Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
ANNONS

Innehåll från Kroatiska Turistbyrån

Kornati
Kornati
Kornati
Kornati Foto: Zoran Jelača

Semester med stil – upptäck Kroatien i sommar

Adriatiska havet lockar med sol, salta bad och öar att drömma om. 

Båtliv kryddat med kulinariska höjdpunkter har blivit ett sätt att upptäcka coola Kroatien.

Allt om sommaren i kreativa Kroatien 

Det skönt långsträckta landet längs Adriatiska havet har blivit en av våra mest populära och solsäkra sommardestinationer. I Kroatien är avstånden korta mellan chica strandpärlor, behagligt lunkande lantliv fyllt av gröna turister och de som vill lägga några dagar av semestern på ett vibrerande stadsliv.

Brela, Podrače

Inte minst är öhoppandet i skärgården ett lika härligt som smart sätt att samla på sig mängder med fina upplevelser, och ändå få tid över att hinna reflektera över den kroatiska, lätt tillbakalutade inställningen till livet – och hur man finner njutning i nuet. 

Startpunkt: Split

Split, Bačvice Foto: Aleksandar Gospić

En perfekt startpunkt är Split, Kroatiens näst största stad, som både bjuder på modern storstadspuls och på livet som det alltid levts innanför de antika romerska murarna till den gamla staden. Just utanför väntar den palmprydda hamnpromenaden Riva, fulladdad med löften om sommar från alla de turistbåtar som väntar på att ta besökarna ut till arkipelagen och omtalade platser som Makarskarivieran eller öar som Brač, Hvar och Vis. 

Men först ett möte med det förflutna i den historiska stadskärna som skapades redan på 200-talet av kejsaren Diocletianius. Gågatorna blänker av vitaste marmor och skapar en känsla av att vandra i flera tusen år gamla fotspår.  Ta dig tid att gå vilse på Pazar, den frodiga utomhusmarknaden just vid stadsporten dit regionens piggaste odlare i alla åldrar dagligen söker sig för att sälja allt från väldoftande lavendel till den mest nyslungade honungen.

Barliv på stranden

Split, riva Foto: Julien Duval

Innanför stadsmuren poppar det också upp alltfler personliga boutiquehotell, som Vestibul Palace där tre palats byggda under romansk, gotisk och renässansstil numera samsas under gemensamt tak. De rustika originalväggarna syns i de flesta av rummen. 

Söker man sig närmare havet lockar den renoverade art decojuvelen Park Hotel med sina 72 rum. Här har man utsikt rakt ner mot Splitbornas somriga vardagsrum - den snäckformade sandstranden Bačvice, som kvällstid förvandlas till bar- och klubbhäng. 

Somrig segelcharter

Dubrovnik Foto: Luka Esenko

Vilan väntar i skärgården. Och förutom alla reguljära båtar som tar turister ut i det blå är det allt fler som väljer att gå samman och gemensamt hyra en båt och åka på seglingscharter, ofta med inhyrd skeppare och varför inte en skicklig kock som hanterar både grönsakerna från inlandet och den nyfångade fisken från havet. 

I hamn går man in i en av alla certifierade så kallade ACI-marinor. Kunniga kanske någon dag lägger sig på svaj och kan sedan göra strandhugg på populära platser som ön Hvar med sin vackra, venetianska arkitektur, grannön Brac med sina stränder och Vis med sina vinodlingar. Längre söderut ligger Korcula där man sedan generationer kultiverat både gräsiga olivoljor och högklassiga viner. 

Kroatisk charm i kubik

Brač, Zlatni rat Foto: Aleksandar Gospić

Att kunna välja fritt, ta dagen som den kommer, ankra och dyka ner i haven och historien är kroatisk charm i kubik.  Det turkosa vattnet och de många stränderna har blivit enormt populära – inte minst bland svenska barnfamiljer – kanske för att 97,66 procent av alla stränder, eller 884 stycken, har fått den åtråvärda blåfärgade EU-statusen. Samtidigt är hela den adriatiska arkipelagen välsignad med drygt ettusen öar. Så valet är inte lätt, men väl värt att vänta på. 

Allt om sommaren i kreativa Kroatien

Kroatien i korthet

Utsträckt längs Adriatiska havet kännetecknas Kroatien av sitt rika kulturarv. I dag blandas historia med ungdomlig känsla och vibrerande energi. Hisnande vacker natur, oändliga kustlinjer, rik gastronomi, äventyr, sport och hälsa erbjuds året om. Utforska Dubrovniks Unescoskyddade gamla stad, hoppa runt mellan öarna i Splits skärgård, leta tryffel i Istrien, flyg skärm över Plitvices sjöar, leta dig genom Zagrebs gator och hemliga passager, skåda fåglar i Kopacki rit, festa på Zrce-stranden i Novalja – eller spendera dagen med familjen på stranden i Zlatni Rat. 

Resa hit: Flygbolag som Croatia Airlines, SAS, Norwegian och Ryanair flyger i sommar direkt till både Zagreb, Split, Dubrovnik och Pula.  

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Kroatiska Turistbyrån och ej en artikel av Allt om Resor