<p>Som resmål är Budapest rena fyndet.</p>
1 av 5: <p>Som resmål är Budapest rena fyndet.</p> Foto: Colourbox
Géllert är en av de mest kända badanläggningarna i Budapest.
2 av 5: Géllert är en av de mest kända badanläggningarna i Budapest. Foto: Måns Ivarsson
Inredningen är något alldeles extra med mosaik, statyer och kristallkronor.
3 av 5: Inredningen är något alldeles extra med mosaik, statyer och kristallkronor. Foto: Getty Images
Parlamentet syns bra från en rundtur med båt.
4 av 5: Parlamentet syns bra från en rundtur med båt. Foto: Måns Ivarsson
Har du ett par timmar över så sätt dig på första bästa spårvagn och njut av den härliga nostalgikänslan i de gamla vagnarna och de brokiga sevärdheterna utmed vägen.
5 av 5: Har du ett par timmar över så sätt dig på första bästa spårvagn och njut av den härliga nostalgikänslan i de gamla vagnarna och de brokiga sevärdheterna utmed vägen. Foto: Måns Ivarsson

Budapest – läcker lyx till löjligt låga priser<br />

BUDAPEST, UNGERN. Lyxiga spa-bad i palatsmiljöer, härliga krogar, bra shopping och en doft av det kultiverade Europa före världskrigen.
Och allt till löjligt låga priser.
Som resmål är Budapest rena fyndet.

Det senaste hundra åren har till övervägande del varit tuffa för den ungerska huvudstaden.

Före 1914 och första världskrigets utbrott var staden en gyllene metropol inom det stora kejsardömet Österrike-Ungern.

Sedan gick det mesta snett. Kejsardömet upplöstes vid krigsslutet, Budapest hamnade i bakvattnet och införlivades efter andra världskrigets slut 1945 i Sovjets kommunistblock i Öst-Europa.

Nu är det mer än 25 år sedan Berlinmurens och Sovjetväldets fall och det speglas förstås i en friare och mer livlig stad. Men det är ändå tiden före 1900-talets alla eländen som ger Budapest dess speciella profil.

Många likheter med Prag

Stadens hjärta är stenstaden från det sena 1800-talets "la belle epoque" med alla sina överdådiga och vackra palats och bostadshus. När man strosar här är det mycket lätt att drömma sig tillbaka till en tid då byggherrar och stadsplanerare satte skönhetsvärdet före ekonomisk vinning.

Må så vara att Prag är en mycket rikare stad av samma art och att Budapest på många håll är i behov av rejäla fasadputsningar - men i stadskärnan överrumplar det ena mäktiga bygget efter det andra, från makalösa Greshampalatset till Gellérts ståtliga badanläggning.

Till Budapest många likheter med Prag hör stadens delning på mitten av en mäktig flod. På västra stranden av Donau breder det flotta Buda ut sig med sitt slott, sina grönområden och sin lite förnämare karaktär. På den östra ligger Pest, den livligare delen med shopping, banker, parlament och utskänkningsställen av alla sorter.

Här mixas pampiga gamla hotell och myndighetsbyggnader med hela kvarter av barer och restauranger inhysta i mer eller mindre fallfärdiga gamla stenhus. Exotiskt för en västeuropé.

Centrala Saluhallen är ett matmåste

Ett matmåste i Pest är klassikern Centrala Saluhallen med sina över 200 handlare och rejäla - och mycket prisvänliga - restauranger, som genuina krogen Fakanal på andra våningen.

Här ligger också stora shoppinggatan Váci utca. Kul och annorlunda shopping finns i staden, men kräver ett visst mått av letande - utbudet i stort domineras av de kända internationella kedjorna.

Fyndshoppingen rör sig i huvudsak om överlevande traditionella hantverk. Som måttbeställda kläder och skor eller originella, vackra affischer och andra pappersvaror (som på Papír és Társai).

En given turistattraktion är förstås de berömda badanläggningarna där Széchenybadet och Géllert är några av de mest kända. Det senare är en spektakulär palatsliknande inrättning från tidigt 1900-tal med kristallkronor, mosaikgolv och annan ståtlig elegans (inträde från runt 150 kronor, ett otal behandlingar finns att tillgå i varierande prisklasser).

Budapest en badstad

Budapest status som badstad går ända tillbaka till romartiden: hela 118 naturliga varma källor i och runt staden är hemligheten bakom.

Géllertbadet ligger med imponerande läge utmed Donau på Budasidan och är en av höjdpunkterna i det rikliga ögongodis som serveras den som tar sig tid för en båtrundtur på floden. Turutbudet är stort med middagar, jazzkvällar och allehanda underhållning. Men för en normalturist räcker en-timmes-turen på den centrala flodsträckan. Här ses många av praktbyggnaderna från sin pampigaste sida (biljetter från 90 kronor).

Budapest är ett prima och lagom exotiskt resmål för den som gillar mat, nöjen och shopping för en ringa slant och som kittlas av det gamla Europas fornstora och mer pampiga dagar.

 

 

Läs fler artiklar om Budapest HÄR!

Fyra snabba tips i Budapest

Slottet

Ett större område på slottskullen med magnifik utsökt över hela staden. Förutom Kungliga palatset ryms här bland annat Nationalgalleriet och Historiska museet. Missa inte Fiskarbastionen och Lordernas gata i Gamla stan precis intill.

Raoul Wallenbergmonumentet

Monumentet, som består av tre storstenblock samt en staty föreställande Raoul Wallenberg i helfigur, ligger vackert i ett grönområde och omges av gula och blå blommor. Nås med spårvagn nummer 61 i norra Buda.

Barkvarteren

Området kring Király utcas södra ände i centrala Budapest vimlar av roliga krogar, barer och klubbar. Kolla in adressen Király utca 13 - innergården av ett helt kvarter med nära ett tjugotal olika mat- och nöjesställen under öppen himmel.

Spårvagnsafari

Budapest är stort till ytan och bitvis svårgreppbart. Har du ett par timmar över så sätt dig på första bästa spårvagn och njut av den härliga nostalgikänslan i de gamla vagnarna och de brokiga sevärdheterna utmed vägen. Bara att hoppa av och på när du vill.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande