ANNONS

Innehåll från Siemens Espressomaskiner

Kaffekunskap för kosmopoliter

Du känner igen vad som är en god kopp kaffe. Visst, men vet du var det kommer ifrån? 

Smaka dig fram på en geografisk grundkurs tillsammans med mästerrostaren Fredrik Gustafsson på Kafferosteriet Koppar.

EXTERN LÄNK: Allt du behöver veta om Siemens EQ.9 Plus  

Kaffebönan odlas i ett 70-tal länder över stora delar av världen – från svala, höga höjder i Etiopien till heta lägen i Brasilien. Geografin spelar stor roll för hur det kaffe smakar som vi hemmabaristor brygger i vår dagliga kopp. 

Men hur känner man igen och särskiljer ett höghöjdsodlat kaffe från ett annat tillverkat i en helt annan världsdel? Och finns det någon smakskillnad mellan en arabica- och en robustaböna? 

Vi tog hjälp av Fredrik Gustafsson, ägare till Kafferosteriet Koppar i Tyresö utanför Stockholm – en genuin kaffekonnässör som vet allt om hur vi kan hjälpa till att höja smakupplevelsen i en god kopp kaffe. 

– Kaffe odlas både söder och norr om ekvatorn. Vi kallar det för kaffebältet. Man brukar säga att kaffets ursprung är Etiopien och östra Afrika. Där växer kaffeträd oftast på höga höjder, vilket skapar superhög kvalitet. Det ger ett mycket fruktigt kaffe. Själv brukar jag också säga att det är omöjligt att tröttna på Kenya, säger Fredrik Gustafsson.

Fredrik Gustafsson.

Rullar vi jordgloben österut landar vi i Indien och därefter Indonesien där klimatet ger kaffet en mörkare färg. Smaken och aromen drar mot jord och örtighet.   

– Det odlas även kaffe ända uppe i Nepal och i Australien och Nya Zealand, men annars är nästa spännande anhalt Sydamerika. Här finns många högkvalitativa, bäriga kaffesorter. Världens största producent Brasilien är kända för sitt nötiga kaffe, men utan den pigga syra som finns i Afrika. Allt har förstås med jordmån att göra, eller terroir för att tala vinspråk. 

Spännande sydamerikanska kaffesorter

För att få fram ursprunget i smakerna ser processerna olika ut mellan länder och världsdelar. I Afrika låter man till exempel fruktköttet torka in i bönan, medan man i Indonesien brukar tvätta bort fruktköttet, innan bönan torkas. 

– I Sydamerika däremot laborerar man mycket mer med olika processmetoder. Där är innovationsgraden jättehög, vilket i sin tur skapar de kanske mest spännande kaffesorterna därifrån just nu – kanske framför allt i länder som Costa Rica och Colombia.  

Generellt brukar man skilja på två sorters bönor: arabica och robusta. Den förra hittas framför allt i Afrika och delar av Sydamerika, medan robusta odlas på lägre platser och inte anses ha riktigt samma finkalibriga kvalitet som arabica. I gengäld ger robustan stora skördar och minskar risken för skadedjur i odlingarna. 

Men oavsett ursprung och böna, se alltid till att ditt kaffe är färskt. Det gäller allt kaffe – även det mest högkvalitativa.

– Allt kaffe blir dåligt och smaklöst när det är gammalt. Så köp det helst purfärskt och konsumera kaffet inom två veckor, tipsar Fredrik. 

Maxa din kaffeupplevelse

För att få ut maximalt av din kaffeupplevelse krävs en espressomaskin som lyfter de fina nyanserna. Ett exempel är Siemens premiummodell EQ9 Plus som har en finess som kan göra den till hemmabaristans bästa vän. Funktionen kallas DualBean. Med hjälp av två bönhållare och separata keramiska kvarnar kan den kaffesugne med ett knapptryck enkelt välja mellan olika slags kaffebönor och kaffestilar. 

EQ.9 Plus-serien har också wifi-uppkoppling och funktionen Barista-mode med möjlighet att låta kaffet passa din personliga smak. Där har du möjlighet att anpassa styrka, temperatur, mjölkmängd och koppstorlek. 

– Köper du en maskin som EQ9 Plus ska man aldrig mata i dåligt kaffe. Väljer du maskinens grundinställningar kommer du att få ett jättebra resultat. Och börjar du sedan finkalibrera inställningarna kan kaffet bli precis lika bra som hos en proffs-barista, säger Fredrik Gustafsson. 

EXTERN LÄNK: Allt du behöver veta om Siemens EQ.9 Plus 

Visste du att:

* Kaffet kom till Sverige under 1800-talet och gick då endast att köpa på apotek.

* De två botaniska arterna av kaffe är arabica och robusta. Dessa två växer på olika höjd vilket är helt avgörande för smaken. Arabica växer på hög höjd har en syrlig karaktär medan robusta växer på låg höjd och har en mer bitter karaktär.

* För 1 kg kaffe krävs 4000 kaffebär.

Tips:

Förvara aldrig ditt kaffe i kylen eller frysen. Kontrasten mellan kyla och värme skapar kondens och fukt, och är dåligt för aromen. Så förslut kaffet och ställ det bredvid kaffemaskinen. 

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Siemens Espressomaskiner och ej en artikel av Allt om Resor

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday Rea - 70% rabatt på Allt om Resor! Se erbjudande