällskapet. Middag med öl kostar under 40 kronor.

Adress: 19th Street 108, Rangoon.

5. Family

Enkel restaurang på Ngapalis huvudväg. Finfina grillspett och andra fisk- och skaldjursrätter. Middag med öl cirka 50 kronor.

Adress: Gyeiktaw Main Street, nära Sandoway Resort, Ngapali.

Uppleva mer:

6. Cykla i Bagan

Kom nära både människor och landskap på en cykeltur mellan Bagans byar och tempel. Men starta tidigt på morgonen innan värmen blir olidlig. Cyklar finns att låna eller hyra på många hotell.

7. Marknaden i Heho

Det är marknad var femte dag i byarna runt Inlesjön. Vid vårt besök är det Hehos dag. Här säljs allt från druvor och mango till sandaler och dvd-filmer. Intressantast är folklivet. Många bär traditionella kläder, till exempel Pa-Oh-kvinnorna i svart med färgglada sjalar knutna runt sina huvuden.

Shoppa smart:

8. Lackarbeten

Skålar, fat och mycket annat på hårt lackad bambustomme är ett av Burmas traditionella hantverk. I byn New Bagan finns flera verkstäder där föremålen tillverkas och säljs.

9. Parasoller

De vackra, burmesiska parasollerna tillverkas framför allt i Pathein väster om Rangoon men vi köper våra direkt på Nan Cherry Shop, en tillverkare nära Heho vid Inlesjön. Se till att få parasollerna impregnerade om de ska användas utomhus.

Ta dig runt:

Inrikesflyg med flera bolag dagligen mellan de viktigaste turistorterna. Tidtabellen kan ändras in i det sista så kom i god tid till flygplatsen. Finns även långfärdsbussar men de tar tid, cirka 15 timmar Rangoon-Bagan. En annan möjlighet är båt på floden Irrawaddy. Då tar färden Bagan-Mandalay hela två dagar.

Resfakta

Resa dit: Med reguljärflyg enklast via Bangkok. Fritidsresor startar paketresor med denna resväg i oktober. Flera andra arrangörer, som Jambo, Läs & Res, Tema och Världens Resor har rundresor.

Bästa tiden: November-februari. Mycket varmt i mars-maj. Regnperiod maj-oktober.

Restid: Från cirka 15 timmar med en mellanlandning, annars längre.

Tidsskillnad: 5,5 timme före Sverige.

Språk: Burmanska är störst och det officiella språket. Ganska många talar hyfsad engelska då det lärs ut från förskolan.

Valuta: Kyat. 1 000 kyat = cirka 7 kronor.

Prisnivå: Mycket lägre än i Sverige men något högre än i Thailand. Räkna med 25-60 kronor för lunch eller middag med öl på vanlig turistrestaurang. Budgetboende är dyrare än i övriga Sydostasien.

Visum: Visum krävs. Ordna via researrangören eller läs mer på www.myanmarvisa.com.

Bra att veta: Oppositionen uppmanar turister att bo på och resa med privata hotell och flygbolag för att inte gynna regimen. Svenska mobiler fungerar inte.

Läs mer: www.dvb.no (Democratic Voice of Burma.), www.burmakommitten.org, www.lonelyplanet.com/myanmar-burma

Tre pärlor i Rangoon

Scott market

Rangoons stora inomhusmarknad heter egentligen Bogyoke Aung San Market numera, men de jag pratar med kallar den fortfarande Scott market. Här kan man köpa det mesta, bland annat thanaka, burmesernas eget solskydd och smink som syns på mångas kinder. Aung San Suu Kyis hus

Man får inte gå in genom den höga porten på University Avenue Road 54 i Rangoon där oppositionsledaren satt i husarrest i 15 år. Huset syns i stället bäst tvärsöver Inyasjön där det ligger med fin utsikt. Över porten hänger ett porträtt på "The Lady's" far, general Aung San som kämpade för Burmas frihet, men mördades ett halvår före självständighetsdagen.

Chinatown

Livliga kvarter där gatumarknaden spiller långt ut i bilfilerna. Här ligger bland annat restauranggatan 19th Street där man hittar en och annan turist bland uteserveringarna. Nere vid floden pilar småbåtar över till det fattiga bostadsområdet Dalah på andra sidan.

 

Bonusfakta 1: Om två år hålls parlamentsval i Burma. Om det blir fritt och öppet är landet på god väg att bli en demokrati.

Bonusfakta 2: George Orwells roman "Dagar i Burma" ger en bra inblick i Burmas tid som brittisk koloni. Burmeserna skojar om att "1984" är del två...

Aktuellt just nu